przyby 20.10.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 mam wlasnie taki piec i zaczynam w nim pierwszy sezon,chcialbym aby ktos kto ma podobny piec doradzil mi jakie powinny byc ustawienia,bo jak narazie to ta bestia pochlania mi dosyc sporo eko-groszku, moje ustawienia toczas podawania 30s,przerwa podawania 40s, sila nadmuchu na 6,tem. zadana na 54, co o tym sadzicie spala mi okolo 25kg na dobe,przy grzaniu tylko na ciepla wode,mam tez problem ze szlaka i nie wiem czy to wina eko-groszku czy nastawien, ale probowalem juz kilka rodzaji i zawsze bylo to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigurd 20.10.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Spróbuj takich ustawień:czas podawania 12 sekczas przerwy 48 - 50 sekdmuchawa 1 lub 2klapkę w wentylatorze przesłoń w 3/4temp zadana 58 stprzerwa przepalania ok 15 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przyby 21.10.2008 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 a ile Ty spalasz jesli moge zapytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigurd 21.10.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Jeden podajnik ( ok 100 kg ) starcza na 6 dni na mój dom o pow ponad 180 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 21.10.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 mam Eko-Techa 26 KW , czas pracy 13 sek, przerwy 47 sek., nadmuch na 1 ( to ważne, bo przy większych nadmuchach nie pali sie dobrze , przesłona na wentylatorze przymknieta w 80 % , ma się palić żółtym spokojnym, szerokim płomieniem , jak zbyt biały i rażący to za duży nadmuch , jak czerwony i dymiący to za mały nadmuch.W zimie podajnik starcza na tydzień , dosypuję zawsze w sobotę, w lecie do grzania wody nawet na miesiąc. Tyle że 2 zimy jakie mieszkam, to były raczej łagodne, kocioł jest sterowany regulatorem pokojowym w cyklu tygodniowym, temp. nocna i dzienna, w zależności od obecności w domu. temp. nocna ustawiona na sterowniku na 19 st., dzienna na 21 stopni . problem ze szlaką , może być za duży nadmuch , za dużo tez masz podawane węgla . cykl ma się zamykać w jednej minucie np. 15 / 45 sek. Polecam wspomniany regulator pokojowy, bez tego nie jest tak wcale ekonomicznie, bo piec działa cały czas, i grzeje tylko komin i podwórko , pozatym pracuje w niskiej temp. zalecana to ponad 58 stopni. z innych ustaiweń , to pompa CO i CUW załączanie przy 45 stopniach, histereza CO , 2 stopnie, histereza CWU , 20 stopni, przerwa przepalania 20 minut. ale głównie ustawić ten piec można właśnie nadmuchem, te 6 poziomów na sterowniku to przesada , często 1 to zbyt wiele , wtedy powietrze wychładza kocioł, i nie pali sie tylko rozdmuchuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przyby 21.10.2008 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 bardzo madre uwagi wielkie dzieki napewno zaraz podreguluje i dam znac jakie tego byly efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 21.10.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Polecam wspomniany regulator pokojowy, bez tego nie jest tak wcale ekonomicznie, bo piec działa cały czas, i grzeje tylko komin i podwórko , pozatym pracuje w niskiej temp. zalecana to ponad 58 stopni. A ten regulator pokojowy to jakiej firmy? Bo z tego co widzę do kotła takiego nie dają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przyby 21.10.2008 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 tez chetnie sie dowiem co polecacie,i ile cos takiego z matazem kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 22.10.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 np. cos takiego http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/46/ jest w wersji przewodowej lub bezprzewodowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 23.10.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Również posiadam ten piec i po tygodniu palenia groszkiem - ok 30 kg na dobę , zacząłem przepalać drzewem. Ogólnie jestem zadowolony, ale też chyba kupię jakiś regulator pokojowy. Ale jak go się montuje !? Ściany już wykończone, a nabezprzewodowy to mnie nie bardzo stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 23.10.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Również posiadam ten piec i po tygodniu palenia groszkiem - ok 30 kg na dobę , zacząłem przepalać drzewem. Ogólnie jestem zadowolony, ale też chyba kupię jakiś regulator pokojowy. Ale jak go się montuje !? Ściany już wykończone, a na bezprzewodowy to mnie nie bardzo stać? Najzwyklejszy przewód nawet cienki głośnikowy , 2 żyłowy , można puścić od kotła np. w samym rogu między ścianą a dylatacją wylewki , przewodzik może być cieniutki wiec łatwo go ukryć ja swój cześciowo prowadziłem właśnie w rogu ściany i posadzki , a czesciowo już po wykończeniu ścian w cieniutkiej bruździe, potem się zaszpachlowało jeszcze raz i pomalowało i nie było problemu . Ważne żeby miejsce umieszczenia sterownika było w takim miejscu , daleko od grzejników , w pomieszczeniu najchłodniejszym , największym ( u mnie jest to salon ) . Podłączenie proste, dwa styki w sterowniku kotła , dwa w regulatorze , obojętnie który do którego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 24.10.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Dzięki za odpowiedź - myślałem , że to bardziej skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przyby 24.10.2008 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 a czy zdazylo Wam sie ze jak przelanczacie piec z grzania na ciepla wode na grzanie na grzejniki,to wtedy zaczyna sie on wygaszac poprostu nie moze osiagnac temp, i ekogroszek nie chce sie spalac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 25.10.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2008 a czy zdazylo Wam sie ze jak przelanczacie piec z grzania na ciepla wode na grzanie na grzejniki,to wtedy zaczyna sie on wygaszac poprostu nie moze osiagnac temp, i ekogroszek nie chce sie spalac jedno z drugim nie powinno miec zadnego zwiazku, wygaszać się może przez za duży nadmuch , przez za małą ilość powietrza do spalania - brak nawiewu do kotłowni o odpowiednim przekroju , przez podawanie zbyt dużej ilości węgla, przez brak ciągu w kominie., trzeba spędzić trochę czasu w kotłowni i popatrzeć sobie na płomyczek , pozmieniać to i owo , pokombinować, i obserwować co się dzieje . Nie ma jednych ustawień, bo każde paliwo jest inne , bo inny komin, bo inna instalacja , to trzeba spraktykować samemu , bo nigdzie nie ma recepty jednej jedynej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktsu 27.10.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Witam. Mam pytanie odnośnie rusztu awaryjnego, czy ktoś z Was próbował palić w tym kociołku drewnem. Jestem posiadaczem eko-tech 22 kw duo (jeszcze nie odpalony), i jak przyglądam się komorze spalania to jest tam niemała komora załadowcza. Jeszcze jedno, zastanawiam się czy przy spalaniu drewna można korzystać z nadmuchu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 27.10.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Witam. Mam pytanie odnośnie rusztu awaryjnego, czy ktoś z Was próbował palić w tym kociołku drewnem. Jestem posiadaczem eko-tech 22 kw duo (jeszcze nie odpalony), i jak przyglądam się komorze spalania to jest tam niemała komora załadowcza. Jeszcze jedno, zastanawiam się czy przy spalaniu drewna można korzystać z nadmuchu? Pozdrawiam. z tym paleniem na ruszcie, to tyak naprawdę jak nazwa wskazuje ruszt awaryjny , chcąc mieć jakieś sterowanie spalaniem trzeba by odłączyć podajnik - wytyczkę , i nadmuch może działać wtedy bez podawania wegla , sterowniki nie mają trybu pracy do palenia na ruszczie trzeba kombinować i samamu to kontrolować. awaryjnie tak, ale palić drewnem cały czas, ciężko, te piece nie są do tego przystosowane tak naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigurd 27.10.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Ja paliłem drewnem i brykietem z powodzeniem używając nadmuchu. Kombinowałem tak: podajnik pusty, na sterowniku ustawiłem minimalny czas podawania ( bodajże 3 sek ) i maksymalny czas przerwy ( dłuuuugi ), dmuchawę na max i dobrze się paliło. Do rozpalenia na początku tylko otwieralem dolne drzwi, zeby duży ciąg podłapało i szybko się rozpaliło a potem zamykalem wszystkie drzwiczki i sterownik dmuchał sam. Podajnik się włączał bardzo rzadko i na te 3 sek, trzeba było tylko co jakis czas dokładać drewna i nie martwić się o powietrze, ciąg etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktsu 27.10.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Dzisiaj romawiałem z hydraulikiem, który będzie podłączał kocioł do instalacji, stwiwerdził, że dla dobra ślimaka powinien on być stale w pracy, a w przypadku przerw (korzystania z innych źródeł ciepła, pracy na ruszcie awaryjnym), powinien być demontowany. Chodzi o zabezpieczenie korozyjne. Co Wy na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przyby 29.10.2008 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 mam pytanie czy zamontowanie regulatora pokojowego nie spowoduje ze piec wygasnie,gdyz na regulatorze mam temp. dzienna zadana 22 st a w domu mam 24 ,a piec mimo tego ze temp jego spadla ponizej zadanej na sterowniku nie zalancza sie ,co Wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 29.10.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 mam pytanie czy zamontowanie regulatora pokojowego nie spowoduje ze piec wygasnie,gdyz na regulatorze mam temp. dzienna zadana 22 st a w domu mam 24 ,a piec mimo tego ze temp jego spadla ponizej zadanej na sterowniku nie zalancza sie ,co Wy na to nie wygaśnie bo pracuje w tzw. podtrzymaniu, ustawia sie na sterowniku takii parametr jak "czas przerwy przepalania" co kilkanaście minut włącza się na 5 sekund podajnik i nadmuch , to wystarcza żeby utrzymać żar przez cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts