Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TERMO-TECH STAPORKOW 22KW

przyby

Recommended Posts

Wczoraj zaobserwowałam że w podtrzymaniu był ok 8 i nawet 10 minut a dziś krócej 5 min.Wieczorem na noc zawór dałam między 2 a 3.Wczoraj jeszcze temp podniosłam z 50 do 55 st.Dmuchawy narazie nie ruszam podwyższyłam podawanie z 45 do 48s i będę obserwować.

Pisząc że zwiększylam podawanie z 45 do 48 myślę że chodzi Ci o zwiększenie przerwy między podawaniem i co wydawało Ci się zwiększeniem jest faktycznie zmniejszeniem dawki paliwa w czasie i zarazem obniżeniem mocy kotła.

Dostaje teraz rzadziej paliwa i lepiej go dopala.

To że obecnie kocioł krócej pozostaje w podtrzymaniu jest efektem rozciągnięcia dawki i zmniejszeniem mocy kotła. Wolniej nabiera temp. i robi mniejszą jej nadwyżkę w stosunku do temp. zadanej przez co krócej pozostaje w podtrzymaniu ( mniej ma do tracenia z nadwyżki)

Nie wiem czy napisałem to dość zrozumiale.

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Byłam już w kotłowni jest lepiej niz pierwszego dnia z trzech stron spala się ładnie a po przeciwnej stronie klapy pieca spada jeszcze trochę niedopalony węgiel nie za dużo ale z pół łopatki.

Jak to jest z tym działaniem tzn że lepiej żeby dłużej był w podtrzymaniu czy lepiej żeby dłużej stał.Wczoraj zaobserwowałam że w podtrzymaniu był ok 8 i nawet 10 minut a dziś krócej 5 min.Wieczorem na noc zawór dałam między 2 a 3.Wczoraj jeszcze temp podniosłam z 50 do 55 st.Dmuchawy narazie nie ruszam podwyższyłam podawanie z 45 do 48s i będę obserwować.

BArdzo dziękuję za wszelkie rady sama pewnie bym pieca nie ustawiła ja wcześniej zwiększałam przerwę w podawaniu nawet do 1,15 a teraz widzę że nie w tą stronę szłam.Jeszcze raz dzięki.

Jeśli chodzi o uszczelnienie palnika to silikonem, czytałam we wcześniejszych postach.

Skoro jest poprawa to podaj dokładnie jakie miałaś ustawienia przedtem - dużo niespalonego i teraz kiedy jest go mniej

będziemy wiedzieli jaki parametr pomógł Ci to osiągnąć i zostanie to dla Ciebie oraz innych jako wskazówka na przyszłość.

Przyznam że to co napisałaś o podwyższaniu podawania mnie zbiło z tropu mocno- chyba karoka65 to dobrze rozłożył na czynniki.

walcz a zimę spędzisz w salonie bo chyba wreszcie dobra droga jest

Wcześniejsze ustawienia podawanie 5 a przerwa 55 nawet 59 miałam,dmuchawa na 2.

teraz 5/45 a dziś dałam 48,dmuchawa 4.

Wstawiam fotki jak to dziś wygląda.

jeśli nie będzie niespalonego węgla spadającego to pozostanie tylko jeszcze kosmetyka. masz wysoki kopiec i ciekawi mnie jak długo piec jest w fazie pracy i w fazie podtrzymania i jakie masz dla niej ustawienia- jaka przerwa podtrzymania i ile czasu w podtrzymaniu pracuje podajnik???

Za szybko rano się cieszyłam a teraz znowu spada nie przepalony węgiel niewiem od czego to zależy.

Podajnik w podtrzymaniu pracuje 5 s tak jest fabrycznie ustawione i nie mogę tego zmienić a przerwe podtrzymania mam na 5 min,miałam 10 ale dziś zmieniłam na 5 min.

Przed chwilą byłam w piwnicy i akurat jak wchodziłam to się wyłączył bo osiągnął 55 i w tym stanie był 5 min włączył się po 5 min wyłączył i temp spadła 52,7 i znowu się włączył a jak długo dochodzi do temp zadanej to jeszcze nie sprawdzałam.

Ten kopiec jeszcze za duży jest?

powoli i spokojnie bo jak będziesz zbyt chaotyczna to nic nie zdziałasz.

Cofnij się odrobinę do moich poprzednich postów i zrób to co napisałem- zapisz nastawy, sprawdź czas pracy i będziemy dalej walczyć.

skoro miałaś przerwę w czasie podtrzymania 10 minut to ją tak zostaw a nawet wydłuż - ta opcja pomoże Ci później na razie musisz ogarnąć Twój piec w fazie pracy, i nie bój się że zgaśnie - potrafi się "podnieść" po 2 godznach więc spokojnie ustaw na 20 minut i na razie o tej części zapomnij.

Skoro nadal masz niespalony węgiel to znaczy że jest go wciąż zbyt dużo albo zbyt mało powietrza do jego spalenia. odbiór ciepła będziesz mieć spory bo dom duży(200m2) i nieocieplony. ja mam domek 100m2 i zanim go ociepliłem i wtedy nie umiałem palić to piecyk pochłonął mi 5,5tony od grudnia do kwietnia.

nie licz zatem że osiągniesz jakieś spalanie na poziomie 15kg na dobę bo w Waszych warunkach się nie da.Po ociepleniu ścian w drugim roku użytkowania spaliłem 4,5 tony od września do końca kwietnia więc osczędność rok do roku to 20% A jeśli liczyć długość grzania to wychodzi mi w pierwszym roku 1,1tony/miesiąc a w drugim już tylko 0,6tony/miesiąc co daje 50% a w tym roku dorzuciłem jeszcze wełnę na strychu i ciekaw jestem ile na tym zabiegu oszczędzę dodatkowo

napisałem wcześniej że mam dla Ciebie jeszcze jedną propozycję nowych ustawień

OTO ONA:

1 podawanie 5 sekund

2 przerwa podawania 60 sekund

3 dmuchawa bieg 5 przysłonięta tak żeby szczelina była jakieś 3cm

4 siadasz przy piecu i czekasz.

5 jesli temperatura nie rośnie

skracasz pkt 2 o 5 sekund; jeśli rośnie i nie osiąga zadanej tylko np zatrzymuje się 3-4 st poniżej również pkt 2 o 5 sekund

Robisz tak do momentu kiedy piec nie zacznie osiągać temperatury zadanej- ustaw ją na 55st. gdy osiągniesz ten stan będzie to dla niego moc minimalna i nie może mieć mniejszej przerwy podawania niż ta przy jakiej Ci się to uda.(pamietaj że robisz to w warunkach jakie panują w danej chwili i że na dworze jest jeszcze w miarę ciepło).

6 gdy juz dojdziesz do ustawień przy których piec będzie osiągał temeraturę zadaną to skróć przerwę o kolejne 5 sekund. osiągniesz w ten sposób stan niewielkiego zapasu mocy który pozwoli Ci na komfort zaglądania do niego rzadziej mimo zmiany temperatury na zewnątrz.

Gdy będzie sie robić mocno zimno na dworze skracasz przerwę ale bez szaleństw tylko zgodnie z tym co napisałem3-5 sekund i to powinno wystarczyć

jeśli dodatkowo masz wolne jakieś 30zł męża na 10 minut i odrobine chęci to zainstaluj sobie coś takiego

PA223688.jpg

termometr na czopuchu- temperatura spalin w zakresie do 200stC to nieźle, powyżej oznacza stratę w związku ze zbyt dużą ilością powietrza, będzie również wzrastać okresowo na skutek zabrudzenia się wymiennika w kotle, po czyszczeniu spadnie do poprzedniego poziomu. u mnie obecnie w fazie pracy na poziomie 110stC po czyszczeniu, a gdy brudny kocioł to 15ostC

walcz dziewczyno:stirthepot:

Witam!

