Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TERMO-TECH STAPORKOW 22KW

przyby

Recommended Posts

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie.

Cóż timon, twoje ustawienia wyjściowe nie zniwelowały problemu:(. Siedziałem i nadal siedzę w kotłowni, i jak czytałem twój wątek do którego linka podałeś, mam to samo marzenie co Ty wówczas, a mianowicie siedzieć w fotelu w salonie zamiast w kotłowni.

Już piszę, przy tych ustawieniach wyjściowych problem nie znikł jak już pisałem, zmieniałem powoli parametry. Obecnie Piec się uspokoił, ale też sporo niedopałów było, jak mu odchyliłem klapkę to zaczął robić spieki. Klapka powróciła na swoje miejsce.

Temperatura na zewnątrz spadła do minus 5, w nocy -10. Wtedy jak szalał było na plusie ciągle.

Najważniejsze że już nie słysze od kilku dni tego alarmu emperatury. Kopczyk jest spory, jedyne co zauważlem to to że na deflektorze robi się taki nagar, na dobę naklei się na nim taki zwisający kopczyk jakby sadzy na ok 3-4cm. Czy to za mały nadmuch?

Zmniejszyłem prędkość na 3, podawanie obecnie jest na najniższym możliwym poziomie czyli 10, przerwa obecnie 52

Na tych nastawach chodzi od jakichś 4h, rano zajrzę co będzie w popielniku.

Edytowane przez diabel200

nick mi został po moim psie :lol2::lol2::lol2:

pies teraz u teściów bo u mnie małe dzieciaki i by go zamęczyły. a że śmieszny to korzystam z niego

ja siedziałem 2 zimy w kotłowni i wiem co to znaczy. przyznam Ci się że o wiele bardziej podoba mi się pisanie i fakt że to komuś pomaga niż siedzenie przy bestii mojej którą już ucywilizowałem.

pisz będziemy radzić co dalej zmieniać

Fajnie że są tacy jak Ty Timon:)

no mam fotki tego co tam w nim się dzieje.

http://img703.imageshack.us/img703/6222/piecs.jpg

Uploaded with ImageShack.us

tu jest ten kopczyk o któym pisałem, to jest sadza, czarna sucha sadza.

http://img804.imageshack.us/img804/774/piec2.jpg

a to w popielniku

http://img18.imageshack.us/img18/5407/piec3.jpg

oj tam oj tam takich jak timon jest więcej

dobra do brzegu koniec zachwytów.

z tego co widać spieka, a spieka i robi sobie "kupkę" na deflektorze prawdopodobnie z powodu jego zbyt niskiego zawieszenia. zmierz odległość od górnej krawędzi palnika do deflektora. powinna być pomiędzy 10-15cm lepiej tak w połowie przedziału.

Podejrzewam że to niskie zawieszenie w połączeniu z sytuacją gdzie w fazie podtrzymania żar jest bliżej środka a więc i najbliżej szczytu deflektora sprawiają że wytrącająca się sadza z niesprawnie spalonego węgla osiada najbliżej czyli na czubku deflektora.

podnieś go wyżej, obniży się temperatura żaru, zmniejszy intensywność spiekania i zniknie kopczyk sadzy ze środka

• 1 month później...

Zwracam się z prośbą o fachową poradę celem zamontowania do załączonego schematu instalacji zasobnika centralnej wody użytkowej , zaworu czwórdrożnego i naczynia przepompowo-zbiorczego, moglibyście wskazać miejsce podłączenia tych urządzeń?

Posiadam piec Stąporków 20kW z podajnikiem.

DSC03486.jpg

• 8 months później...

Witam !!!

Mam ten piec eko- tech 19 kw ( kupiony w 2009 roku ale grzał dopiero w 2011 roku - nieocieplony dom tylko po to żeby wodna nie zamarzła w rurkach dopiero w tym sezonie zaczynam normalne grzanie) i dzięki temu forum udało mi się go ustawić w miarę dobrze z tym ,ze wystąpiły problemy. Najpierw z alarmem e3 wyskakuje mi nawet przy zadanej temperaturze na piecu 47C. Jak czujnik mąż wyciągnął to piec normalnie pracował no ale nie mogę go przecież tak zostawiać bo jeżeli rzeczywiście się coś zapali w tym podajniku to będzie katastrofa. Teraz jak jesteśmy w domu to możemy sobie tak kombinować ale jak piec będzie chodził pod nasza nieobecność to nie ma takiej możliwości żeby czujniki wyłanczać. Jeszcze jeden mam problem , że robią się spieki nie twarde raczej takie które da sie w rękach rozgnieść ale jak czytałam to ma być popiół po spaleniu a ja mam popcorn.

Moje ustawienia to

nadmuch - 2

histeresa 2

czas podawania - 10

czas przerwy w podawaniu 40

przedmuch 11 minut

przesłona w 80 % zakryta

piec wytrzymuje 14-20 minut

a pracuje do osiągnięcia temperatrury 47 C ok 8-10 minut.

węgiel pieklorz.

Czy może mi ktoś pomóc?

pozdrawiam

• 4 months później...

A może ktoś pomoże mi, mianowicie posiadam piec 'KRS TECH AQUA DUO' 25 kw. "widzę że palenisko jest takie same " moje ustawienia to:

czas podawania 10s

czas przerwy 60s

siła nadmuchu 30% "klapka uchylona na 1/3"

praca podtrzymania 10s

przerwa podtrzymania 45min

wentylator w podtrzymaniu:

czas pracy 11s

czas przerwy 15min

używałem też ustawień fabrycznych i od "pawelurb" lecz albo nie dopala albo nie może dobić temperatury zasadniczej 45-50 C.

Jeden kosz 125kg wystarcza mi na 24 do 48 godzin maksymalnie i kupa odsiewki jest.

Zauważyłem też że z pod paleniska konkretnie jak się zakłada to z dziurkami że tam też dmucha powietrze, czy tam powinno być coś w stylu uszczelki lub czegoś podobnego?

proszę o pomoc z góry dziękuje

jestem użytkownikiem tego pieca pierwszy sezon :)

marcin

na forum info ogrzewanie jest wątek oddzielny o Twoim kotle

jest tam również opis sposobu uszczelnienia paleniska

najpierw musisz to zrobić potem dopiero regulacja parametrów.

zapraszam więc do tamtego wątku będzie wiedza zebrana większej ilości użytkowników.

na tym forum też w kilku watkach opisywano uszczelnianie brucerów i ekoenergii

bez tego marnowanie opału i nerwów

marcin

na forum info ogrzewanie jest wątek oddzielny o Twoim kotle

jest tam również opis sposobu uszczelnienia paleniska

najpierw musisz to zrobić potem dopiero regulacja parametrów.

zapraszam więc do tamtego wątku będzie wiedza zebrana większej ilości użytkowników.

na tym forum też w kilku watkach opisywano uszczelnianie brucerów i ekoenergii

bez tego marnowanie opału i nerwów

Wielkie dzięki pozdrawiam :)

• 1 year później...
  • 2 years później...
Spróbuj takich ustawień:

czas podawania 12 sek

czas przerwy 48 - 50 sek

dmuchawa 1 lub 2

klapkę w wentylatorze przesłoń w 3/4

temp zadana 58 st

przerwa przepalania ok 15 min

Witam Mam podobny problem

Dom nie ogrzany (cegła kratówka i suporex) pow 180-200m instalacja stara (rury calowe i grzejniki żeliwne) . Piec stąporków Termo Tech Eco Duo 20kw.

Ustawienia 12sek podawanie

Przerwa podawania 45-50sek

Temp zadana 57stopni

Przerwa po dojściu do zadanej temp 16min

nadmuch różnie sterowałem od 2biegu do 7dmego przysłona na wentylatorze 1cm wlotu zrobiłem .

na wewnętrznych ściankach w piecu pojawia się jakby puch śniegowy tylko z sadzy.

Temp załączenia wody 35st

Dodatkowo postałem przy piecu jak dobija do zadanej temperatury i ma przejść w czas czuwania 16min to trwa to 3min bo zaraz spada temp na piecu o kilka stopni (histereze mam ustawiona 4st) i znowu sie odpala cały proces.

wciąga 60kg groszku na dobę

Edytowane przez Andrzej90