Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TERMO-TECH STAPORKOW 22KW

przyby

Recommended Posts

Suchopar

Jak na moje oko, nie wygląda to źle.

Taki urok brucerowatych, tylko lekko wypukłe palenisko.

Jak sie pali na mniejszej wydajności, to bliżej kosza wychodzi grubsza granulacja a drobny miał na końcu palnika.

justine2011

Po sezonie grzewczym warto zdjąc palenisko, palcem wywalić drobny pyłek z rowka palnika do popielnika.

Mogło tam już się trochę syfu nazbierać i stąd gorsza dystrybucja powietrza.

Co do nastaw, metody są dwie:

1. Albo wybierasz stałą pauzę podawania np. 50sekund i do niej dopracowujesz czas pracy podajnika np. 8, 9, czy tam 11sekund

2. Albo wybierasz stały, możliwe krótki czas pracy np. 5sekund i do niego dobierasz pauzę. Dla 5sekund podawania dobieranie pauzy rozpocznij od ok.25sekund

Do tej wartości podawanego węgla trzeba dobrac powietrze, ok. 30 do góra 40% z zakresu regulacji oferowanego przez dany ster. Często trzeba trochę przysłonic dmuchawę.

Załączam zdjęcie jak wygląda palnik po zdjęciu paleniska, z tego czarnego rowka po sezonie warto wywalić drobny popiół, który tam wpada poprzez pionowe szczeliny

DSC00146.JPG

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Czy mogę się przyłączyć do ostatniej dyskusji bo mam problem z moim piecem.

Mam piec TERMO-ECO 25kW zielony kolor,podajnik z prawej strony.

Palę nim już drugi sezon.W pierwszym sezonie spaliłam 9 ton ekogroszku,dom nieocieplony ok.200mkw.Nie umiem go nastawić.Wczoraj włączył się alarm 2 razy bo niechciał osiągnąć temp.mam nastawioną na 50 st.W nocy zwiększyłam mu dmuchawę na 2(6 dostępnych) i jakoś chodzi ale dziś koło 14.30 wybrałam 3 blachy(takie prostokątne do pieczenia ciast)popiołu,po przebraniu mam 1 wiadro 10litrowe popiołu i 1 wiadro nieprzepalonego groszku,nie zdąży się dopalić i spada z retorty.Chwilę tam spędziłam i jak dobił do temp 50st to wytrzymał 4 minuty-czy to nie za krótko a około pół godz dobija do 50 st.W sumie ten piec pracuje 24 godz.

Ustawienia podawanie 5s,przerwa 55 dmuchawa na 2,przesłona przysłonięta na 80%.Przerwa w podtrzymaniu 10min.

Wcześniaj miałam ustawienia pos 5s i przerwa 1,20 dmuchawa na 1.Jak cykl zamyka się w minucie to na retorcie mam bardzo dużo tego węgla i dlatego zwiększaliśmy przerwe podawania.Jak zrobię zdjęcia to pokaże.

Proszę o jakieś rady i pomoc,mąż to już jest załamany pracą tego pieca bo znajomi zapewniali jaki to super piec,jak narazie to nie jesteśmyzabardzo zadowoleni z pracy.Poprostu nie umiemy sobie poradzić z ustawieniami.

Defkektor też musieliśmy sobie dokupić bo nibyło w wyposażeniu a sterownik mamy st-37.

jeśli mogę to zachecam do lektury mojego wątku link w stopce palę na podobnym piecu tylko 19kw ten sam palnik i sterownik

na pierwszy rzut oka to za długa przerwa podawania dużo za długa. zmniejsz ją do 30sekund bez ruszania niczego innego i przetestuj lub spróbuj metod podanych przez kolegę Jarecki79

i pytaj chętnie pomogę jeśli będę potrafił

Witam!

Dziękuję za odpowiedzi.Od jutra zacznę go testować bo nie chcę już na noc nic ruszać bo wczoraj o o k2 alarm wył.Od 15 mam te ustawienia i przed chwilą tam byłam i w popielniku leży nieprzepalony węgiel czyli spada tak jakby za szybko.Zbiornik mam 190 kg i od niedzieli spaliła się połowa to chyba za dużo przy takich temp,nie chcę myśleć ile spali przy mrozach?

Timon wątek już zaczęłam czytać.

Witam!

Dziękuję za odpowiedzi.Od jutra zacznę go testować bo nie chcę już na noc nic ruszać bo wczoraj o o k2 alarm wył.Od 15 mam te ustawienia i przed chwilą tam byłam i w popielniku leży nieprzepalony węgiel czyli spada tak jakby za szybko.Zbiornik mam 190 kg i od niedzieli spaliła się połowa to chyba za dużo przy takich temp,nie chcę myśleć ile spali przy mrozach?

Timon wątek już zaczęłam czytać.

podchodź ze spokojem do zmian ja się dwie zimy męczyłem ta jest 3 i wiem już że jeśli na coś czas poświęce to nie będzie to siedzenie przy kotle a raczej tutaj by pomagać bo mi się to spodobało:D

i pamietaj powolutku łyżeczką a nie całymi wiadrami

Witam!

Wstawiam zdjęcia paleniska jak to wygląda po nocy.Podawanie 5 przerwa 59s.Spalił ok 3 wiaderka od godz 15 tyle wsypałam a miałam wczoraj pełny zbiornik z tego po przebraniu jedno wiaderko z powrotem do wrzucenia.

DSC06045.jpgDSC06041.jpgDSC06040.jpgDSC06038.jpg

Rano zmieniłam ustawienia pod na 5 a przerwe na 30s wybrałam drugą metodę.Dmuchawe mam na 2 i trochę przysłonietą.Zobaczę wieczorem jak to będzie wyglądać.Zawór mam 4d i ustawiony teraz na 2.

Edytowane przez justine2011

Witam!

Wstawiam zdjęcia paleniska jak to wygląda po nocy.Podawanie 5 przerwa 59s.Spalił ok 3 wiaderka od godz 15 tyle wsypałam a miałam wczoraj pełny zbiornik z tego po przebraniu jedno wiaderko z powrotem do wrzucenia.

[ATTACH=CONFIG]80018[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]80019[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]80020[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]80021[/ATTACH]

Rano zmieniłam ustawienia pod na 5 a przerwe na 30s wybrałam drugą metodę.Dmuchawe mam na 2 i trochę przysłonietą.Zobaczę wieczorem jak to będzie wyglądać.Zawór mam 4d i ustawiony teraz na 2.

Jeśli przy ustawieniach 5/59 masz tyle nie spalonego węgla i taki kolor płomienia to po mojemu zmniejszenie przerwy do 30 tylko pogłębi problem. wróć do przerwy 59 ale zwiększ dmuchawę o 1 stopień, potem obserwuj zmiany, jeśli nadal dużo niespalonego węgla to jeszcze w góre do 4

Dla porównanai moje nastawy w tej chwili to 5/35 dmuchawa 5 bieg ale to tylko porównanie i się tym zbytnio nie sugeruj. Masz inne zapotrzebowanie w swoim domu i nie możesz liczyć że to co u mnie działa będzie dobre również u Ciebie

Pisz o efektach

Witam!

Jestem już po wizycie w kotłowni,popiołu trochę mniej niż wczoraj ale jeszcze sporo nie przepalonego.Od godz 17.30 ustawienia to 5/35 dmuchawa na 3.

Dziś dałam 5/40 zobaczę jutro rano co będzie,nie wiem czy dmuchawe dać na 4 czy zostawić narazie.

Ciężko z tymi ustawieniami.Groszek mam z Chwałowic,cały czas bierzemy od jednego dostawcy(chyba że on oszukuje tego nie wiem)Myślę że jakoś to będzie i dam sobie radę z tym piecem.

Wsawiam zdjęcia jak to wygląda dziś.

DSC06048.jpg

DSC06047.jpg

DSC06049.jpg

DSC06048.jpg

DSC06047.jpg

DSC06049.jpg

Witam!

Jestem już po wizycie w kotłowni,popiołu trochę mniej niż wczoraj ale jeszcze sporo nie przepalonego.Od godz 17.30 ustawienia to 5/35 dmuchawa na 3.

Dziś dałam 5/40 zobaczę jutro rano co będzie,nie wiem czy dmuchawe dać na 4 czy zostawić narazie.

Ciężko z tymi ustawieniami.Groszek mam z Chwałowic,cały czas bierzemy od jednego dostawcy(chyba że on oszukuje tego nie wiem)Myślę że jakoś to będzie i dam sobie radę z tym piecem.

Wsawiam zdjęcia jak to wygląda dziś.

jak dla mnie to za mało powietrza masz. jeśli ostatnie foto pokazuje stan w fazie pracy to płomień jest zbyt leniwy i za niski, również to co na nim jest świadczy o tym że nie spala się jak należy.

Spróbuj przy ustawieniu takim jak dziś dałaś czyli 5/40 zwiększyć dmuchawę tak żeby płomienie wychodziły ponad deflektor oraz żeby pojawiły się pojedyncze odrywające się od płomienia iskry. spróbuję zrobić u siebie foto takiego stanu i wstawię żebyś wiedziała dokładnie co mam na myśli

CZy to oznacza że mamy kiepski węgiel czy źle nadal źle ustawiony pieć?

trochę ma mało wiem by ostatecznie wyrokować, ale jak faktycznie groszek skleja się w fazie gazowania to kiepski węgiel. Poznać to można ruszając pogrzebaczem żar w palniku, jak przypomina plastyczną masę, to będzie to oznaczało wysokie RI. Jak poszczególne grudki są twarde i nie sklejają się ze sobą to przyczyny niedopalania trzeba szukać gdzie indziej.

a mi to wygląda niestety na spieki koksowe, one właśnie powodują takie świeczki płomieni przez które przelatuje 80% powietrza nie biorąc udziału w spalaniu.

Ja tam się aż tak dobrze nie znam ale pamiętam u siebie taki widok na retorcie- wielki kopiec na niej i sterta dookoła.

Potem po przesianiu wiadro wracało znów do ponownego spalenia bo był to jedynie lekko okopcony eko i nie kruszył się w ręku tylko twardy i "zdrowy"

Tylko przypuszczenia snuję ale więcej powietrza powinno załatwić temat.

Wal śmiało jeśli się mylę ale uważam że warto spróbować

jak dowali więcej powietrza będzie miał prócz wysokiej straty w niecałkowitego spalania, wysoką stratę kominową, a spieki koksowe, będą przemieszane ze spiekami żużlowymi. Koks musi mieć czas (dużo czasu) by mógł się spalić, temperaturę od nisko zawieszonego deflektora i powietrze przeciskające się przestrzeniami powstałymi w skutek wypalenia wcześniej dodanego opału niespiekającego się.

Przy okazji znów zaapeluje: ludziska sprawdzajcie jak się to coś pali na większej mocy, zanim kupicie tego czegoś większą ilość!

Witam!

Dziś już trochę lepiej niż w poprzednich dniach ,popiołu 1 tacka ale może dlatego że wczoraj zawór 4d dałam na 3(Wcześniej na 2) bo w domu ciepło jak i na zewnatrz dosyc ciepło a nie mamy na grzejnikach termostatów wię muszę regulować na zaworze w piwnicy.

Ja przebieram ten nieprzepalony i wrzucam z powrotem bo szkoda tyle wyrzucać.

Co do ekogroszku to u nas tu w okolicy(powiat kędzierzyńsko-kozielski) ciężko jest dostać ekogroszek,gdzie dzwonię to nie mają,mieliśmy nawet z castoramy i żle się spalał a raz mieliśmy od innego dystrybutora to tyle ile wrzuciłam to tyle wyciągałam.To dopiero była masakra szkoda gadać.

Jestem tylko ciekawa ile spalimy tej zimy ,zeszłej 9 ton bardzo dużo.

Ustwienia mam 5/40 dmuchawa na 3 ale przysłonę więcej otworzyłam i jest większy ogień dosięga do deflekora.Będę dalej sprawdzać co i jak.

Timon pisałeś w poprzednich postach o tabeli z kotłow derfo że na niej bazujesz.Wstaw albo podeślij mail: [email protected]

Temperature ma 50 st mam ją zwiększyć do 55-60?

justine2011

posłuchaj kolegi Vld ja tylko pierwszej zimy kupiłem od razu dużą ilośc opału teraz staram się testować a już na pewno wynalazki marketowe. zakup na jeden zasyp i test spalania bo inaczej mogą być cuda w popielniku.

Vld a może ona jednak ma za mało tego wiatru???? pisze że dopiero po odsłonięciu przysłony ogien zaczął dotykać deflektora????

Ja powoli wymiękam ale mam jeszcze jeden pomysł dla niej tylko jeszcze z nim na efekty jej zmiany wiatru poczekam. potem to już moja wiedza się kończyć będzie i oddam ją w wasze ręce całkowicie:D

Widać że wilgoci justine nie brakuje. Zacząłbym od uszczelnienia palnika. Obecnie chwałowicki bardzo ładnie spalał mi się na zwykłej retorcie a to co widać na tych zdjęciach to masakra.

Prawie wszystko z powrotem do zasobnika do powtórnego spalenia.

Jak dla kobiety tak jak pisałem uszczelnić palnik a żeby mieć spokój z nastawami to proponuję zakup Ognika Plus Pid bardzo fajnie współdziała z tym palnikiem.

Można spróbować kupić po doszczelnieniu jak nie będzie poprawy ze dwa worki innego paliwa.

Witam!

Byłam już w kotłowni jest lepiej niz pierwszego dnia z trzech stron spala się ładnie a po przeciwnej stronie klapy pieca spada jeszcze trochę niedopalony węgiel nie za dużo ale z pół łopatki.

Jak to jest z tym działaniem tzn że lepiej żeby dłużej był w podtrzymaniu czy lepiej żeby dłużej stał.Wczoraj zaobserwowałam że w podtrzymaniu był ok 8 i nawet 10 minut a dziś krócej 5 min.Wieczorem na noc zawór dałam między 2 a 3.Wczoraj jeszcze temp podniosłam z 50 do 55 st.Dmuchawy narazie nie ruszam podwyższyłam podawanie z 45 do 48s i będę obserwować.

BArdzo dziękuję za wszelkie rady sama pewnie bym pieca nie ustawiła ja wcześniej zwiększałam przerwę w podawaniu nawet do 1,15 a teraz widzę że nie w tą stronę szłam.Jeszcze raz dzięki.

Jeśli chodzi o uszczelnienie palnika to silikonem, czytałam we wcześniejszych postach.

Jak to jest z tym działaniem tzn że lepiej żeby dłużej był w podtrzymaniu czy lepiej żeby dłużej stał.

Akurat to jedno i to samo czyli gdy kocioł stoi i nie grzeje wtedy jest to podtrzymanie.

Co jakiś czas tylko sobie pyknie.

Gdy zaczyna dmuchać i podawać żeby rozpalić palenisko w celu podniesienia temp. jest nazywane to pracą-tryb grzania.