Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja mechaniczna a okap

weronika-

Recommended Posts

a co to jest to "reku"? moglibyscie mi to fachowe pojecie wyjasnic?:)

,jestem zupelnym laikiem i dopiero zaczynam sie wtajemniczac w te sprawy

bo rozumiem ze taki okap podlaczony do wentylacji mechanicznej znacznie lepiej usuwa zapachy z kuchni,bo glownie na tym mi zalezy?

nie pisalam jeszcze ze ta wentylacja ma byc z tym rekuperatorem,a tak poza tym to w jednej firmie mi powiedzieli ze nie radza wlasnie podlaczac okapu do wentylacji mech. bo kanaly zabrudza sie wlasnie tluszczem ,kurzem,itd i ze podobno powinno sie podlaczyc okap do osobnego kanalu wyprowadzonego na zewnatrz,i stad mam tyle watpliwosci

"Reku" to rekuperator :-)

Okap podłącza się do reku aby nie tracić ciepła. Działa też skuteczniej, bo prawidłowo ustawione wentylatory wentylacji mechanicznej zapewniają w domu minimalne nadciśnienie, a jeśli włączenie okapu powoduje że staje się on głównym kanałem wywiewowym w domu, zapachy z kuchni najkrótszą drogę na zewnątrz mają właśnie przez okap.

Zabrudzenie kanału od okapu rzeczywiście może być problemem, ale skoro coraz więcej osób tak podłącza okap, to znaczy ze ten problem udaje się rozwiązać. Nawet jak miałbym co 10 lat ten kanał wymienić to koszt tak mały że nie stanowi problemu.