Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Ady i Mikolaja

mikiada

Recommended Posts

Płyta indukcyjna - tutaj nie miałam pojęcia co wybrać po straconym czasie na analizy różnych wynalazków zdaje się na rekomendacje Pana ze sklepu Domus Fari

Bosch PIE 651r14

plyta%20indukcja.jpg

w rzeczywistości te wyrysowane "kółka" są mało widoczne.. delikatne; podoba mi się że ten panel do zmiany jest tylko jeden - trzeba najpierw wybrać płytkę a potem ustawić ją, dzięki temu płyta jest mniej zadrukowana.

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no i pozostają jeszcze dwa dylematy - lodówka i zmywarka.

Lodówka - założenia: musi być w zabudowie ze wzgl. na projekt, niestety takie mają mniejsze poj., powinna być pojemna:) dlatego zrezygnowałam z funkcji no frost:(. Waham się jeszcze pomiędzy electrolux ern 29750

electrolux.jpg

a whirlpool ART 486 600x600_whirlpool_lodowka-whirlpool-art-486-a-5.jpg - Electrolux ma minimalne ciut większą poj., poza tym cena i parametry podobne.. ew. biorę jeszcze pod uwagę whirlpool ART 489 ktory posiada komore zero.

electrolux%20zero.jpgElectrolux ma lepsza mozliwosc ustawiania polek, mozna np. cos wysokiego ustawic.. chociaz ta komora zero tez kusi... kurcze ciagle nie wiem chyba zrobie loterie

Zmywarka

Oto nasza ściana płaczu:

IMG_0632.JPG

Rano obudziliśmy się z myślą - burzymy ścianę...tak było do wizyty na budowie.

Pan Stanisław próbuje nadrobić stracony czas i pracuje aż miło patrzeć.. dajemy mu jeszcze szansę. Małż cały wieczór zadręczał się tą ścianką..na nic wszelkie pocieszenia, na dowód że nie jesteśmy odosobnieni pokazałam mu ile jest w necie ogłoszeń pt. sprzedam wannę bo nie mieści się w łazience. Łazienka to chyba naprawdę największy koszmar i nie słyszałam o łazience w której nie byłoby przeróbek. U nas trzeba poprawić także instalacje bo brodzik jest płaski i wyprowadzenie zostało zrobione pod ścianą tam gdzie bateria.. a brodzik ma syfon na środku:( więc poza kłuciem ścian p.Stanisław zrobił dziurę w podłodze żeby wprowadzić syfon.

IMG_0633.JPGPowiedział że ze względu na problemy z usadowieniem brodzika najlepiej aby syfon był z jakimś zaworem kulowym.. i jak głupki od 15 lataliśmy po mieście szukając takiego syfonu - bezskutecznie. Jutro od rana obdzwaniam sklepy instalacyjne. Powoli pojawiają się płytki w łazience... jeszcze to tak sobie wygląda ale ja się cieszę że pojawiają się elementy wnętrza.

IMG_0631.JPG

IMG_0630.JPG

Odebralam protokół kominiarski!!! Mąż jest zbulwersowany że kominiarz za 15 min pracy bierze 200zł.. ale co zrobić.. i jak tu wmawiać dzieciom ucz się będziesz mieć w życiu lżej... lepiej kurcze niech zostanie kominiarzem. Jutro dumnie zaniosę papiery do gazowni i może w końcu wkrótce nastąpi uroczyste uruchomienie kotłowni.

Po długich poszukiwaniach i prawie starciach rodzinnych.. przekonali mnie do tego że w kotłowni zamiast umywalki musi być coś takiego co odkryłam nazywa się zlew gospodarczy... ciocia znalazła tysiące powodów dla których warto posiadać takowy zlew, przekonała mnie funkcja mycia butów:) nie wiem tylko czy stalowy (ma funkcję tarki do prania:)) czy ceramiczny...

1_ab832a606e69.jpg

40063_0_f.jpg

Myszonik wywołała temat schodów zewn. - dzisiaj widziałam w Castoramie takie płytki granitowe i muszę je policzyć.. ale finansowo bardzo mi to odpowiada, sprawdzę jeszcze na wszelki wypadek jakiegoś kamieniarza.. ale pewnie taniej nie będzie.

https://lh3.googleusercontent.com/_G9cJwwASwi8/TdvxexkEp9I/AAAAAAAANFE/4Kyh4sM5kg0/s640/IMG_0635.JPG[/img

a do takiego efektu w łazience gónej zmierzamy:

lazienka_gora_uj2_p.jpg

lazienka_gora_uj1_p.jpg

no i kuchnia której nie za bardzo widać.. bo początkowo sprzęt agd miał być ukryty za przesuwnymi panelami z których zrezygnowaliśmy

niestety pewnie nie będzie mieć na początku tych designerskich krzeseł do jadalni.. pójdą stare z ikei..ale w życiu przecież trzeba mieć jakiś cel:)

kuchnia.%20jadalnia.jpg

widok%20z%20kuchni.jpg

w wizualizacji zaplanowany mamy panel ze "stali" nad blatem przy okapie.. ale zmieniła mi się koncepcja i chce dać szkło poziomo z fajną czarno-białą grafiką.. właśnie szukam firmy jeśli ktoś zna taką to z góry bardzo dziękuję.

Kolejny dzień kolejne problemy... jak to na budowie:

1. Zmniejszamy otwór na drzwi z wiatrołapu, bo projektant trochę zaszalał. Ekipa dzielnie zabrała się do pracy i przy wierceniu stelażu na ścianę KG... przewierciła rurkę od ogrzewania podłogowego..

IMG_0003-1.JPG

instalatorzy przyjadą w środę to naprawić.. zdarza się ciekawe tylko jak będzie z finansowaniem tego

2. Właśnie odkryłam że mamy zamówione złe płytki!!!! Na rysunkach są o formacie 60x60 a w specyfikacji materiałowej 30x60 i takie zostały zamówione... jutro się dowiem czy Cermag mi to wymieni ale kręcili nosem, najgorsze że sąsiednie płytki mają jeszcze inny format i trudno to dopasować. A myślałam że biorąc projektanta takie rzeczy się nie zdarzą.. a jednak.. na razie nie martwię się tym, może jutro jakoś sprawa się rozwiąże, najwyżej jutro będę się martwić.

Wybrałam się na targi szumnie zwane HOME Decor i Luminexpo - i wróciłam zbulwersowana... to skandal co MTP wyprawia, zapłaciłam 15zl za jakis jarmark firanek a targi oświetlenia Luminexpo były reprezentowane przez 4 malutkie stoiska z listwami LEdowymi!!! zrobiłam awanturę w biurze MTP i jeszcze do nich napiszę.. bo lepsze targi to w weekendy w M1 robią:)

Na pocieszenie ciężkiego dnia mąż przywiózł mi zdj. z budowy i ogrodu:

IMG_0008-3.JPG

IMG_0009-3.JPG

Dom już otynkowany:) w przyszłym tygodniu pojawi się na nim szara farba

IMG_0017-5.JPG

IMG_0021-4.JPG

pojawiła się już trawa (chwasty też) jeszcze nie do leżenia..ale jeszcze chwilka:

IMG_0002-2.JPG

jakby mi było mało wszystkiego.. wymyśliłam sobie ten panel szklany w kuchni i mam niezłą zagwostkę bo chciałam dać grafikę. Znalazłam Pana który robi panele z szyby lacobel w przyzwoitej cenie ale nie robił jeszcze z grafiką.. mówił że można zadrukować i koszt będzie ok. 50zł czyli ze szkłem i montażem wychodzi ok.300zł z innej firmy dostałam wycenę na kwotę ok. 600zł .... jak to możliwe? inne technologie.. a może ten tani nie ma doświadczenia... jeju glowa mi pęka.

miały dzisiaj pojawić się fotki.. ale mąż stwierdził że nie było dobrego słońca do zdjęć:(( i nie zrobił, zdał tylko raport - pomalowane już 1/3 elewacji, podobno kolor bardzo ładny.. tyle wiem, jutro zrobię zdj. niezależnie od słońca. Łazienka się robi, na dole sufity podwieszane... normalne życie na budowie, dzisiaj poza problemem z gazownią... nic sie nie wydarzyło:) Rano mieli zamontowac gazomierz, Pan zadzwonił że piec nie jest połączony i nie może "puścić gazu", instalator na tą informację zaregował błyskawicznie, zadzwonił do gazownika i jakoś się dogadali... w środę nastąpi uroczyste uruchomienie kotłowni.

wczoraj zobaczyłam w końcu wybrany kolor na elewacji - farba silikatowa KABE kolor F2150, położona na tynk mineralny KABE - podobno fachowcy rzadko chcą malować tynki, wolą kłaść tynki barwione w masie bo mają mniej roboty... a tak muszą dwa razy oblatywać dom z rusztowaniem:) z kolei dla inwestora lepsze rozwiązanie to malowanie farbą - mniejsze ryzyko doboru koloru: można zamówić tester i sprawdzić i w razie w.. np. obtluczenia tynku można samemu zamalować coś.

Wybieranie koloru zajęła nam spokojnie 2 tyg. życia:) bo wbrew pozorom odceni szarości jest tyle że można na głowę dostać. Ostatecznie wybrany kolor okazał się tak delikatny (i dobrze) że właściwie widać go tylko przy zestawieniu z kolorem białym:)

IMG_0023-4.JPG

IMG_0025-4.JPG

Mąż mówił że ekipa nawet okna myje !!!!! no może nie jest to tak na gotowo.. ale psikają szybki płynem żeby tynku nie zostawić!!!

Na razie trudno coś dojrzeć bo dom jest zastawiony rusztowaniem.. w przyszłym tygodniu więcej zdjęć.

Powoli schodzimy na ziemię.. do cokołu - mąż wymyślił aby przy kranie do podlewania ogrodu zrobić taką opaskę z tynku żywicznego z którego będzie cokół. Na razie zostawili miejsce w tynku:

IMG_0026-5.JPG

tak sobie to mi się podoba, ale nic innego sensownego nie wymyślilam i zwyciężyły względy praktyczne

Dla tych którzy pytali gdzie mamy rynny, zamieszczam zdj. - rynny co prawda będą zamontowane w przyszłym tygodniu ale tutaj widać wyprowadzenie

IMG_0027-5.JPG

Pan Tomek zapowiedział sie z montażem kuchni na 11 czerwca.....!!!!!! przełożyliśmy na 25 czerwca żeby dać sobie więcej czasu na dokończenie ścian, położenie płytek na podłogę, zamówienie sprzetu agd... pomyślałam że może realne jest w takiej sytuacji wprowadzenie sie z maluchami już w nowym domu.. :) kurcze i gdzie ja mam to łożeczko ustawiać, gdzie wybierać położna..

Pan parkieciarz sprawdził wilgotność powietrza i powiedział że moglibyśmy przez tydzien pogrzac i wlaściwie pod koniec czerwca wchodzi do nas...

Wybrałam listy podłogowe - białe MDF wysokość.. 10cm... był dylemat pomiędzy 8 - 10 ale jakoś ta 10 bardziej do mnie przemawia:

IMG_0022-4.JPG

Koszt listwy ok.15zl za m

zostawić męża na kilka dni i proszę jak potrafi mile zaskoczyć:

IMG_0040-4.JPG

pojawiła się elewacja i cokół:)

IMG_0043-5.JPG

a w pon. ma się pojawić taras!!!

w kuchni/jadalni są już sufity podwieszane

IMG_0051-4.JPG

kosmiczny piec został uroczyście odpalony.. nie wiem kto będzie obsługiwać skrzyneczkę z przyciskami bo ja chyba nie dam rady tego ogarnąć:)

IMG_0054-3.JPG

Powoli przystępujemy do zbierania dokumentacji powykonawczej - geodeta działa, szukam kogos do wykonania certyfikatu energetycznego.

Małż stwierdził że pora zmienić avatar i pokazać jak w końcu ten dom wygląda.. po walce z forum:) udało się!

Plan na ten tydzień :

- ma powstać taras..

- trawa wymaga reanimacji bo z trawnika polskiego wyszła łąka polska.. więcej chwastów niż trawy, podobno cudowny środek ma pomóc

- jutro wjeżdża dostawa z cermagu.. już się boję co to będzie, ciągle są jakieś problemy z rozstawieniem płytek..

- jutro przyjeżdża pan od bruku - polecany z forum - mam nadzieję że to będzie strzał w dziesiatkę bo póki co brukarze to jakaś specyficzna grupa, przyjeżdżają a potem przepadają.. może przerasta ich zadanie..

