Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodzi mi oczywiscie o kotłownię... Co na to mówią przepisy..? Jaka powinna być powierzchniaa dziury..? Ktoś wie..?

Często gaz płynny to przejściowe rozwiązanie i czy warto wobec tego niszczyć elewację..? Czy nie mozna tego zastąpić np. czujką gazu podłączoną do centrali alarmowej..?

https://forum.murator.pl/topic/110511-czy-przy-gazie-lpg-musi-by%C4%87-dziura-w-%C5%9Bcianie-przy-pod%C5%82odze/

Mam taką samą sytuację.

1. Dziura być musi - gaz LPG jest cięższy od powietrza i w razie wycieku taka dziura zapobiega nagromadzeniu się go przy podłodze.

2. Przepisy nie zezwalają na zastąpienie tej dziury np. czujką gazu - jest to logiczne, bo nie chodzi o sygnalizację wycieku - jeśli nawet czujka zawyje, to co zrobisz z tym gazem przy podłodze? Zbierzesz mopem?

3. Powierzchni nie pamiętam - u mnie dawali w ścianie odcinek rury kanalizacyjnej fi=75mm i to bodaj wystarcza. Poszukaj, to jest w necie.

4. Co do dziurawienia elewacji - są ładne okrągłe kratki plastikowe, które pasują w fi=75 i dają się estetycznie obsadzić. Ja dałem takie kratki na elewacji i w kotłowni.

5. Nie ma znaczenia, że to przejściowe. Nie dostaniesz odbioru domu, jeśli tego nie będzie. Dodatkowo, w podłodze nie może być żadnej kratki ściekowej (ryzyko zbierania się gazu). Co więcej, jak przejdziesz na gaz ziemny, to taka kratka może już być, a dziury przy podłodze nie musi już być - po prostu ją zamkniesz od środka, żeby nie wiało, i już.