skolos 04.10.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 U mnie pod płytę było ok 600 ton wybrane od ok 120 cm do 220 cm (miałem torfy + namuły) ...powierzchnia płyty 125m^2 wykop 15,5x11 m PozdrawiamSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BM Kleszczewo 04.10.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Dom 9,5 x 10,5 m wysokość fundamentu na 7 bloczków - weszło 120 ton - koszt z dowozem 2200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 04.10.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Ludzie dajcie już spokój z podawaniem tych dziwnych danych typu wymiar domu i wysokość na ilość bloczków. Wymiar domu zewnętrzny czy wewnętrzny?? Bloczki jakiej wys. 12,13, czy 14cm?? Dla mnie te wypowiedzi mało warte, a zainteresowanym nie radzę nimi się sugerować tylko wziąć metr do ręki, zmierzyć wewnętrzne wymiary i policzyć m3. 1m3 = 1,6 t suchego piachu. Chyba nie jest to trudne, a da najbardziej realny wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 04.10.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 To co napisałeś oznacza, że Twój dostawca piasku rażąco przekroczył przepisy drogowe i prawdopodobnie zniszczył drogi dojazdu na Twoją budowę, gdyż nie istnieje ciężarówka mająca 35 ton ładowności. Skoro jednak Twój dostawca załadował na auto 35 ton piasku to prawdopodobnie przekroczył masę całkowitą swojego pojazdu aż o 10 ton. I to 12 razy... Miej nadzieję, że tych postów nie czyta ITD... Ja podejrzewam, ze właściciel samochodu wcale tej drogi tak nie zniszczył, bo pewnie naładował tyle ile może i powinien, tylko klientowi nawijał makaron na uszy, że tam było 35t i tyle pewnie mu liczył. Poza tym uczulam, bo cieżarówka ciężarówce nie równa. Niedawno oglądałam jak cieżarówki jeździły z piachem na budowe. Pierwsze dwie ciążarówki były ładnie wypełnione, natomiast natsepne juz gorzej. Był tylko usypany czubek by wystawał zza burt natomiast przy burtach było jeszcze spoooro miejsca na piach. Oglądałam to wszytsko z góry więc był dobry widok i mogłam na własne oczy przekonac się jak to "rżnie" się klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 05.10.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Do objętości trzeba dodać 15%-20% to na zagęszczenie na wywrotkę wchodzi jutro się dowiem i napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 21.03.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Witam. Panowie temat stary ale nie chcę zakładać nowego a mam pytanie. Od czego zależy że niektórym weszło 100ton a innym 600t. Wiem że wielkość fundamentów ma znaczenie ale co jeszcze? Czy np poziom działki na to wpływa? Mam fundament 15x 9 m wysoki na metr ale działka jest nierówna tzn z jednej strony poziom płyty jest na wys 20cm a z drugiej strony na 90cm. Czy to też wpływa na ilość piasku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 21.03.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Stopień zagęszczenia. Stój cały dzień nad ekipą niech zasuwają z zagęszczarką non stop...Ma być ubite na kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 21.03.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Od ubijania to wejdzie max kilka procent wiecej.. ilosc zalezy od wielkosci domu i glebokosci fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 22.03.2017 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Rozumiem że głębokość fundamentów i ich wielkość wpływają na ilość piasku ale czy np różnica w poziomie fundamentów także na to wpływa? Dom będzie stał na lekko pochylonej działce. Stan zero wytyczony przez geodetę z jednej strony jest ok 20-30cm nad gruntem a z drugiej strony ok 90cm nad gruntem. Rozumiem że z drugiej strony gdzie zero jest wyżej piachu muszą nasypać więcej? Przepraszam za głupie pytania ale chciałbym dopilnować budowlańców a nie wszytko jest dla mnie jasne. Mam jeszcze pytanie co do samego fundamentu. Murarz powiedział że zrobi fundament schodkowy by nie szło tyle betonu z powodu tej nierówności działki. Czym się "uzupełnia" te braki w fundamencie by płyta była na jednym poziomie by można było je odizolować, nadsypać ziemi by wyrównać działkę do poziomu domu? Ściany będą z BK. Edytowane 22 Marca 2017 przez hudy8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 23.03.2017 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Niektórzy robią wykop na dolny poziom ław i potem szalują. Inni ściągaja tylko humus i leją ławy do wykopu. U mnie była druga opcja. Powierzchnia podłóg na gruncie to 140m2, wysokość ściany fundamentowej 80cm - weszło prawie 6 wywrotek piasku (rzekomo 24t każda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts