adam_mk 21.11.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Nędzną!Ale ma wielkie inne zalety!JEST SZCZELNA (jak się uleży).Jest też magazynem wody (wilgoci). Weźmie ile jest, potrzyma i odda jak będzie trzeba. - Ani styro ani wełna tego nie umieją!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 21.11.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Znalazłem jakiś kalkulator współczynników przenikania ciepła i przykładowo przy stropie z cegły pełnej 25 cm wychodzi tak: goły strop: 2 W/m2K strop + 10cm polepy: 1,4 W/m2K strop + 20cm wełny/styropianu: 0,2 W/m2K Jeśli te dane są wiarygodne, to nie ma się co zastanawiać, tylko wywalić te śmieci i jak najszybciej kłaść wełnę, a efekty powinny być natychmiast widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 22.11.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 strop + 20cm wełny/styropianu: 0,2 W/m2K Nie uzyskasz 0,2 wkładając izolację pomiędzy belki bo drewno nie ma tak dobrej izolacyjności. Z tego co pamiętam dla belki 20cm opłaca się dać tylko 15cm wełny. Resztę w sufit podwieszany pod stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 22.11.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Ja sufitu podwieszanego nie zrobię, bo mam dosyć niskie pokoje na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 23.11.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 a co powiecie na trociny a wlasciwie wiory wymieszane z wapnem mam cos takiego pod podloga nad piwnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 23.11.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Pewnie tak samo nie spełnia żadnych standardów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Higieniczne - wszystkie!Termoizolacyjne - raczej słabo...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indoman 28.11.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 witam sytuacja wyglada tak: strych nieużytkowy strop wysypany polepąpod spodem pokoje , czy lepiej wylozyc welne na polepe czy w pokojach obnizyc sufity i za płyty włożyc wełnę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.11.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Od dołu:PomieszczenieStropMagazyn wody i uszczelnienie (TA POLEPA)Docieplenie - tu można sobie z centymetrami wełny poszaleć...Jakiś stelażDechy podłogi strychu lub płyta OSB (jak potrzeba). Tak bym zrobił.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indoman 28.11.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Od dołu: Pomieszczenie Strop Magazyn wody i uszczelnienie (TA POLEPA) Docieplenie - tu można sobie z centymetrami wełny poszaleć... Jakiś stelaż Dechy podłogi strychu lub płyta OSB (jak potrzeba). Tak bym zrobił. Pozdrawiam Adam M. co masz na mysli piszac "stelaż" czy wystarczy wyłożyc wełne na krokwie na strychu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 29.11.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Mam na piętrze dwa identyczne pokoje, nad jednym właśnie położyłem między krokwiami 15 cm wełny, nad drugim jest około 10-12 cm polepy. Okazuje się, że teraz w obu pokojach po nagrzaniu jest identyczna temperatura i w takim samym tempie spada po wygaszeniu kotła Szczerze mówiąc jestem trochę zawiedziony, bo myślałem, że wełna jest lepszym izolatorem niż polepa i że po położeniu wełny będzie trochę cieplej niż z polepą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indoman 29.11.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Mam na piętrze dwa identyczne pokoje, nad jednym właśnie położyłem między krokwiami 15 cm wełny, nad drugim jest około 10-12 cm polepy. Okazuje się, że teraz w obu pokojach po nagrzaniu jest identyczna temperatura i w takim samym tempie spada po wygaszeniu kotła Szczerze mówiąc jestem trochę zawiedziony, bo myślałem, że wełna jest lepszym izolatorem niż polepa i że po położeniu wełny będzie trochę cieplej niż z polepą właśnie obawiam sie o taki stan rzeczy u siebie, nie wiem czy dobrze to rozumiem ale jak wełna jest od strony strychu to dopiero tam zatrzymane jest cieplo, może lepszym rozwiazaniem jest wyłożyć ja pod sufitem i zabudowac go płytami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 29.11.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Być może, ja mam bardzo niskie pokoje na piętrze, więc niestety nie wchodzi to w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 29.11.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Ta wełna którą położyłeś powinieneś przykryć folią paroprz . bo teraz to ci wełna nasiąkła wilgocią i nie jest izolatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 29.11.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 A skąd ta wilgoć od wczoraj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 30.11.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 właśnie obawiam sie o taki stan rzeczy u siebie, nie wiem czy dobrze to rozumiem ale jak wełna jest od strony strychu to dopiero tam zatrzymane jest cieplo, może lepszym rozwiazaniem jest wyłożyć ja pod sufitem i zabudowac go płytami? My w naszej starej chacie z bali tak zrobiliśmy. Ociepliliśmy sufity na parterze wełną i w zależności od pomieszczenia wykończyliśmy drewnianymi deskami albo płytami k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 30.11.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 I jaki był efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.11.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 "...jak wełna jest od strony strychu to dopiero tam zatrzymane jest cieplo, może lepszym rozwiazaniem jest wyłożyć ja pod sufitem i zabudowac go płytami?" Pomyśl...Masz durszlak. Nakrywasz go watą. Gotujesz w nim wodę i wystawiasz na mróz.Co będzie?Ciepła para wlezie w wełnę gdzie przekroczy punkt rosy i zrobi bagno z tej waty.DLATEGO od strony pomieszczenia folia paroizolacyjna!Żeby do tej waty pary nie dopuścić, bo tylko sucha wata jest izolatorem.Wata na polepie - żeby polepa uszczelniła ten strop.Żeby pozatykała dziury w tym durszlaku.Przy okazji to polepa jest magazynem wilgoci a nie wełna.Tym szczelniejsza jest im więcej wody "weźmie" Strop, polepa, folia, wata a potem jakaś podłoga jak trzeba....Podłogę trzeba na czymś podeprzeć, to jakiś stelaż zrobić trzeba. Na samej wacie nie uleży... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 01.12.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Może troszkę namieszałam bo u nas......................nie ma polepy. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Nasz strop to drewniane belki i deski. A na parterze na suficie była przybita płyta pilśniowa, żeby kurz/słoma ze strychu nie leciały na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indoman 01.12.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 "...jak wełna jest od strony strychu to dopiero tam zatrzymane jest cieplo, może lepszym rozwiazaniem jest wyłożyć ja pod sufitem i zabudowac go płytami?" Pomyśl... Masz durszlak. Nakrywasz go watą. Gotujesz w nim wodę i wystawiasz na mróz. Co będzie? Ciepła para wlezie w wełnę gdzie przekroczy punkt rosy i zrobi bagno z tej waty. DLATEGO od strony pomieszczenia folia paroizolacyjna! Żeby do tej waty pary nie dopuścić, bo tylko sucha wata jest izolatorem. Wata na polepie - żeby polepa uszczelniła ten strop. Żeby pozatykała dziury w tym durszlaku. Przy okazji to polepa jest magazynem wilgoci a nie wełna. Tym szczelniejsza jest im więcej wody "weźmie" Strop, polepa, folia, wata a potem jakaś podłoga jak trzeba.... Podłogę trzeba na czymś podeprzeć, to jakiś stelaż zrobić trzeba. Na samej wacie nie uleży... Adam M. dzieki za informacje , rozumiem całą istote sprawy ale jeżeli na stropie wyłoże folie i na to wate to gdzie bedzie ujscie wilgoci które zatrzyma folia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts