mirzaw 27.03.2002 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Właśnie jestem na etapie wyboru techologi tynkowania ścian wewnętrznych. Doradźcie. Co lepsze (tańsze) płyty GK na plackach (trzeb policzyć płyty 15,00/szt. + klej+taśmy+szpachtlówki+?) czy tynk gipsowy na listwach (gips-15 zł/kg+listwy+?)Robocizna mam po 11 zł za tynk a 10 zł za płyty GK (za m2 oczywiście)PILNEMirZaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.03.2002 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Osobiscie wybralbym gipsowy (masz go tanio, bo ja slyszalem 10-12 zl za cem-wap + 3-5 zl za gipsowy). Tylko niech ci zrobia troche grubsza warstwe gipsu a nie 1mm. A tak w ogole to bym wolal cem.-wap. - to jest chlopie atom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 28.03.2002 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Tynki tradycyjne są najtańsze i najtrwalsze, jak chcesz mieć równiutkie to zrób potem gładź gipsową. Ja z niej zrezygnowałam, dom na wsi nie może mieć ścian gładziutkich jak "dupcia niemowlęcia". Przy wyborze tynków ma znaczenie kwestia finansowa, przelicz m2 ścian, pamiętając, że tynkuje się ściany wewn z dwóch stron Pozdr. Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.03.2002 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Ja płaciłem za m2 tynku gipsowego 20 zł w zeszłym roku (robocizna + materiał)- okolice Wejherowa. Wiem, że rok temu w Oświęcimiu za robociznę i materiał też chcieli 20 zł. Myślę że od tego czasu ceny nie mogły się wiele zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 28.03.2002 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Jeżeli masz pomieszczenia gdzie jest więcej wilgoci to zrezygnuj z gipsu. Mój majster twierdzi ze najlepiej tynk wapienny ( tradycyjny) a na to gładź. I ja się z nim zgadzam. Widziałem budynki na morzem grzie byly tynki gipsowe i w okresie zimowym gdy były nie ogrzewane dostatecznie( osrodki wczasowe) na scianach wyszła pleśń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 28.03.2002 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Dzięki serdeczne za informacje.Ale..Ja mam płytę GK za 14,50 więc teoretycznie 1m2 wynosi mnie 5 zł + klej (gips do klejenia) jakieś 1 zł za m2 no i taśma na łączenie + gips. Robocizna mam za 9 zł za m2 to jak zsumuję to mam spoko koło 16 zł (no plus ewentualne dodatki to i tak mam zapas. A jakie dokładnie są koszty tynku gipsowego. Nie mieszkam na wsi, nie mam (nie planuje mieć) wilgoci.PozdrawiamMirzaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 29.03.2002 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Mirzaw to tylko teoretycznie, praktycznie takie tynki są o wiele droższe. Płyt na suficie nie przykleisz na plackach, tylko trzeba robić stelaż. Materiał na tynki tradycyjne to ok. 2 zł/m2. Przelicz dokładnie ile masz metrów i podaj nam jaka wyszła róznica w kosztach u Ciebie. W naszym domu była 100%. pozdr. Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysy 29.03.2002 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Położyłem tynk tradycyjnyKoszt:1200 zł materiały3600 robociznana ok 500 m2 ścian (7,5 zł/m2)Robili agregatem 10 dniKujawsko-pomorskie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 02.04.2002 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 WitajcieŚciany u mn ie mają 430 m2 a sufity - te do zrobienia tynkiem - 80 m2Jaki udział w kosztach tynkowania ma zaprawa cem-wap. do gładzi na nią. Jakieś ceny ?MirzawPILNE - zaczynam tynk za 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysy 02.04.2002 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Przyłączm sie do pytania o gładz na takiej powierzchni - teżmnie to czeka za 3 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.04.2002 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Na tynku cem.-wap. robia cienka wastwe gipsu i szlifuja. Wapno i cement jest tanie, najdrozsza jest szpachla gipsowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 04.04.2002 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Pisalam juz to gdzie indziej, zamiast gipsu mozna dac piasek szklarski, tynk wychodzi ponoc bardzo bialy i gladki a piasek kosztuje 100 zl za tonę. Moj kierownik twierdzi ze mi wyjdzie najwyzej 2 tony. Znam niestety tylko jedno miejce w okolicy Wawy gdzie go mozna nabyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts