weronika- 18.10.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 witam,mam pytanie do osob ktore maja u siebie w domu wentylacje mechaniczna,czy mozliwe jest podlaczenie do niej okapu kuchennego wyspowego? czy to kiepski pomysl? pzdrweronika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 18.10.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Jeszcze nie mam ale zamierzam tak właśnie zrobić, ale:- płytę mam indukcyjną, nie gazową- zastosuję ze dwa filtry wyłapujące tłuszcz- wywalę wiatrak z okapu i zrobię odpowiednie sterowanie/przełączanie kanałów i prędkości wentylatorów w reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.10.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Mam okap wyspowy podlaczony do reku,osobny okanal do niego projektowany na etapie budowy domu.Okap Franke,mam zamontowany pressostat,czy jkoas tak,wlaczajacy reku na 4 bieg.Wmontowane to jest w okap,w zasadzie kanal do reku z okapu.Wszystko chodzi,jedynie okap moglby byc cichszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronika- 18.10.2008 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 a co to jest to "reku"? moglibyscie mi to fachowe pojecie wyjasnic? ,jestem zupelnym laikiem i dopiero zaczynam sie wtajemniczac w te sprawy bo rozumiem ze taki okap podlaczony do wentylacji mechanicznej znacznie lepiej usuwa zapachy z kuchni,bo glownie na tym mi zalezy? nie pisalam jeszcze ze ta wentylacja ma byc z tym rekuperatorem,a tak poza tym to w jednej firmie mi powiedzieli ze nie radza wlasnie podlaczac okapu do wentylacji mech. bo kanaly zabrudza sie wlasnie tluszczem ,kurzem,itd i ze podobno powinno sie podlaczyc okap do osobnego kanalu wyprowadzonego na zewnatrz,i stad mam tyle watpliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 18.10.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 "Reku" to rekuperator Okap podłącza się do reku aby nie tracić ciepła. Działa też skuteczniej, bo prawidłowo ustawione wentylatory wentylacji mechanicznej zapewniają w domu minimalne nadciśnienie, a jeśli włączenie okapu powoduje że staje się on głównym kanałem wywiewowym w domu, zapachy z kuchni najkrótszą drogę na zewnątrz mają właśnie przez okap. Zabrudzenie kanału od okapu rzeczywiście może być problemem, ale skoro coraz więcej osób tak podłącza okap, to znaczy ze ten problem udaje się rozwiązać. Nawet jak miałbym co 10 lat ten kanał wymienić to koszt tak mały że nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.10.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 koszt czego?bo nie lapie...kanaly do reku,czy kanalu od okapu,biegnacego przez sciane??drugi watek leci podobny,albo mnie sie myli,albo Tobie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronika- 21.10.2008 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 co do tego reku to byma chyba sama nie wpadla ze to rekuperator:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts