Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowy problem..ZA KRÓTKI GARAŻ. Jak go przedłużyć?

ZŁoty Róg

Recommended Posts

Witam.

Jako że zbliża się zima, chciałbym trzymać obydwa samochody w ciepłym garażu. Pomijam fakt lekkiej niewygody wynikającej z parkowania samochodów jeden za drugim, bo absolutnie mi to nie przeszkadza. Do tej pory drugim autem w rodzinie było małe seicento i zimą wszystko było ok tzn.bez problemu starczało miejsca. Teraz z powodu zmiany samochodu do Pełni szczęścia brakuje 10 cm(słownie dziesięciu).

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak je uzyskać?

Wg mnie są dwa rozwiązania (pierwsze chyba lepsze):

1.Wykuć w tylnej ścianie garażu (ściana z Maxa 30 cm+12 cm styropian) taka jakby prostokątną wnękę(kiedyś tak umieszczano kaloryfery) żeby się zderzak chował. Powiedzmy głębokość około 15 cm szerokość 120 cm i wykończyć czymś w miarę elastycznym/miękkim. Myślę też o wzmocnieniu ściany nad takim wykuciem gotowym nadprożem ale nie wiem czy byłoby to konieczne.

2. Pomyśleć o zmianie bramy na umiejscowioną pomiędzy szpaletami wjazdu. (teraz mam segmentową która zamontowana jest w środku garażu przez co traci się szerokość szpalety garażu czyli jakieś 30 cm)

Wiem że problem jest bardzo nietypowy ale w miarę możliwości poradźcie .....

P.S. A niektórzy mówią że długość nie ma znaczenia :D

Gość ZW

Dobudować obok wiatę ?

Oba pomysły wydają mi się karkołomne i nieadekwatne do sytuacji.

Kucie w ścianie nośnej... hm.

Wymiana bramy kilka tys zł po to żeby parkować samochód ? A co jak za rok kupisz terenówkę ?

pozdrawiam

Bramę i tak chętnie bym zmienił póki jeszcze nie dokupiłem napędu, bo jest bardzo kiepskiej jakości "Wiśniowski"(nie polecam, ale o tym już kiedyś pisałem), a każdy pretekst do jej wymiany jest dobry :) .Prolem jednak polega na tym że nie wiem czy są tak montowane bramy aby pomogły mi uzyskać te kilkanaście centymetrów, bo rozgryzam temat już kilka miesięcy i nie trafiłem na takową? Samochodów nie zamierzam zmieniać przez co najmniej kilka lat(5-7).

Z tym kuciem w ścianie nośnej to masz rację ale przecież czasem się zdarza że w gotowych ścianach wykuwa się otwory okienne więc chyba technicznie i w zgodzie ze sztuką budowlaną jest to wykonalne.Tym bardziej, że wykułbym tylko pół szerkości ściany.

Co do parkowania pochyłego, ciekawy pomysł ale zbyt prowizoryczny.

Wg mnie gra jest warta świeczki bo odkopywanie samochodu ze śniegu i skrobanie co rano lodu jest dla mnie straszną udręka. Jestem zdecydowanie ciepłolubny 8) .

Wiata, cóż ładna wiata generuje za sobą zbyt duże koszty kilku-kilkunastu tysięcy zł więc odpada. Owe wykucie w ścianie najwyżej kilkaset zł. Wymiana bramy to strata „li” tylko 2.250 zł .

Pozdrawiam.

Ja tylko zapytam ot tak - aby nie strach troche ze w codziennej rutynie zabraknie np nastepnych 2 cm ?

Wydaje mi sie, ze z czasem precyzja parkowania moze zawiesc i hmm samochody dopasuja sie do wielkosci garazu ;D

Pomyslec tez mozna o tuningu dla samochodów - moze udało by sie zebrac pare centymetrow i odsiezyc jeszcze wyglad samochodu ;)

pozdrawiam

Piotrek

W tej sytuacji to naljepszym, niekoniecznie najtańszym rozwiązaniem będzie zamontowanie bramy roztwieranej na ścianie zewnętrznej /do styropianu to może być trochę trudne/ lub bramy pomiędzy maxem a ociepleniem, uchylnej, wyglądającej coprawda nieciekawie ale można się przyzwyczajić, w markecie kosztuje bodajże coś koło 1200 zł. i można się jej dokładnie przyjrzeć.

Gość ZW
...odkopywanie samochodu ze śniegu i skrobanie co rano lodu jest dla mnie straszną udręka. Jestem zdecydowanie ciepłolubny 8) .

....

Czy to jedyny powód ?

Wrzuć do środka farelkę ceramiczną (dla bezpieczeństwa) i włączaj na godzinę przed planowanym wyjazdem. Koszt 150 zł + 1 zł /każde nagrzanie, odśnieżenie i odlodzenie.

Możesz zainstalować także jakiś "prawdziwy" system ale to już drożej.

pozdrawiam

Gość ZW
...odkopywanie samochodu ze śniegu i skrobanie co rano lodu jest dla mnie straszną udręka. Jestem zdecydowanie ciepłolubny 8) .

....

Czy to jedyny powód ?

Wrzuć do środka farelkę ceramiczną (dla bezpieczeństwa) i włączaj na godzinę przed planowanym wyjazdem. Koszt 150 zł + 1 zł /każde nagrzanie, odśnieżenie i odlodzenie.

Możesz zainstalować także jakiś "prawdziwy" system ale to już drożej.

pozdrawiam

o mam genialny pomysł ;) o ile ta sciana 'ograiczajaca jest na zewnatrz" zrobic tam nadrpoze i wstawic tez brame segmentową ;) Powiekszony garaz o grubosc sciany i na dodatek mozna bedzie na ogród wyjechać;D

p

:p

Tak właśnie, jest to ściana wychodząca na ogród i nawet podczas budowy żartowalismy, że można by zrobić taki przejazd jak w warsztacie... :-? Ale pomijając żartobliwy ton powyższej wypowedzi, tak jak już pisałem bramę segmentową montuje się wenątrz pomieszczenia więc nic by to nie dało, a wręcz odwrotnie "wcięłoby" dalsze centymetry tj. grubość bramy czyli 5 cm.

• 4 years później...
Witam Panowie ! Jestem nowy ! Chciałbym się dołączyć do tematu gdyż ja również mam za krótki garaż , ale myślę nad innym rozwiązaniem ... otóż czy jest możliwość przedłużenia garażu naprzykład blaszakiem ... o długości 1 m montowanym do ściany zewnętrznej gdzie powiedzmy znajdują się aktualne drzwi ? i czy potrzebne jest do tego jakieś pozwolenie i co najważniejsze nigdzie nie mogę znaleźć owego rozwiązania... Czy ktoś może pomoc ? Wszystko to przez te Kombiaki .. :)

nie potrzebne kombinacje:

ja bym kupił dobry młot makity/boscha + czteropak i wykuł sobie w maksie te 13cm (zostanie ci jeszcze hoho - 16cm cegły - wystarczająco biorąc pod uwage ze niektórzy tu z 18cm od zera się budują). Następnie dla wyrównania, estetyki i "miękkości") wkleiłbym tam 2cm steropian. Tak naprawde to wystarczy jak wydłubiesz tylko do 70-100cm wysokości ściany -tak żeby zderzak wszedł, to wcale nie jest nie wiem jaka dziura, pewnie z 2-3h z dobrym młotek z sds'em. konstrukcyjnie ścianie to absolutnie nie zaszkodzi - większy wyrwy robią hydrualicy kładąc kanalize...

• 3 months później...
Witam Panowie ! jeszcze raz poruszam temat odnośnie tego garażu brakuje mi 0,5 m Kłopot w tym że już ten garaż taki był a mam combi !!! jakieś rady ? i tak na marginesie nie mam bóg wie ile pieniędzy żeby to zrobić dlatego myślałem o tym blaszaku ! Docinki wydają się być nie na miejscu , jeśli ktoś ma sensowne rozwiązanie proszę o radę ! Nie jestem budowlańcem i po to jest forum by stawiać pytania !