Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Belka stalowa - co z nią zrobić?

Bea7777

Recommended Posts

ilu forumowiczów tyle dostaniesz rożnych odpowiedzi.

zastanów się w jakim stylu chcesz wykończyć pokój. może być płyta gk, może być drewniana obudowa, jeśli lubisz ekstremalne rozwiązania możesz na ścianach dać imitację cegły, albo zerwać trochę tynku, poczekać aż metal złapie trochę rdzy i wykończyć pokój w Mad Maxowym klimacie

a ja bym troszke w inna strone poszedl.. nie wiem co ze scianami, aczkolwiek napewno doprowadzilbym belke do stanu swiecacego, normalnego metalu, moze delikatnie spolerowal by sie fajnie swiecilo, aczkolwiek nadal wygladalo jak metal... i to bym zostawil jako super wykonczenie pokoju... uwazam ze goly metal w pokoju naprawde moze fajnie wygladac

Ja na początku też myślałam, żeby ten metal zostawic ale nie szlifować do gołego tylko wyrównać spawy, czymś (ktoś mi radził szpachle samochodową) zakleić szparki i wyrównać. Podoba mi się obecny kolor tej belki a taki surowy metal chyba będzie troszkę za zimny jak dla mnie.

Cytat
moze delikatnie spolerowal by sie fajnie swiecilo, aczkolwiek nadal wygladalo jak metal... i to bym zostawil jako super wykonczenie pokoju... uwazam ze goly metal w pokoju naprawde moze fajnie wygladac

goły niezabezpieczony metal = rdza. wypoleruj kawałek metalu i dotknij paluchem - za 2 dni będziesz miał piękny rdzawy odcisk. malowanie bezbarwnym też wychodzi kiepsko

Cytat
Ja na początku też myślałam, żeby ten metal zostawic ale nie szlifować do gołego tylko wyrównać spawy, czymś (ktoś mi radził szpachle samochodową) zakleić szparki i wyrównać. Podoba mi się obecny kolor tej belki a taki surowy metal chyba będzie troszkę za zimny jak dla mnie.

sama szpachla samochodowa średnio będzie wyglądała - jeśli masz jakiegoś znajomego z małą sprężarką i pistoletem lakierniczym to możesz naprawdę fajnie wykończyć tą belkę

dziurki i szparki wyrównać szpachlą samochodową , potem całość szpachlówką natryskową, na to baza - jakiś "tuningowy", ciepły kolorek następnie bezbarwny, potem polerka

a ja sie nie zgodze niestety z tym, ze goly metal = rdza.. Znajomy ma dla przykladu felgi wypolerowane w aucie bez zadnego lakieru bezbarwnego, tylko goly metal.. fakt po deszczu zawsze je przeciera dokladnie szmatka, ale ogolnie da rade utrzymac je w czystosci... Ja napewno gdybym mial takie cudo w pokoju to napewno zrobilbym z niego normalny wystroj, dodatkowo moze nawet dodalbym takie swoiste luty,... nity... nei wiem jak to nazwac... czesto na kreskowkach pokazuja takie kolka male co mocuja metalowa plyte... Ja Ci mowie... taki Skarb w domu zatrzymalbym bo obudowac zawsze zdazysz...

Cytat
a ja sie nie zgodze niestety z tym, ze goly metal = rdza..
masz zupełną rację - jeśli mówisz o metalach szlachetnych

Cytat
Znajomy ma dla przykladu felgi wypolerowane w aucie bez zadnego lakieru bezbarwnego, tylko goly metal.

jaaaasne.......... tyle że aluminiowe.:lol: aluminium nie rdzewieje, a tu mamy belkę stalową

ps. wagarowałeś na lekcjach chemii?

srutututu z ta rdza... jakies...hmmm... 4 lata temu zrobilem dla zony stalowy (ze zwykłej czarnuchy) ozdobny obciaznik do przyciskania papieru... macany był wielokrotnie, teraz sobie lezy od 2 lat na szafce i ani sladu rdzy... zreszta sa odpowiednie srodki pozwalajace rdzawy nalot latwo usunac jezeli takowy sie pojawi... raz na 5 lat..

Dodam ze przeprwadzalem sie juz kilka razy i w kazdym mieszkaniu wilgotnosc byla coraz wieksza (nawet do 70%). teraz mam suchutko... az za bardzo 23% :)

powodzenia..

• 2 months później...

Duzo zalezy od domieszek w stali jak i tym, co na niej jest.

Stal 'czarna' jezeli jest tlusta (od smarow ktorymi jest konserwowana w stalowni) tak znowu szybko nie rdzewieje. To samo jezeli jest juz nieco 'spatynowana' a wiec czy to wlasnie tez prosto ze stalowni czy tez np po palniku.

Ale tez, stal wypolerowana rdzewieje ciezej niz porowata (vide miecze samurajskie ktore min po to byly polerowane).

A wracajac do tematu - obrobic do akceptowalej formy - czy to polerowac, czy to tylko oczyscic, odtluscic. Szpachlowac nie radze, chyba ze bedzie to lakierowane w jakims kolorze. Jezeli ma byc widac surowa stal - polozyc lakier bezbarwny, poliluretanowy, epoksydowy. I juz.

a czemu wszyscy mowia zeby odtluscic... wlasnie chlapnac leciutko smarem i nie bedzie problemu. Nie mowie zeby obciekalo smarem, ale da sie w to wetrzec troche oliwy do maszyn i wytrzec do sucha. nie powinno nic rdzewiec. jak cos to psiknac wd40 i tyle...

Cytat
"Ja napewno gdybym mial takie cudo w pokoju to napewno zrobilbym z niego normalny wystroj, dodatkowo moze nawet dodalbym takie swoiste luty,... nity... nei wiem jak to nazwac... (...) Ja Ci mowie... taki Skarb w domu..."

piekne... hehe... ludzie to maja gusta...