Agnieszka 78 20.10.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Witam, mam oto taki problem: posiadamy dom w stanie surowym z nieważnym pozwoleniem budowlanym (przerwa dłuższa niż 2 lata). Aby dokończyć budowę musimy starać się o nowe pozwolenie na budowę, a właściwie o pozwolenie na dokończenie budowy. W tym celu mamy zrobić inwentaryzację powykonawczą oraz projekt dokończenia budowy. I mamy problem bo docierają doi nas sprzeczne informacje czy: projekt ten musi zawierać wewnętrzne instalacje czy nie ma takiej potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 25.10.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 moim zdaniem zadaliście sobie niepotrzebnie trochę zachodu i pracy. chyba, ze przerwa w budowie trwała naście lat. jeżeli "tylko" parę lat, to kwestia dogadania z kierownikiem budowy - wpisuje w dzienniku "jakąś prace" i jest ciągłość - a to postawienie jednej ścianki, a to wykonanie przebicia w ścianie, a to wyrównienie posadzki, itp, itd, to normalne w systemie gospodarczego budowania. byle formalnie w dzienniku daty się zgadzały. i koniec. co do zawartości projektu (jeżeli już) to nasze prawo budowlane jest bardzo ogólne w tej kwestii i niestety zostawia dowolność interpretecyjną urzędom. w większości powiatów z którymi się zetknąłem wystarczyła architektura i konstrukcja, a w jednym musiało być wszystko - wszystkie instalacje i przyłącza. i nie ma dyskusji właśnie przez ogólność prawa bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 01.01.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Wyciąg z z mojego projektu budowlanego:"W projektowanym budynku przewiduje się wykonanie następujących instalacji: elektryczną, gazową, (...) oraz centralnego ogrzewania. Dla instalacji należy wykonać oddzielne opracowania projektowe na postawie projektu budowlanego oraz warunków technicznych (...). I po sprawie - wszystko będzie... potem. Nikt o nic nie zapytał, projekt zatwierdzony... nie sądziłem że będzie inaczej. Co to kogo obchodzi gdzie będę podłaczał lampki choinkowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 03.01.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Najlepiej zapytaj u żródła, czyli w Waszym starostwie czego wymagają, ale raczej będą potrzebne projekty instalacji wewn. przynajmniej woda, światło, kanalizacja bo budowa instalacji wymaga uzyskania pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.01.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Wyciąg z z mojego projektu budowlanego: "W projektowanym budynku przewiduje się wykonanie następujących instalacji: elektryczną, gazową, (...) oraz centralnego ogrzewania. Dla instalacji należy wykonać oddzielne opracowania projektowe na postawie projektu budowlanego oraz warunków technicznych (...). I po sprawie - wszystko będzie... potem. Nikt o nic nie zapytał, projekt zatwierdzony... nie sądziłem że będzie inaczej. Co to kogo obchodzi gdzie będę podłaczał lampki choinkowe... mialem podobnie, plus zalaczone warunki przylaczen, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts