joker26 19.10.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Witam szanownych forumowiczów Mam mały zgryz z podziałem działki ( inna procedurę podaje geodeta, urzędnik w UMiG, notariusz). Chodzi mi o możliwie najszybszy sposób podziału a co najważniejsze najtańszy sposób . Ale o początku. Niedawno odbyło się otwarcie testamentu, oraz rozprawa sądowa odnośnie spadku. W testamencie określono czterech spadkobierców, w których jest także moja żona. Podział między nich jest na zasadzie 1/4 wszystkiego, bez zaznaczonego sposobu podziału( tj np. że jedna z osób bierze pół domu i ileś tam m2 działki. Działka ta zaś rozbita jest na cześć budowlaną na której stoi dom oraz cześć rolną, na której my chcemy zbudować dom. Ta część rolna ma powierzchnię około 1200m2, a my chcemy wydzielić 700m2. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joker26 20.10.2008 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 nikt nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 21.10.2008 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Zacznij od Google i hasła "podział masy spadkowej". Wyników jest duuużo, np. http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/umowny_dzial_spadku-a_615.htm czy też http://www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=25268 (pasujący do Twojej sprawy) więc jest co czytać. Jak przeczytasz to wtedy napisz "wiem to i to, ale mam wątpliwości co do tego i tego". Jest tu na forum kilku użytkowników w prawie oblatanych, z pewnością pomogą. Tylko że oni robią to społecznie kosztem własnego, wolnego czasu więc odrób i swój kawałek lekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts