Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe a grubość podłogi na gruncie

jacek--m

Recommended Posts

Wiatm!

Mam taki dylemat jestem w trakcie zamawiania okien oraz drzwi balkonowych.

W projekcie nie miałem zaprojektowanego ogrzewania podłogowego na które jestem zdecydowany.

Według danych z projektu powinienem dać styropian 10 cm a następnie wylewka cementowa 5 cm zbrojona siatką z prętów 3mm co 10 cm, co łącznie daje 15 cm, lecz nie wiem o ile wzrośnie grubość podłogi przy ogrzewaniu podłogowym a to ma chyba znaczenie dla wysokości drzwi balkonowych. Acha w salonie będą płytki.

Proszę podajcie jaka jest u Was łączna grubość podłogi przy ogrzewaniu podłogowym.

Ja mam podłogę na gruncie i podłogówkę w całym domu.

Na parterze styropian 15 cm (3x5cm), wylewka 7 cm i deski trójwarstwowe 2 cm.

Wylewka na podłogówce zazwyczaj ma między 6,5 a 7 cm. Rurki od podłogówki powinny być przykryte warstwą 4,5 cm.

Jeśli masz miejsce i podłogę na gruncie dałbym więcej niż 10 cm styropianu.

Grubość wykończenia w zależności od materiału, ale na deski trzeba mieć prawie 2 cm, płytka terakoty ma jakieś 8 mm + klej. Kamień 2-3 cm

Posadzka wyjdzie Ci grubsza o 1-2 cm. Zamiast siatki daj włókna polipropylenowe, a w garażu siatkę ale z drutu 6 mm, oczko nie większe niż 15 cm.

Ostatnio wylewałem posadzki.

Rozmawiałem z dwoma firmami i jak im zaproponowałem włókna to powiedzieli, że są fajne ale nie do ogrzewania podłogowego. Jeden i drugi był zdania że muszą zazbroić siatką 3 mm 10x10 cm.

Co ciekawe rurki podłogówki miałem rozpięte właśnie na takiej siatce i instalatorzy od podłogówki byli zdania, że jeśli posadzkarze nieco ją uniosą to wystarczy.

Posadzkarze uznali, że dolna siatka nic im nie daje i na rurki położyli drugą siatkę.

Więc mam dwie.

Na samym dole jako mata montażowa - rurki przypięte są opaskami plastikowymi

I nad rurkami jako zbrojenie główne.

Od razu mówię, że ekspertem nie jestem. Dzielę się tylko swoimi spostrzeżeniami po wielu rozmowach na budowie.

Mam podobnie, w projekcie 8 cm styro,4 cm wylewki i 2 cm wykończenia :roll:

Zmieniłem na 20 cm styro,10 cm wylewki i 2 cm wykończenia czyli 18 cm więcej :o

Sprawę rozwiązałem tak że chudziaka wylaliśmy na ścianki fundamentowe a nie w środek czyli już 12 cm do przodu, do tego drzwi tarasowe i wejściowe będa osadzone 6 cm wyżej ( podmurują cegłą 6-stką) .

Jedyny problem to wysokość pomieszczeń,która zmieni się o te 6 cm ale mam nadzieje że jakoś wybrnę, w końcu strop drewniany a sufit na stelażu będzie :wink:

• 3 years później...

Witam,

W poniedziałek zaczynamy fundamenty i mam małe pytanie odnośnie podłogi pod ogrzewanie podłogowe:

W projekcie:

-panele 2cm

-beton b15- 6cm 7cm

-styr fs20- 10cm 20cm

-papa termozgrzewalna- x2-0,2 mm

-beton b10- 10cm

-piasek 20cm

Zmiany jakich chce dokonać ze względu na zastosowanie podłogówki zaznaczone na czerwono.

Czy takie warstwy podłogi są dobrze zaplanowane oraz jak poradzić sobie z wysokością pomieszczenie zachowując wysokośc budynku?