U mnie katastrofa ok 6 rano obudziłam się bo jakoś chłodno ide do piwnicy a tam alarm temp nie rośnie,ustawienia te co wcześniej,rozpaliłam i poszłam spać.O 8.30 byłam wyczyścić i do teraz nie chce coś osiągmąć temp zadanej 55 st.nie wiem co jest grane.

Zaraz tam pójdę i przestawię piec i będę go obserwować co i jak ,tak jak napisałeś

Termometr kupimy jak mąż wróci z pracy w piątek.Sciana na górze od komina jest bardzo ciepła.

Ok idę walczyć,później napiszę.Dzięki za wszystko.

Przy ustawieniach 5/50 i 5/45 temperatura dalej nie rosła i wkońcu o 11.20 alarm że temp nie rośnie.

Wyczyściłam cały palnik na płasko pozrzucałam wszystko ,dałam 5/40 i odsłoniłam przysłone na wentylatorze i czekam,po 10 urosła o 1 stopień.węgiel sie spalił ale zostały spieki żużlowe brązowe spieczone.CZekam czy wzrośnie do zadanej 55st.

To chyba jednak nie dla mnie.

Czy jest tu może jakiś fachowiec z okolic Kędzierzyna-Koźla albo Raciborza?

Edytowane przez justine2011

Nawet najlepszy operator nie zrobi Ci tego od ręki to musi potrwać niestety.

Może się tylko zbliżyć do tego czego oczekujesz ale i tak trzeba coś skorygować.

Tak jak było już nie raz pisane, nie można kręcić co chwila i wszystkim co się da.

To wymaga czasu. Każda zmiana o nawet głupią sekundę jest widoczna po kilku cyklach pracy.

Jak chcesz mieć względny spokój i nie masz cierpliwości żeby przy tym posiedzieć to proponuję żeby obecny sterownik ustawić jako tako i odstawić go w razie "W".

Proponuję zakup coś mniej problematycznego np. Ognik Plus Pid ewentualnie Cobra Pid ale tutaj już koszt trochę wyższy.

Mojej kuzynce zaproponowałem kocioł z Ognikiem bo jej wiedza o paleniu jest na poziomie takim że trzeba tam do tej skrzyni nasypać węgla a tam z dołu wyciągnąć szufladę i wysypać popiół.

Zaczęła drugi sezon ( w lecie grzała wodę) i jest bardzo zadowolona.

Zaproponowałem żeby wysłała sterownik do aktualizacji bo za ten czas wyszło ich bardzo dużo to mi powiedziała że ona nie chce bo jest dobrze to po co.

No i pogadałem sobie z babą nie ubliżając nikomu :)

Przy ustawieniach 5/50 i 5/45 temperatura dalej nie rosła i wkońcu o 11.20 alarm że temp nie rośnie.

Wyczyściłam cały palnik na płasko pozrzucałam wszystko ,dałam 5/40 i odsłoniłam przysłone na wentylatorze i czekam,po 10 urosła o 1 stopień.węgiel sie spalił ale zostały spieki żużlowe brązowe spieczone.CZekam czy wzrośnie do zadanej 55st.

To chyba jednak nie dla mnie.

Czy jest tu może jakiś fachowiec z okolic Kędzierzyna-Koźla albo Raciborza?

Może zwyczajnie Twój opał jest do d...

Czy masz możliwośc kupić trochę ziarna owsa np. 2-3worki

albo pellet 2woreczki po 20kg?

Czy te strerowniki ustawiają się same?

Teoretycznie tak. Praktycznie po zmieniających się drastycznie parametrów paliwa masz możliwość skorygowania wysokości kopczyka, bardzo prosto.

Do ustawienia masz tylko temp. zadaną kotła i CWU. Jeśli grzejesz tyko CWU latem to ustawiasz temp. CO poniżej 40 stopni i wtedy wyłącza się pompka CO i wsio.

Piszę teraz o Ogniku.

W Cobrze jest podobnie tylko ma trochę więcej możliwości.