Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TERMO-TECH STAPORKOW 22KW

przyby

Recommended Posts

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Vld

u mnie wersja z kapilarą 10cm długości - cena w moim sklepie 25zł, ale pewnie i taki cienki da radę spokojnie więc to bez różnicy, tylko otwór innej średnicy zrobić trzeba.

justine2011

jak będziesz tak kręcić wszystkim naraz to za chińskiego boga nie ustawisz.

jak nie rosło przy nastawie 5/60 a przy 5/55 była na stałym poziomie to jeszcze o 5 trzeba skrócić i nic innego nie ruszac.

W końcu koło 13.15 osiągnął temp 55 st.stał 4 min i znowu dochodzi do 55 st.

W jakich proporcjach to mieszać?

skoro osiąnął to jeszcze przerwę o 5 sekund w gół i dalej obserwuj. Tak jak Ci pisałem masz nieocieplony dom i będzie większy odbiór ciepła przez wyższe straty zatem nie będzie w podtrzymaniu stał godzinę, raczej kilkanaście minut maksymalnie.

Błagam dziewczyno cierpliwości - ja dwie zimy siedziałem a Ty chcesz w dwie godziny??? nie da się:sad:

ale w tydzień jak będziesz cierplwa to tak.

WItam!

Po nocy ok alarm się nie włączył.Trochę jest tego popiołu nie przepalonego no ale trudno jakoś dam radę.

Żar jest posklejany w grudki różnej wielkości.

A groszek wymieszany z owsem bez problemu osiąga zadaną temperaturę.?

Zastanawia mnie jeszcze bardzo ciepły komin czy za dużo ciepła nie idzie w komin,czytałam gdzieś o jakis szybrach czy coś takiego.

...Zastanawia mnie jeszcze bardzo ciepły komin czy za dużo ciepła nie idzie w komin,czytałam gdzieś o jakis szybrach czy coś takiego.

Dlatego sugeruję ten termometr w czopuch i będziesz wiedziała czy jest za wysoka. szyber kiedyś załżyłem, pobawiłem się nim a teraz pozostaje otwarty i o nim zapomniałem

• 1 month później...

Witam!

Chciałbym podpiąć się pod temat jeżeli można i skorzystać z Waszego doświadczenia :).

Jestem posiadaczem pieca Termo Eco 19KW (Termo-Tech Stąporków). Mam problem z ogromną ilością zużywanego opału (ekogroszek) i generowanego przy tym popiołu/żużla.

Ogrzewany dom ma powierzchnię około 170 metrów kwadratowych. Budowany z pustaków piankowych, docieplony styropianem. Dodatkowo podpięty boiler CWU 150 litrów. Komin jest nowy, ciąg jest dobry (ale zamówię jeszcze kominiarza żeby to zmierzył i sprawdził), budowany z kwadratowej kamionki 18cm. Ekogroszek który kupiłem był tani (570zł/tona), jest suchy, nie mam pojęcia jak z kalorycznością. Podczas spalania jest twardy, zlepia się między sobą.

Ustawienia sterownika:

- temperatura zadana na piecu 45 stopni

- podawanie 14 sekund

- przerwa 95 sekund

- pompka od 35 stopni

- histeraza 3 stopnie

- nawiew 3/10 (przysłona maksymalnie odsłonięta)

Piec zużywa mi obecnie pełny podajnik ekogroszku (szacuję, że jest to przynajmniej 140 kg, nie mam jak tego dokładnie zmierzyć) w trzy dni! To jakiś absurd bo takie spalanie zafunduje mi roczny koszt ogrzewania na poziomie 5.000 zł.

Po jednym dniu palenia (pełne 24h) w komorze jest jedno pełne wiadro popiołu i żużla. Wszystko jest kompletnie wypalone.

Postaram się niebawem podesłać zdjęcia jak to wczoraj wyglądało.

Dodatkowo, czasami pojawia się problem i z zamkniętego podajnika wydobywa się cała masa dymu, aż do tego stopnia, że nie sposób wejść do kotłowni. Doraźnie zacząłem oklejać klapę podajnika taśmą izolacyjną (pomaga) ale nie jest to docelowe rozwiązanie i chciałbym sobie z tym jakoś poradzić.

Dzwoniłem na serwis termo-techu ale porady których mi udzielono nie są zadowalające:

Na dymienie

- okleić podajnik (pod klapą) uszczelką

- podgiąć jakoś mechanizm zamykający klapy żeby domykało szczelniej

Na spalanie:

- wydłużyć czas przerwy w podawaniu

Pomożecie?

Na początek napisz jaki masz model sterownika i dmuchawy od tego zależy jakie ustawienia wyjściowe zastosujemy

zrób zdjęcia węgla oraz popiołu który wyciągasz z popielnika bo może kupiłeś jakieś czeskie albo inne cudo które wymaga innego traktowania

co do dymienia to czasem występuje przy dłuższym cyklu pracy i dlatego należy mieć zamknięty zasobnik na węgiel zawsze

Jak będę wiedział to co powyżej to będziemy dzialać

w zasobniku termo-eco mieści się 100kg groszku chyba że masz inny zasobnik ale tyle jest u mnie

a i jeszcze jedno

W mojej sygnaturze jest link do wątku w którym opisuję swoje potyczki z takim właśnie piecem więc zachęcam do lektury

pisz zdjęcia rób i bedziemy Cię ratować

Co do sterownika i dmuchawy - z pamięci nie napiszę dokładnego modelu, sprawdzę po powrocie do domu, ale:

Sterownik: standardowy dodawany do pieca w Castoramie - jest to o ile dobrze pamiętam ST-80 (tylko, że obudowa jest pomarańczowa), obsługuje jedną pompę

Dmuchawa: standardowa do pieca - nie mam pojęcia co to za model, niestety nie przyszło mi też do głowy żeby zrobić zdjęcia - poprawię się.

Teraz porcja zdjęć po wspomnianym cyklu palenia 24h (bez zaglądania wcześniejszego do pieca)

IMG_1985.jpgIMG_1986.jpgIMG_1987.jpgIMG_1988.jpgIMG_1989.jpg

Czy potrzeba zdjęć w większej rozdzielczości ?

TO NA SZYBKO

temperatura na piecu musi byc minimum 55stC więc musisz podnieść

1) podawanie 10 sek - w tym sterowniku nie da się mniej

2 przerwa 80sek

3) dmuchawa 2 bieg przysłona zamknięta w 80%( powinien również ustąpić efekt dymienia z zasobnika):)

ja też miałem ten sam sterownik i jego minusem jest obsługa tylko jednej pompy. Mój hydraulik zamontował więc bojler dając mniejszą średnicę rur niz wyjście na obieg CO tak by nie obciążać za bardzo układu. w tym roku na wiosnę jednak kupiłem dodatkową pompę i sterownik tej samej firmy ale obsługujący równiez CWU i jest jeszcze lepiej.

To co widać jako wynik spalania to efekt zbyt dużej ilości powietrza niestety, dlatego sugeruję zmiane ustawień i od tego rozpoczniemy ustawianie Twojego pieca.

Dodatkowo kup sobie ruszt żeliwny sztabkowy(w opcji z marketu go nie ma) oraz deflektor ale nie na łańcuchu tylko na wieszaku w kształcie litery "T" i powieś go na 2 sztabkach rusztu nad palnikiem - sporo się poprawi dopalanie spalin.

po dokonaniu zmian daj piecowi pracować przez kilka godzin i opisz efekty

pozdrawiam

Krzysiek

Edytowane przez timon120777

Dzięki za pierwsze informacje.

Ruszt awaryjny już mam, więc wystarczy, że dokupię do niego deflektor - mógłbyś podać więcej informacji na temat tego "ustrojstwa" ? Gdzie to kupić, ile to może kosztować i po co to się montuje?

CWU też mam opecnie podpięte na mniejszej średnicy rur. Być może za jakiś czas zdecyduję się na wymianę sterownika.

Jedyny problem mam z temperaturą zadaną pieca. Palę na 45 (a nawet czasami na 40 stopni) bo jak dam więcej, to w domu nie da się wytrzymać. W pokojach robi się po 24 stopnie i rośnie! Kaloryfery mam stare (25+ lat), żeliwne, bez termostatów (w części nawet nie da się zakręcić dopływu ciepłej wody z CO). Jak mam ustawić na piecu 55 stopni żeby się nie udusić w domu? Pomocy!

Dzisiaj w domu postaram się poustawiać nowe parametry na sterowniku i zważyć węgiel, który wsypię do podajnika.

Pozdrawiam,

Krzysiek :)

Ważyć nie musisz jeśli jesteś w stanie mnie zaufać - ja ważę już 3 sezon każde wsypane wiadro i wiem że wchodzi 100kg pod sama klapę

delfektor w pierwszym z brzegu sklepie z kotłami i co w twoim mieście- poproś o deflektor do pieca o mocy do 25kw na zawieszce "t" i zawieś jak pisałem(koszt 80-100zł).

Skoro nie masz termostatów na grzejnikach to albo na szybko zakup albo na szybko zakup i montaż zaworu 3d ewentualnie tuż po zakończeniu sezonu bo inaczej zbyt szybko zarżniesz kocioł- niska temperatura powrotu to wykraplanie pary wodnej ze spalin i przyspieszona korozja kotła- mój teść wykończył piec w 3 sezony w ten sposób

masz większa powierzchnię niz ja więc jeśłi na podanych ustawieniach piec nie osiągnie temperatury zadanej w ciągu 2 godzin to skróć przerwę o 2-3 sekundy i próbuj ponownie ale myślę że da radę.

Działaj i pisz

PS Najważniejsze - czy uszczelnieś retortę??? jeśli nie to obowiązkowo podczas montażu deflektora to zrób. jeśli będziesz miał pytania odnośnie tego jak to pisz

Edytowane przez timon120777

Nie, nie uszczelniłem retorty - możesz podać jakiś link do tego jak to się robi?

Dzisiaj czeka mnie PCK (Poważne Czyszczenie Kotła) :) Później wsadzę 75 kg ekogroszku i zobaczę na ile to wystarczy przy nowych ustawieniach.

Byłem wczoraj szukać deflektora w Praktikerze - nie sprzedają osobno (tylko z piecami). Dzisiaj może odwiedzę Casto lub jakiś lokalny sklepik.

Zamówiłem też hydraulika, który ma przyjść i wyszacować koszt instalacji termostatów na kaloryferach w domu. Już teraz wydaje mi się że będzie to poważniejsza kwota (~1000pln) - zobaczymy. Kaloryferów mam 11, na wszystkich pasowałoby zamontować termostaty. Koszt pierwszego z brzegu to ~65pln.

Pozostaje jeszcze wezwać kominiarza, który zmierzy ciąg w kominie - chyba że jestem w stanie zrobić to niedrogo sam?

Pozdrawiam,

Krzysiek