prystelka 19.10.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 mam pytanie sami będziemy kłaśc płytki na podłodze w korytarzu i jadalni. Jest tam jednak ogrzewanie podłogowe, więc czy trzeba jakąś specjalną fugę ? czy sa specjalne fugi do stosowania na ogrzewaniu podłogowym i jaką powinna mieć ona grubość, lepiej węższa czy szersza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 19.10.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 kazda fuga ma podane w specyfikacji czy nadaje sie na ogrzewanie podlogowe, wystarczy przeczytac na opakowaniu. jesli chodzi o szerokosc fugi, radze 1 mm. akcentuje plyty, ale jest na tyle waska, ze wyglada delikatnie i elegancko. no i malo sie w nia wciera brudu, poniewaz z reguly jest bardziej porowata niz plyty. w ogole polecam fugi z efektem perlenia i malo prowate - czyli specjalnie przystosowane do kladzenia na 1 mm, prawie sie nie brudza i sa aksamitne w dotyku. na opakowaniu powinno byc napisace ze fuga jest zalecana do 1mm. 1 mm na ogrzewanie jest wystarczajacy, w wielu mieszkaniach juz wyprobowalam, nawet na elektryczne ogrzewanie, ktore jest duzo mniej bezwladne niz wodne i powoduje wieksze zmiany temperaturowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.10.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Na pewno fuga elastyczna (np. Mapei), tak jak klej do płytek - też elastyczny (nie uelastyczniony). Jeśli płytki mają duże rozmiary, to 1 mm może być za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 19.10.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 od roku mam 60X60 na ogrzewaniu z fuga 1 mm. caly rok dogrzewa a zima mocno, nic sie nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.10.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Ostatnia zima była taka, jakby jej nie było, więc chyba nie grzaliście na maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.10.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 mam pytanie sami będziemy kłaśc płytki na podłodze w korytarzu i jadalni. Jest tam jednak ogrzewanie podłogowe, więc czy trzeba jakąś specjalną fugę ? czy sa specjalne fugi do stosowania na ogrzewaniu podłogowym i jaką powinna mieć ona grubość, lepiej węższa czy szersza? Zanim polozysz kafle musisz znac grubosc wylewki nad ogrzewaniem (rurami). Musisz wygrzac w specjalny sposób wylewké aby pozbyc sié z niej wody. Maksymalna zawartosc wody to 3% (mierzone metodá CM) pod kafle. Wylewka prawdopodonie cementowa. Jej rozszerzalnosc pod wpywem ciepla to 0,16mm/mb. Jezeli zaniedbasz paru spraw mogá byc klopoty. Musisz miec kafle które nadajá sié na ogrzewanie podlogowe, klej i fugé. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julita2 20.10.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Jarekkur - czy mógłbyś przybliżyć na czym polega metoda CM i czy można zrobić ją samamu? Moją łazienkę i hol fachowcy średnio raz dziennie zalewają wodą (niechcący).W rezultacie wylewka jest notorycznie mokra.Za tydzień odpalamy podłogówkę i chcą od razu przystąpić do kładzenia gresu, a następnie drewna w pokoju i części alonu. Coś mnie tknęło, że mogą być z tym kłopoty z powodu tej wody,co sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.10.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 pod płytki nie ma to większego znaczenia. Ważne abyś pozwolił klejowi samodzielnie wyschnąć. Większość producentów podaje że nie należy uruchamiać ogrzewania podłogowego przez 28 dni. od czasu ułożenia płytek Szczerze mówią myślę że to bardzo długo i można ten proces skrócić o połowę, choć z drugiej strony cholera wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 20.10.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 A co zrobić z pęknięciem dylatacyjnym, kiedy krawędź płytki nie pokryje się z dylatacją? Jak dam brzeg płytki równo na dylatacji to wyjdą przy ścianie skrawki po parę centymetrów. marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.10.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Mamy podobny problem. Ta płytka, która będzie na dylatacji (żeby jej nie ciąć) będzie przyklejona w inny sposób. Na wylewce, a pod klejem będzie pod klejem taśma malarska. Mamy nadzieję, że uchroni to płytki przed pęknięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 20.10.