Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie jestem na etapie wyboru techologi tynkowania ścian wewnętrznych. Doradźcie. Co lepsze (tańsze) płyty GK na plackach (trzeb policzyć płyty 15,00/szt. + klej+taśmy+szpachtlówki+?) czy tynk gipsowy na listwach (gips-15 zł/kg+listwy+?)

Robocizna mam po 11 zł za tynk a 10 zł za płyty GK (za m2 oczywiście)

PILNE

MirZaw

https://forum.murator.pl/topic/1105-na-%C5%9Bciany-wewn%C4%99trzne-p%C5%82yty-gk-czy-tynk-gipsowy/

Osobiscie wybralbym gipsowy (masz go tanio, bo ja slyszalem 10-12 zl za cem-wap + 3-5 zl za gipsowy).

Tylko niech ci zrobia troche grubsza warstwe gipsu a nie 1mm.

A tak w ogole to bym wolal cem.-wap. - to jest chlopie atom. :smile:

Tynki tradycyjne są najtańsze i najtrwalsze, jak chcesz mieć równiutkie to zrób potem gładź gipsową. Ja z niej zrezygnowałam, dom na wsi nie może mieć ścian gładziutkich jak "dupcia niemowlęcia". Przy wyborze tynków ma znaczenie kwestia finansowa, przelicz m2 ścian, pamiętając, że tynkuje się ściany wewn z dwóch stron :razz: Pozdr. Majka
Ja płaciłem za m2 tynku gipsowego 20 zł w zeszłym roku (robocizna + materiał)- okolice Wejherowa. Wiem, że rok temu w Oświęcimiu za robociznę i materiał też chcieli 20 zł. Myślę że od tego czasu ceny nie mogły się wiele zmienić.
Jeżeli masz pomieszczenia gdzie jest więcej wilgoci to zrezygnuj z gipsu. Mój majster twierdzi ze najlepiej tynk wapienny ( tradycyjny) a na to gładź. I ja się z nim zgadzam. Widziałem budynki na morzem grzie byly tynki gipsowe i w okresie zimowym gdy były nie ogrzewane dostatecznie( osrodki wczasowe) na scianach wyszła pleśń

Dzięki serdeczne za informacje.

Ale..

Ja mam płytę GK za 14,50 więc teoretycznie 1m2 wynosi mnie 5 zł + klej (gips do klejenia) jakieś 1 zł za m2 no i taśma na łączenie + gips. Robocizna mam za 9 zł za m2 to jak zsumuję to mam spoko koło 16 zł (no plus ewentualne dodatki to i tak mam zapas. A jakie dokładnie są koszty tynku gipsowego. Nie mieszkam na wsi, nie mam (nie planuje mieć) wilgoci.

Pozdrawiam

Mirzaw

Mirzaw to tylko teoretycznie, praktycznie takie tynki są o wiele droższe. Płyt na suficie nie przykleisz na plackach, tylko trzeba robić stelaż. Materiał na tynki tradycyjne to ok. 2 zł/m2. Przelicz dokładnie ile masz metrów i podaj nam jaka wyszła róznica w kosztach u Ciebie. W naszym domu była 100%.

:razz: pozdr. Majka

Witajcie

Ściany u mn ie mają 430 m2 a sufity - te do zrobienia tynkiem - 80 m2

Jaki udział w kosztach tynkowania ma zaprawa cem-wap. do gładzi na nią. Jakieś ceny ?

Mirzaw

PILNE - zaczynam tynk za 2 tygodnie

Pisalam juz to gdzie indziej, zamiast gipsu mozna dac piasek szklarski, tynk wychodzi ponoc bardzo bialy i gladki a piasek kosztuje 100 zl za tonę. Moj kierownik twierdzi ze mi wyjdzie najwyzej 2 tony. Znam niestety tylko jedno miejce w okolicy Wawy gdzie go mozna nabyc.