Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na ściany wewnętrzne - płyty GK czy tynk gipsowy

Recommended Posts

Właśnie jestem na etapie wyboru techologi tynkowania ścian wewnętrznych. Doradźcie. Co lepsze (tańsze) płyty GK na plackach (trzeb policzyć płyty 15,00/szt. + klej+taśmy+szpachtlówki+?) czy tynk gipsowy na listwach (gips-15 zł/kg+listwy+?)

Robocizna mam po 11 zł za tynk a 10 zł za płyty GK (za m2 oczywiście)

PILNE

MirZaw

Tynki tradycyjne są najtańsze i najtrwalsze, jak chcesz mieć równiutkie to zrób potem gładź gipsową. Ja z niej zrezygnowałam, dom na wsi nie może mieć ścian gładziutkich jak "dupcia niemowlęcia". Przy wyborze tynków ma znaczenie kwestia finansowa, przelicz m2 ścian, pamiętając, że tynkuje się ściany wewn z dwóch stron :razz: Pozdr. Majka

Ja płaciłem za m2 tynku gipsowego 20 zł w zeszłym roku (robocizna + materiał)- okolice Wejherowa. Wiem, że rok temu w Oświęcimiu za robociznę i materiał też chcieli 20 zł. Myślę że od tego czasu ceny nie mogły się wiele zmienić.

Jeżeli masz pomieszczenia gdzie jest więcej wilgoci to zrezygnuj z gipsu. Mój majster twierdzi ze najlepiej tynk wapienny ( tradycyjny) a na to gładź. I ja się z nim zgadzam. Widziałem budynki na morzem grzie byly tynki gipsowe i w okresie zimowym gdy były nie ogrzewane dostatecznie( osrodki wczasowe) na scianach wyszła pleśń

Dzięki serdeczne za informacje.

Ale..

Ja mam płytę GK za 14,50 więc teoretycznie 1m2 wynosi mnie 5 zł + klej (gips do klejenia) jakieś 1 zł za m2 no i taśma na łączenie + gips. Robocizna mam za 9 zł za m2 to jak zsumuję to mam spoko koło 16 zł (no plus ewentualne dodatki to i tak mam zapas. A jakie dokładnie są koszty tynku gipsowego. Nie mieszkam na wsi, nie mam (nie planuje mieć) wilgoci.

Pozdrawiam

Mirzaw

Mirzaw to tylko teoretycznie, praktycznie takie tynki są o wiele droższe. Płyt na suficie nie przykleisz na plackach, tylko trzeba robić stelaż. Materiał na tynki tradycyjne to ok. 2 zł/m2. Przelicz dokładnie ile masz metrów i podaj nam jaka wyszła róznica w kosztach u Ciebie. W naszym domu była 100%.

:razz: pozdr. Majka