Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesądy, zabobony, mity... :)

Junona

Recommended Posts

nie bardzo sie orientuje, moze juz byl taki temat, jezeli tak to prosze wrzucic jakiegos linka...

a mianowicie, wpisujcie przesądy i zwyczaje budowlane, jakie znacie, czy odnosicie je do siebie i do swojej budowy, itp, itd.

u nas przy zalaniu fundamentow dowiedzielismy sie, ze w kazdy rog domu trzeba wrzucic grosik, zeby sie pieniadze domu trzymaly... :)

dobrze ze beton jeszcze byl swiezy, wiec my z mezem lap za portfele i do wrzucania marsz, lepiej losu nie kusic :)

po wylaniu stropu podobno trzeba opic wieche, zeby nam strop na glowe nie spadl :wink:

ostatnio od kolezanki, ktora planuje przeprowadzke do nowego domu dowiedzialam sie ze nie wolno sie wprowadzac w listopadzie, ale dlaczego to nie wiem...

jak znacie jakies inne takie ciekawostki to piszcie, pozdr.

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

aaa, o tym zwyczaju że w listopadzie nie mozna sie przeprowadzac to nie wiedziałam...., naprawde? poświadczy to ktoś jeszcze, a niby dlaczego?,...ze niby ten pierwszy dzień miesiiąca nadaje ton wszystkim 30dniom???

słyszałam że nie powinno sie na jesieni grodzić,..... ze nieszczęście gotowe...hm...

Ja wstawiłem w ławę bryłkę węgla kamiennego a w ścianę fundamentową pod dziwami podkowę na szczęście

Wiechę ( na kominie lub kalenicy) dobrze trzeba zrosić żeby dach się nie zawalił

(ło matko nigdy więcej z góralami)

:D

PS

Dotyczy podpisu powyżej

co to jest " .. prąd ziemny.." - może skorzystam

u nas jest takie:

kto się pierwsze grodzi ten szybko odchodzi, i znam przypadek, że mąż koleżanki zmarł jeszcze przed przeprowadzką a pierwsza robota jaką zrobił to ogrodził działkę i tym samym zablokował sąsiadowi przejazd, ale nie myślcie że to sąsiad sie nim zajął.

co do listopada to pewnie coś wspólnego ze świętem zmarłych,

...ja słyszałem powiedzenie dot budowy: "Dom po dach - chłop w piach." :-?

taa, to by się zgadzało w przypadku mojego nieodżałowanego Teścia :cry:

moze juz byl taki temat, jezeli tak to prosze wrzucic jakiegos linka...

Na tym Forum były już WSZYSTKIE tematy ;)

http://forum.muratordom.pl/post1222939.htm#1222939

... dowiedzialam sie ze nie wolno sie wprowadzac w listopadzie, ale dlaczego to nie wiem...

jak znacie jakies inne takie ciekawostki to piszcie, pozdr.

aaa, o tym zwyczaju że w listopadzie nie mozna sie przeprowadzac to nie wiedziałam...., naprawde? poświadczy to ktoś jeszcze, a niby dlaczego?,...

przeprowadzac nalezy sie kiedy dnia przybywa a nie ubywa (kiedy dnia ubywa wszystkiego ubywa.... z domu tez ubywa)

listopad i grudzień to miesiace kiedy dnia najbardziej ubywa

moi rodzice przeprowadzali sie w grudniu - wtedy tez tam zmarł mój brat ...

/zaraz po przeprowadzce/

w tamtym domu "nie darzyło sie"

chcemy przeprowadzić się przed Bożym Narodzeniem. a właściwie ja, bo mąż na budowie mieszka już od lipca. ja tam śpię, ale nie mam gratów. graty mam kilka domów dalej u rodziców.

płot, 3 strony robiliśmy we wrześniu a przód chcemy zrobić za niedługo.

więc wszystko tak, jak nie powinno być?

a w roku przestępnym też podobno się nie wprowadza.