Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porysowana okleina meblowa

coli

Recommended Posts

Czy jest jakis sposob zeby uratowac porysowana (plytkie rysy) szafke z plyty wiorowej w okleinie? Mozna to polakierowc albo moze znacie jakis preparat, ktorym mozna to zamaskowac? Szafka jest w kolorze wenge. Probowalam to dokladnie wyczyscic i wypolerowac pronto, ale nie pomaga. Po natluszczeniu rysy staja sie malo widoczne, ale robia sie smugi. Moze jest jakis preparat, ktory natluszcza i nadaje polysk.

ja się podpinam pod temat:

mam stół klose-lanao,niestety po imprezie nie zauważyłam że woda rozlała się na stole i już mam plamę,jest ona widoczna pod pewnym kątem,ale zawsze..

jak patrzę na stół to ją widzę.

czy jest jakiś preparat aby to zamaskować?

też kupiłam pronto ,może za grubo chciałam natłuścić,ale też mi wyszły plamy ,więc zmyłam

pozdro

• 3 weeks później...

Witam ponownie,

ślady niektóre zniknęły,niestety też niektóre zostały/są w przewadze/

jesli to jest środek do uzytku w hotelach,to nie zauważyłam,bo musiałam co rusz przecierać suchą ściereczką stolik okolicznościowy cały czas używany/,żeby nie było plam.ale też wystarczało przetrzeć i znów wyglądało dobrze

pozdro

Bezele w opisie znalazlam tylko tyle: plyta meblowa, folia, lakier, grubosc 18mm

Głupia sprawa. Zależy jak głębokie są rysy. Podejrzewam , że żaden preparat chemiczny typu Pronto lub inny woskowy tego nie zlikwiduje, chyba, że polerski.

Możesz spróbować nawet preparatami do renowacji karoserii samochodowych.

Jeśli to zadrapanie tylko na lakierze nie folii ( nie wiadomo też jaki lakier i i ile warstw) można spróbować spolerować pastami polerskimi do mebli . Jeśli to nie pomoże, drobny szlif i ponowne lakierowanie.

PS Aha! Stolarze mają coś co nazywa się wax, w przypadku ciemnych mebli zdaje to egzamin - nakłada się gąbką.Jeśli meble nie są na wysoki połysk poskutkuje.