- w czwartek będzie obudowany kominek!

ach i jeszcze dużo innych rzeczy będzie się działo.. ja walczę z oświetleniem, czuję się wykończona wykańczaniem i im bliżej końca tym mniej wiem, tym mniej rzeczy cieszy, czuję konsekwencje złych decyzji albo nieprzemyślanych spraw i coraz bardziej rozumiem tych, którzy mówią że trzeba wybudować trzy domy.. tragedii nie ma na szczęście ale przy moim perfekcjonizmie kazdy kabelek wyprowadzony nie w tym miejscu.. wkurza strasznie..ech..

byle do przodu.. kolejne wyzwanie do ktorego nie mam serca - garderoby..

nazbierało mi się trochę zaległości.. ale wszystko dzieje się w takich tempie że nie ogarniam już tego.

Pojawił się taras:

IMG_0081-1.JPG

IMG_0084-2.JPG

IMG_0133.JPG

IMG_0134.JPG

drewno - modrzew wybarwiony na kolor wenge.. nie chcielismy aby zrobiło sie zbyt pomaranczowo.. troche moze jest za ciemno, ale i tak kolor wypłowieje:)

jeszcze musimy wykonać "pergolę" - zadaszenie tarasu - kilka belek tzw. łamaczy promieni słońca

Łazienka na górze - już w płytkach, trochę zabrakło więc czekamy na dostawę. Pan Tomek musi jeszcze zrobić konstrukcję pod umywalkę i zabudowę przy wc, do zamontowania pozostje lustro i lampki... a jednak trochę tego jest.

Pod prysznicem mamy takie siedzisko (żeby można było nogi wygodnie wyszorować.. już teraz mam z tym problemy pod prysznicem:)

IMG_0095-2.JPG

w salonie pojawił się już jeden parapet - jest tak szeroki że każdy chce na nim siadać:) taka była moja pierwotna koncepcja ale p.Tomek zabronił) muszę go poprosić aby rozważył jednak jakieś cokoły ukryte bo i tak każdy będzie tam siadać:)

IMG_0121.JPG

IMG_0120.JPG

przy drugim oknie będzie też taki parapet ale przechodzący w półkę.. nie mogliśmy go jeszcze zamontować bo parkieciarz nie miałby dostępu do podłogi

Pojawiła się obudowa kominka:

IMG_0147.JPG

W dwóch pokojach do góry - dziecięcym i gościnnym pojawiły w weekend się panele (wariant ekonomiczny.. w salonie, na klatce będzie parkiet:)) niestety przykryte folią bo dzisiaj było malowanie na gotowo na biało.. właściwie to od jutra można tam myć okna:)

Dzisiaj była gonitwa za farbami bo panowie tak sie rozkręcili że jutro pomalują całą górę na gotowo.. w ostatniej chwili zmieniłam koncepcję na malowanie klatki schodowej.. miała być biała ale podpatrzyłam u mazo jasno szary kolor.. a że dzisiaj był 13.. to nie chciałam kupić na całość... tylko ostrożnie podeszłam do tematu kupując wiaderko 3l .. po próbie jestem przekonana będzie ten kolor:

IMG_0140.JPG

Farba KABE kolor z wzornika NCS S1500N - Mazo jestem dozgonnie wdzięczna.. bo wiem jaki to koszmar dobierać kolor:)

Dzień jakoś za krótki ... tyle rzeczy jeszcze miałam ogarnąć... jutro od rana temat: lampy

A.. i nie pochwaliłam się że są już zamontowane gniazdka, pstryczki (środki) - ramki będą dołożone po malowaniu..

wybrany model - Berker B.Kwadrat

berker.jpg

proste, białe... ale i tak na cały dom kosztowały 2,5tys.:) najgorsze są takie wydatki których pozornie nie bierzemy pod uwagę.. jak kolejny temat listwy przypodłogowe - kolejne 2 tys zł:)

Kolejne spotkanie w temacie lamp niewiele wniosło.. czekam teraz jak Pan przygotuję ofertę.. ale mąż poinformował mnie że czekać już nie można i lampy sufitowe są już potrzebne.. chyba przespałam moment:( już mi wszystko jedno.. wjadę do leroy i kupię co będzie

Sprzet agd nie zamowiony jeszcze a stolarz wchodzi w przyszlym tygodniu.. chciałam dzisiaj zamawiać ale znowu ktoś zaproponował że przygotuje ofertę i czekam do jutra...

Farby KABE, kolor z polecenia MAZO okazał sie rewelacją - tak mówi mąż bo ja na żywo nie widziałam, panowie malarze też zachwyceni farbami... super wydajne, chyba za dużo zakupiliśmy:(

IMG_0162.JPG - kolor jasnoszary, prawie złamana biel

Jedna ściana w pokoju dziecięcym pomalowana na zielona farbami Fluggera - wg fachowcow nie sa az tak super jak KABE, kolor wyszedł podobno wściekle zielony i jutro mam jechać na oględziny.

IMG_0154.JPG

Płytkarz podobno fochy jakieś robi.. w ogóle jakiś konfliktowy ten człowiek jest, na budowie są 3 ekipy równolegle i wszyscy sie dogaduja..tylko p.Stanisław z nikim nie rozmawia nie chce narzędzi pożyczyć.. jakiś taki nijaki:( dzisiaj męża wkurzył bo dał pierwsze rozliczenie i policzył sporo za izolację ścian folią wodną i obraził sie jak mąż z nim negocjował.. powiedział że może "zabrać zabawki i iść sobie... a potem dodał że i tak doliczy na czymś innym" a coś miałam przeczucie do niego... kobieca intuicja nie zawodzi, szukam innego płytkarza i niech zabiera sobie zabawki bo tak rozmawiać nie będziemy.

Mąż zlecil mi kolejne zadania:

1. odkurzacz centralny - muszę kupić szufelki bo potrzebne będą do montażu kuchni na przyszły tydzień

2. zamówić agd:(

3. zamówić lampy

a mi się nic nie chce siły mnie opuściły.. brzuch ciąży.. buuuu

- od rana akcja - dobór zielonego koloru.. po wizji lokalenej rzeczywiście kolor wyszedł fluorescencyjny... wybrałam coś z tikkurili.. podobno wyszło ok.

- szufelka do centralnego odkurzacza - szukam daleko .. a okazało się że sklep instalacyjny w naszej wiosce ma szufelki leovac taniej niz na allegro:)

- agd i lampy nie zamowione.. bo znowu ktos namieszal ze ma gdzies kontakt.. i czekam na ofertę.. w przyszlym tyg. wchodzi p.Tomek a sprzetu nie ma:(

plytkarz chyba najlepiej pracuje w stanie lekkiego wkurzenia:) dzisiaj polozyl plytki na calej otwartej przestrzeni - kuchnia, ciagi komunikacyjne.. jutro jeszcze dopiesci male fragmenty i po sprawie.. zabierze sie za bialy montaz gornej lazienki

kolejne zadania - wykladzina do sypilani.. chcielismy taka mieciutką.. właśnie uświadomiłam sobie że wykładzina kosztować będzie prawie 3 tys. !!!! spodobała mi się w Komforcie włochata za 165zł /m2 - czy ktoś może polecić mi jakieś inne źródło na wykładziny.. bo tylko mi Komfort przychodzi do głowy.

IMG_0513.JPG

dostaliśmy pierwszą wycenę na wykonanie ogrodzenia (szok) .. w sumie wychodzi ok. 14tys.. murki już mamy zrobione, trzeba je jeszcze otynkować.. chyba zrobimy na razie tylko brame i furtkę żeby pies nie czuł się zbyt swobodnie

chcieliśmy coś takiego:

IMG_0585.JPG

Dzisiaj będzie bez zdjęć.. postępy są ale musiałabym umyć podłogę, posprzątać... stwierdzilam że bałaganem nie będę straszyć.. więc zdj. pojawią się później.

Ekipa od obudowy kominka jednak okazała się mało doświadczona... niby zrobione jest ale tak jakoś byle jak...na szczęście poprawili nie wykręcali się od poprawek, ale niesmak pozostał. Teraz panowie "szpachelki" muszą go dopieścić aby zatuszować krzywizny. Przy okazji tych poprawek przy kominku ekipa musiała wymienić płytę kg i po zamontowaniu okazało się że zrobiła nam się szpara przy podłodze przy łączeniu z płytką... :( trzeba będzie wymienić płytkę. Ekipa była z polecenia.. miałam do wyboru jeszcze ofertę droższą i tańszą.. wybrałam środkową.. nie wiadomo już czym się kierować przy wyborach ekip. Przymknęłabym oko gdyby ta obudowa kominka tyle nie kosztowała... ech.. trzeba będzie o tym szybko zapomnieć..

Z dobrych wieści:

- płytkarz fuguje już płytki w kuchni, właściwie to wszedzie w ciągu komunikacyjnym mamy położone płytki, w pon. jeszcze tylko spiżarnia i fugi

- dzisiaj pojawiły się schody.. niestety nie doczekaliśmy do efektu finalnego i zwinęliśmy się z budowy.. ale zapowiadają sie super oby nie zapeszyć.. jutro chwila prawdy.. chyba spać nie będę mogła. to niesamowite uczucie jak pojawiaja się już domowe elementy.. drewno tak ociepliło wnętrze, zniknęły betonowe schody.. finał coraz bliżej..aż nie mogę w to uwierzyć

- dzięki p.Mareczkowi - elektrykowi którego zakres kontaktów jest nieograniczony:) znaleźliśmy super wykładzinę i w rewelacyjnej cenie.. początkowo na myśl o wykładzinie do sypialni przychodził mi do głowy tylko Komfort.. no i znalazlam tam wykładzinę w cenie 160zł/m2!!!!!!!!! kosmos, za sypialnie zapłacilibyśmy prawie 3 tys.!!!!! a dzisiaj znaleźliśmy wykładzinę - jeszcze ładniejszą, choć trochę kontrowersyjną.. czarnego włochacza... której koszt wyniesie nas ok. 1tys.:)!!!!

IMG_0654.JPG

przy okazji polecam wszystkim z Poznania sklep z wykładzinami na Jeleniogórskiej Compas i p.Krzysztofa - sklep wygląda bardzo niepozornie i po wstępnych oględzinach chciałam wychodzić ale rozmowa z p.Krzysztofem wszystko zmieniła - pomógł nam dokonać wyboru, można zamówić też sporo wykładzin z katalogu i w cenach.. .1/3 cen Komfortu:)

dzięki temu będę mogła sobie pozwolić na wymarzone łóżko

lozko.jpg

znalazłam kiedyś ich na allegro : http://beatameble.hostingasp.pl/

łóżko o wym.160x200 kosztuje ok. 1600zł teraz zapragnęłam większego.. muszę sprawdzić cenę.. mają tez fajne krzesła, pufy.. chyba muszę ich odwiedzić przy okazji odwiedzin rodziny.

Poza budową równolegle toczą się przygotowania na przyjście maluchów.. śmieje się że mamy nasze są już elektryczne jak do nich dzwonimy, myślą że to już...

Wczoraj mąż rozpakował i zmontował wózek.. jak to zwykle bywa najpierw go złożył a potem dał mi instrukcję, ale dobrze że sobie poradził bo nic z tej instrukcji nie rozumiałam:) wózek jest ogromny!!!! nawet pies z zaciekawieniem na niego spogląda. Mamy zagracony caly mały pokoik, nie wiem jak ludzie mieszczą się z dziećmi na mniejszym metrażu.. .ja mam na razie 64m i nie ogarniam już tego, z przestrachem patrzę jak zagraca sie mieszkanie i pocieszam się ze w domu to jakos sie rozejdzie. Mam już jeden fotelik Maxi Cosi Cabrio czerwony z bazą do samochodu i wraz z wózkiem przyjechały otulaczki wallaboo - są super tylko czerwony okazał takim trochę malinowym kolorem.. ładny ale chyba bardziej dla dziewczynki:( pani powiedziala ze moze mi na zielony wymienić.. muszę się zastanowić jeszcze.

Przy okazji tematu "kominek" pojawił się kolejny temat - czym wykończyć dół kominka.. bo chyba projektantka o tym zapomniała, ekipa od kominka również.. a połączenie płyty z płytkami wygląda nieciekawie wiec trzeba chyba zrobić jakiś cokół wokół obudowy:( kolejne miejsce gdzie będzie się zbierać kurz... cokolik możemy zrobić z płytek ceramicznych które są wokół kominka lub może z listwy białej mdf - będzie mieć ładniejszą krawędz od góry niż płytka.. szkoda że fachowcy nie pomyśleli o tym wcześniej bo można było zlicować ten cokolik z płytą kg tak aby kurz nie zbierał sie w tym miejscu.. Ciekawe jak inni mają to rozwiazane - muszę poszperac w necie.