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 mam pytanie sami będziemy kłaśc płytki na podłodze w korytarzu i jadalni. Jest tam jednak ogrzewanie podłogowe, więc czy trzeba jakąś specjalną fugę ? czy sa specjalne fugi do stosowania na ogrzewaniu podłogowym i jaką powinna mieć ona grubość, lepiej węższa czy szersza? Fuga musi byc nadajaca sie do stosowania na ogrzewanie podlogowe . Ale ktora teraz nie jest ? Napisz jaki masz format plytek , bo to ma zasadnicze znaczenie przy ustalaniu szerokosci spoiny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.10.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Jarekkur - czy mógłbyś przybliżyć na czym polega metoda CM i czy można zrobić ją samamu? Moją łazienkę i hol fachowcy średnio raz dziennie zalewają wodą (niechcący).W rezultacie wylewka jest notorycznie mokra.Za tydzień odpalamy podłogówkę i chcą od razu przystąpić do kładzenia gresu, a następnie drewna w pokoju i części alonu. Coś mnie tknęło, że mogą być z tym kłopoty z powodu tej wody,co sądzisz? WYGLADA TO TAK: Czy wylewka jest cementowa czy anhydrytowa? Kiedy byla robiona wylewka? Czy wylewka ma minimum 28 dni -cementowa lub 7 dni anhydrytowa?. Jaka gruba jest wylewka nad rurami? Jak ulozone sá rury: meandrycznie czy slimakowo? Jak duza jest powierzchnia ogrzewana? Czy ogrzewanie jest wodne czy elektryczne? Czy w wylewce sá zaznaczone miejsca na dokonanie badania wilgotnosci wylewki? Sá to miejsca w których nie przebiegajá rury. Wygrzewanie wylewki aby pozbawic já nadmiaru wilgoci trwa 3-4 tygodni!! UKLADANIE GLAZURY NA TAK ZAMOCZONEJ WYLEWCE I DO TEGO NIE WYGRZANEJ PRZYNIESIE WAM TYLKO KLOPOTY JUZ PRZY PIERWSZYM OKRESIE PODWYZSZONEGO GRZANIA. Najlepszym przypadkiem bedzie odklejenie sie plytek. W najgorszym pékniéta wylewka i luzne, popékane plytki. Wilgotnosc wylewki na calej grubosci musi wynosic 3%!!!. Kafelkarze powinni pomiary wilgotnosci naniesc do protokolu i zaláczyc do umowy. W razie szkód zostajecie sami. Jakie mogá byc szkody przedstawilem wyzej moge pokazac tez pare zdjec. Jezeli nie macie punktów na wylewce gdzie mozna wykuc do pomiaru fragment wylewki badanie metodá CM nie da sié przeprowadzic. Wtedy nalezy to zrobic metodá foiliowá. Szczególy przekazé po odpowiedzi na moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 20.10.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Większość producentów podaje że nie należy uruchamiać ogrzewania podłogowego przez 28 dni. od czasu ułożenia płytek Akurat jest dokladnie na odwrot . Wiekszosc producentow podaje , ze wylewka musi sie sezonowac 1 tydzien na kazdy 1cm betonu i nie mniej niz 28 dni . Mozna ukladac plytki na uruchomionym ogrzewaniu podlogowym . Ale na niewygrzanej wylewce - nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.10.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 A co zrobić z pęknięciem dylatacyjnym, kiedy krawędź płytki nie pokryje się z dylatacją? Jak dam brzeg płytki równo na dylatacji to wyjdą przy ścianie skrawki po parę centymetrów. marta Jaka jest to dylatacja? Przeciwskurczowa? Ruchowa? Dolácz zdjécie. Jak wielka jest powierzchnia tej wylewki ogrzewanej? Zasada jest jedna>wszelkie dylatacje ruchowe w podlozu muszá byc przejéte przez okladziné podlogowá. W tym przypadku plytki. Jezeli jest dylatacja przeciwskurczowa nalezy já trwale poláczyc w specjalny trwaly sposób-klej do plytek nie wystarczy. Po okresleniu dylatacji podam sposób na trwale i pewne poláczenie. jezeli jest to dylatacja ruchowa niestety musisz docinac plytki przy scianach,to obowiázek. Jezeli kafelkarz zrobi inaczej odpowiada za wszystkie szkody. Spisac umowé z kafelkarzem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.10.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Mamy podobny problem. Ta płytka, która będzie na dylatacji (żeby jej nie ciąć) będzie przyklejona w inny sposób. Na wylewce, a pod klejem będzie pod klejem taśma malarska. Mamy nadzieję, że uchroni to płytki przed pęknięciem. Nie miabym takiej nadziei- mowa o ogrzewaniu podlogowym. Kaz kafelkarzowi narysowac szkic tego klejenia w tym miejscu plytek z zapewnieniem, ze plytki nie pekná lub sié nie odklejá niech podpisze. Zobaczymy czy nadal bedzie taki pewny. Jezeli tak to przynajmniej macie mozliwosc egzekwowania odszkodowania. Napisz troché wiécej informacji o waszym podlozu- patrz mój post wyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.10.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Większość producentów podaje że nie należy uruchamiać ogrzewania podłogowego przez 28 dni. od czasu ułożenia płytek Akurat jest dokladnie na odwrot . Wiekszosc producentow podaje , ze wylewka musi sie sezonowac 1 tydzien na kazdy 1cm betonu i nie mniej niz 28 dni . Mozna ukladac plytki na uruchomionym ogrzewaniu podlogowym . Ale na niewygrzanej wylewce - nie . TO SASHA MA RACJÉ. GRUBOSC WYLEWKI NA OGRZEWANIU PODLOGOWYM TO MINIMUM 6 CM. Firmy mówia o wysychaniu 1cm=1 tydzien dla wylewki 4cm grubosci. Kazdy centymetr powyzej 4cm wymaga juz dwóch tygodni w warunkach idealnych. Powietrze w pomieszczeniu temp. 20C i 50-60% wilgotnosc i fachowe przewietrzanie pomieszczenia od 7 dnia po wylaniu. Powierzchnia wylewki przez cay czas musi byc wolna i nie powinny byc przeprowadzane zadne mokre prace w sasiedztwie. Ogrzewania podlogowego nie wláczamy przed uplywem 28dni. WLÁCZENIE OGRZEWANIA NASTÉPUJE W BARDZO LAGODNY SPOSÓB PRZEZ PIERWSZE DNI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 20.10.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Jarekkur O co ci chodzi ? Piszesz ze nie mam racji i jednoczesnie piszesz to co ja . Jakis czas temu , we wnetrzach zreszta , wykazales sie dyletanctwem w dziedzinie plytek oraz brakiem znajomosci chemii budowlanej i zasad kulturalnej wymiany pogladow . Od tamtej pory nie jestes dla mnie partnerem w dyskusji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.10.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Jarekkur O co ci chodzi ? Piszesz ze nie mam racji i jednoczesnie piszesz to co ja . Jakis czas temu , we wnetrzach zreszta , wykazales sie dyletanctwem w dziedzinie plytek oraz brakiem znajomosci chemii budowlanej i zasad kulturalnej wymiany pogladow . Od tamtej pory nie jestes dla mnie partnerem w dyskusji . NIE ZWRÓCILEM UWAGI NA FRAGMENT SASHY...PRZEZ 28DNI OD CZASU ULOZENIA PLYTEK... przepraszam. W tym kontekscie napisalem po czésci to co ty a nawet rozwinálem tutaj te zasady. Piszé je szerzej. Za uzupelnienie twoich danych wynikajacych z twojej wiedzy budowlanej, tez przepraszam. Jezeli zarzucasz mi brak kulturalnej wymiany pogládów gdzies w przeszlosci to równiez przepraszam. Nie tylko znam chemié budowlana ale i fizyké na tyle aby byla mi pomocna w wykonywaniu solidnie i fachowo mojej pracy. Byc moze jest to dla ciebie za malo ale mnie to nie wzrusza jak równiez twój niechétny stosunek do mnie i zaczepny jézyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 22.10.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Jaka jest to dylatacja? Przeciwskurczowa? Ruchowa? Doczytałam czym różni się dylatacja skurczowa od ruchowej. W moim przypadku chodzi o skurczową, wyciętą w warstwie jastrychu w celu wydzielenia mniejszych powierzchni (salon "przekrojony" na pół). marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.10.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Jaka jest to dylatacja? Przeciwskurczowa? Ruchowa? Doczytałam czym różni się dylatacja skurczowa od ruchowej. W moim przypadku chodzi o skurczową, wyciętą w warstwie jastrychu w celu wydzielenia mniejszych powierzchni (salon "przekrojony" na pół). marta Dylatacje skurczowe to naciécie w jastrychu do 2/3 grubosci jastrychu (wylewki). Ma na celu unikniécia spekan jastrychu podczas wysychania. Po wygrzaniu jastrychu (zgodnie z protokólem), które rozpoczynamy dopiero po minimum 28 dniach(ogrzewanie podlogowe-wodne) lub po okresie okolo 6 tygodni (jastrych nieogrzewany) nalezy przystápic do trwalego poláczenia tych naciéc. Na calej dlugosci dylatacji wykonujemy w poprzek co 25-30cm na glébokosc 1,5-2,0cm i dlugosci 15-cm naciécia. W te naciecia wkladamy cienkie wkréty do drewna dlugosci 8-12cm, mogá to byc inne materialy byle nie gladkie lub specjalne blaszki faliste. To zalewamy epoksydowá zywicá i posypujemy gésto piaskiem kwarcowym dla przyczepnosci kleju. Tak powinno byc wykonane zgodnie ze sztuká. Wszyscy producenci klejów do kafli, drewna czy innych okladzin na podlogé opierajá sié na tych samych wymaganiach wobec jastrychów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts