Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy projekt bud. musi zawierać instalacje wewnętrzne?

Agnieszka 78

Recommended Posts

Witam,

mam oto taki problem: posiadamy dom w stanie surowym z nieważnym pozwoleniem budowlanym (przerwa dłuższa niż 2 lata).

Aby dokończyć budowę musimy starać się o nowe pozwolenie na budowę, a właściwie o pozwolenie na dokończenie budowy. W tym celu mamy zrobić inwentaryzację powykonawczą oraz projekt dokończenia budowy.

I mamy problem bo docierają doi nas sprzeczne informacje czy: projekt ten musi zawierać wewnętrzne instalacje czy nie ma takiej potrzeby?

moim zdaniem zadaliście sobie niepotrzebnie trochę zachodu i pracy. chyba, ze przerwa w budowie trwała naście lat. jeżeli "tylko" parę lat, to kwestia dogadania z kierownikiem budowy - wpisuje w dzienniku "jakąś prace" i jest ciągłość - a to postawienie jednej ścianki, a to wykonanie przebicia w ścianie, a to wyrównienie posadzki, itp, itd, to normalne w systemie gospodarczego budowania. byle formalnie w dzienniku daty się zgadzały. i koniec.

co do zawartości projektu (jeżeli już) to nasze prawo budowlane jest bardzo ogólne w tej kwestii i niestety zostawia dowolność interpretecyjną urzędom.

w większości powiatów z którymi się zetknąłem wystarczyła architektura i konstrukcja, a w jednym musiało być wszystko - wszystkie instalacje i przyłącza. i nie ma dyskusji właśnie przez ogólność prawa bud.

• 2 months później...

Wyciąg z z mojego projektu budowlanego:

"W projektowanym budynku przewiduje się wykonanie następujących instalacji: elektryczną, gazową, (...) oraz centralnego ogrzewania. Dla instalacji należy wykonać oddzielne opracowania projektowe na postawie projektu budowlanego oraz warunków technicznych (...).

I po sprawie - wszystko będzie... potem. Nikt o nic nie zapytał, projekt zatwierdzony... nie sądziłem że będzie inaczej. Co to kogo obchodzi gdzie będę podłaczał lampki choinkowe...

Wyciąg z z mojego projektu budowlanego:

"W projektowanym budynku przewiduje się wykonanie następujących instalacji: elektryczną, gazową, (...) oraz centralnego ogrzewania. Dla instalacji należy wykonać oddzielne opracowania projektowe na postawie projektu budowlanego oraz warunków technicznych (...).

I po sprawie - wszystko będzie... potem. Nikt o nic nie zapytał, projekt zatwierdzony... nie sądziłem że będzie inaczej. Co to kogo obchodzi gdzie będę podłaczał lampki choinkowe...

mialem podobnie, plus zalaczone warunki przylaczen,