Junona 21.10.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 nie bardzo sie orientuje, moze juz byl taki temat, jezeli tak to prosze wrzucic jakiegos linka... a mianowicie, wpisujcie przesądy i zwyczaje budowlane, jakie znacie, czy odnosicie je do siebie i do swojej budowy, itp, itd. u nas przy zalaniu fundamentow dowiedzielismy sie, ze w kazdy rog domu trzeba wrzucic grosik, zeby sie pieniadze domu trzymaly... dobrze ze beton jeszcze byl swiezy, wiec my z mezem lap za portfele i do wrzucania marsz, lepiej losu nie kusic po wylaniu stropu podobno trzeba opic wieche, zeby nam strop na glowe nie spadl ostatnio od kolezanki, ktora planuje przeprowadzke do nowego domu dowiedzialam sie ze nie wolno sie wprowadzac w listopadzie, ale dlaczego to nie wiem... jak znacie jakies inne takie ciekawostki to piszcie, pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 21.10.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 aaa, o tym zwyczaju że w listopadzie nie mozna sie przeprowadzac to nie wiedziałam...., naprawde? poświadczy to ktoś jeszcze, a niby dlaczego?,...ze niby ten pierwszy dzień miesiiąca nadaje ton wszystkim 30dniom??? słyszałam że nie powinno sie na jesieni grodzić,..... ze nieszczęście gotowe...hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 21.10.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Ja wstawiłem w ławę bryłkę węgla kamiennego a w ścianę fundamentową pod dziwami podkowę na szczęście Wiechę ( na kominie lub kalenicy) dobrze trzeba zrosić żeby dach się nie zawalił (ło matko nigdy więcej z góralami) PS Dotyczy podpisu powyżej co to jest " .. prąd ziemny.." - może skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.10.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 u nas przy zalaniu fundamentow dowiedzielismy sie, ze w kazdy rog domu trzeba wrzucic grosik, zeby sie pieniadze domu trzymaly... coś źle usłyszałaś - teraz dom wyssie z was pieniądze do ostatniego grosika... ja słyszałem powiedzenie dot budowy: "Dom po dach - chłop w piach." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Junona 21.10.2008 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 juz prawie wyssal... a z tym listopadem to tez nie wiem dlaczego, moze ktos z forumowiczow wie to nas oswieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 21.10.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 z tym listopadem też potwierdzam w moich stronach tak mówią ale dlaczego....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 21.10.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 właśnie....DLACZEGO W LISTOPADZIE nie można sie przeprowadzać...??u nas jakoś tak by wypadało, czas na przeprowadzke, ale jeśli nie można...bo coś tam..., to czekam na wyjaśnienia dlaczego NIE ????jak jest zabobobon to i musi być wytłumaczenie tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 21.10.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Bo pewnie jak z ożenkiem w niektóre miesiące, brak litery "r". Muszą być odpowiednie wibracje. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 21.10.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 u nas jest takie:kto się pierwsze grodzi ten szybko odchodzi, i znam przypadek, że mąż koleżanki zmarł jeszcze przed przeprowadzką a pierwsza robota jaką zrobił to ogrodził działkę i tym samym zablokował sąsiadowi przejazd, ale nie myślcie że to sąsiad sie nim zajął.co do listopada to pewnie coś wspólnego ze świętem zmarłych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 21.10.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 acha kiedyś w pewnej wsi słynącej z dowcipów wójt wybudował sobie okrągły dom, a to że przysniło mu się że za rogiem domu dostanie wpier...l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 21.10.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Broń Boże nie grodźcie się na jesień !!! Było już o tym na forum... http://forum.muratordom.pl/grodzenie-na-jesieni-przesad,t112314.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.10.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 ...ja słyszałem powiedzenie dot budowy: "Dom po dach - chłop w piach." taa, to by się zgadzało w przypadku mojego nieodżałowanego Teścia moze juz byl taki temat, jezeli tak to prosze wrzucic jakiegos linka... Na tym Forum były już WSZYSTKIE tematy http://forum.muratordom.pl/post1222939.htm#1222939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 ... dowiedzialam sie ze nie wolno sie wprowadzac w listopadzie, ale dlaczego to nie wiem... jak znacie jakies inne takie ciekawostki to piszcie, pozdr.aaa, o tym zwyczaju że w listopadzie nie mozna sie przeprowadzac to nie wiedziałam...., naprawde? poświadczy to ktoś jeszcze, a niby dlaczego?,... przeprowadzac nalezy sie kiedy dnia przybywa a nie ubywa (kiedy dnia ubywa wszystkiego ubywa.... z domu tez ubywa) listopad i grudzień to miesiace kiedy dnia najbardziej ubywa moi rodzice przeprowadzali sie w grudniu - wtedy tez tam zmarł mój brat ... /zaraz po przeprowadzce/ w tamtym domu "nie darzyło sie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 21.10.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 chcemy przeprowadzić się przed Bożym Narodzeniem. a właściwie ja, bo mąż na budowie mieszka już od lipca. ja tam śpię, ale nie mam gratów. graty mam kilka domów dalej u rodziców. płot, 3 strony robiliśmy we wrześniu a przód chcemy zrobić za niedługo. więc wszystko tak, jak nie powinno być? a w roku przestępnym też podobno się nie wprowadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 21.10.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Co Wy wypisujecie Dajcie spokój z zabobonami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbel 21.10.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 WITAMludzie mamy dwudziestypierwszy wiek,jak tak wierzyć zabobonom to powieście w drzwiach czosnek,nie zaczynajmy roboty w poniedziałek(bo jak się coś zacznie chrzanić to tak przez cały tydzień),a piątek to zły początek i tak dalej,aha jeszcze osoba do poswięcenia domu.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 24.10.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Moi murarze powiedzieli mi ciekawą rzecz o której wcześniej nie wiedziałam-ze pierwszą noc w domu nie powinni spędzać domownicy. Ktoś obcy powinien przespać się przed przyszłymi mieszkańcami tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 24.10.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Już kiedyś czytałam podobny temat. Zapamiętałam, że pierwszym meblem wniesionym do nowego domu nie powinno być łóżko ( choroby ) tylko stół ( dostatek ) Kto chce, niech wierzy. Ja wniosę pierwszy stół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 24.10.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 chyba pomylili Lucyna1 z prawem pierwszej nocy.........po ślubie w starożytnych czasach pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 24.10.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Ja wstawiłem w ławę bryłkę węgla kamiennego Nie jestem pewien, ale to chyba powinien być kamień węgielny a nie węgiel kamienny. Ale może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts