Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile drewna kominkowego?

Gość

Recommended Posts

Może smieszne pytanie, ale zakładając, że będzie długa i mroźna zima (zresztą juz zdaje się nadchodzi, brrr...) ile potrzeba drewna do kominka - zakładając, że to jedyne źródło ogrzewania (dom 160m) z rozprowadzeniem ciepła.

A czy ktoś z was uzywał brykietów? Wiem, że droższe, ale podobno bardziej kaloryczniejsze....

Inka

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A coś z innej beczki. Pytanie może głupie a może nie.

Jak ukladacie drewno w kominku. Wzdłuż czy w poprzek. W moim kominku komora spalania ma wymiary ok. 40x60cm. Teraz układam w poprzek bo mam kawałki po ok.35cm i super się mieszczą i nie ma ryzyka że opadną na szybę. Nie wiem czy gdybym układał je wzdłuż, btyłaby róznica w spalaniu, wydajności.

Pozdrawiam

Ja trzymam drzewo przy scianie domu pod balkonem (mam dlugi balkon od poludnia). Dzieki temu latem sie suszy, nie moknie a zima dodatkowo ociepla sciane :-)

Co do spalania ekonomicznego to najlepiej byloby palic niewielkim plomieniem nieduze ilosci drewna i dokladac co jakis czas. Ale na noc tak sie nie da wiec trzeba zaladowac po brzegi.

Jesli chodzi o ukladanie to lepiej " poprzek" - prostopadle do szyby - nie ma ryzyka ze sie zsunie na szybe. Ale jak sie kladzie mala ilosc drewna to mozna klasc wzdluz - na spalanie to nie ma wplywu.

D.

Palenie wg. mnie najbardziej efektywne:

Otwieramy wszystkie dopływy powietrza do kominka. Na palenisku układamy około 10 sztuk drobnego drzewa o średnicy 6-10 cm i długości 30 cm. Po dokładnym rozpaleniu uzupełniamy. Wkładamy 3-4 kawałki drzewa o średnicy około 15 cm i dlugości 30 -35 cm.Zamykamy powietrze służące do rozpalania. Moc regulujemy powietrzem cięgnem do tego celu przeznaczonym. Dokładamy do kominka następne drzewo kiedy jest jeszcze duzo żaru.

To ja Gościu czyli Inka

Otóż u mnie (G.Śląsk) ceny 1 tony brykietu to 270-330zł (jeśli mniej to drożej np. 40kg=11-14zł), ja rzecz jasna kupuję ten za 270zł (to są takie wałki dł. ok.40cm). Na 1tonę wychodzi objętościowo 2m3, pakowane to to w worki 40kg.

Minus jak dla mnie: nie powinno się brykietów (nawet pakowanych) trzymać na dworze jeśli jest wilgotno, bo się podobno rozlecą.