Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

psy a kanapa skórzana

aguś1982

Recommended Posts

Kolejny mój problem przy urządzaniu domu. Bardzo chcę mieć kanapę skórzaną, ale posiadam dwa psiaki rasy mieszanej i obawiam się że mogą podrapać kanapę lub nawet rozerwać pazurami, ponieważ lubią wylegiwać się na kanapie , a wiem , że prędko ich tego nie od uczę . Może ktoś się wypowie jak wygląda to w praktyce.?

Mam psa kanapowca.

Skóra odpada na starcie.

Ponieważ wiem że do końca życia będą mi towarzyszyły psy, do wykończenia domu wybieram takie materiały żeby były przyjazne psu. Żebym ja nie dostała zawału, że moja piękna kanapa za duże pieniądze po roku uległa destrukcji.

Powiem więcej ... jedynym słusznym materiałem obiciowym jest nabuk sztuczny - bardzo wytrzymały, mocno tkany - czy jak to się robi. Psie pazurki sobie drapią a to dalej wygląda jak nowe i w dodatku świetnie się czyści.

Mój pies też bardzo lubił wylegiwać się na starej kanapie. Kiedy dotarły w końcu nowe stwierdziłam że to jest dobra pora żeby psa oduczyć wskakiwania na kanpy. W myśl zasady nowa kanapa-nowa sytuacja za każdym razem gdy pies usiłował sobie na nią wejść padała komenda "nie wolno" i odganianie (ewentualnie zganianie) psa od kanapy :lol: Poszło bardzo sprawnie ale to zapewne dlatego że pies komende "nie wolno" zdążył już wcześniej dobrze poznać :D Najważniejsza jest konsekwencja! Żeby nie było że taka zła jestem psina dostała w zastępstwo fotel w którym może sie wylegiwać do woli :lol:

Oduczyć psa wchodzenia na kanapę to kwestia 10-15 minut.

bardzo proszę o instrukcje :wink: :roll: :lol:

"urządzenie do nauki".

Pozwala nauczyć psa żeby czegoś nie robił, nie ruszał podczas naszej nieobecności w domu.

Puszka po np. coca coli, piwie (oczywiście bezalkoholowym).

Wrzucić do niej przez ten mały otwór z 10 monet 5 groszowych, 10 gr.

Przywiązać linkę do puszki. Puszkę ustawić na jakiejś wysokości.

Linkę przywiązać tak że wejście na kanapę ściągnie puszkę np. ze stołu, półki stojącego bezpośrednio przykanapie.

Spadająca puszka narobi takiego hałasu że pies po 2 razach będzie miał dosyć.

Ja miałem problem z kapciami.

Przywiązałem puszkę do kapcia za pomocą linki.

Pies chwycił za linkę, puszka spadła, pies się wystraszył i drugi raz kapci nie ruszał.

Pies sam się uczy, nie trzeba na niego krzyczeć itp. to może "pilnować" danych rzeczy podczas naszej nieobecnośći.

Jeżeli chodzi o temat.

Druga kanapa specjalnie dla psa to fajne rozwiązanie.

Szczególnie że kanapa na której sypiają psy po jakimś czasie może śmierdzieć.

Dla nas nie będzie to zbytnio wyczuwalne, ale dla naszych gości tak.

A tą elegancką kanapę zabezpieczać za pomocą puszki.

....... Będą nowe meble,to będzie okazja.

Życzę wytrwałości.W końcu nie można dać się prowadzić zwierzakom.

ależ oczywiście, nie ukrywam wcale, że do tej pory wcale mi nie przeszkadzała ich obecność na kanapach - ba, sama im pomagałam wchodzić jak były malutkie :lol: fajnie jak przychodzi taki przymilak sie przytulić... niestety ma to swoje minusy: brudzenie i generalnie niszczenie kanapy, foteli... etc doskonale wiem, że konsekwencja działa cuda, ale... najpierw trzeba być konsekwentnym w stosunku do siebie - i to jest tak na prawdę największy problem :roll: wstyd się przyznać :oops:

ale obiecuję sobie i kundlom, że jak będzie nowa kanapa w nowym domku ... to :evil: biada im :evil: