Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesądy, zabobony, mity... :)

Junona

Recommended Posts

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wedle przesądów z częstochowskiego, po święcie zmarłych w krakowskiem powinno zaczynać sie masowe wymieranie. Otóż w tym pierwszym nie wolno położyć na grobie wieńca zawierającego nieparzystą liczbę kwiatów (bo nieboszczyk pociągnie do pary kogoś za sobą), w tym drugim tylko takie wieńce widuję. Czyli ile wieńców - tylu nowych nieboszczyków.

Ucieszyłam się, że kilka przesądów spełniliśmy jak należy - pierwsi spali panowie od podłogówki i pc, grosiki są zalane w ławach, przeprowadziliśmy się w styczniu (dzięki zawalającym wykonawcom, bo planowane było w grudniu), ogrodzenie powstało później niż dom, a pierwszymi meblami były fotele (lepiej niż łóżko, gorzej niż stół). :wink:

• 2 weeks później...
Wedle przesądów z częstochowskiego, po święcie zmarłych w krakowskiem powinno zaczynać sie masowe wymieranie. Otóż w tym pierwszym nie wolno położyć na grobie wieńca zawierającego nieparzystą liczbę kwiatów (bo nieboszczyk pociągnie do pary kogoś za sobą), w tym drugim tylko takie wieńce widuję. Czyli ile wieńców - tylu nowych nieboszczyków.

Ucieszyłam się, że kilka przesądów spełniliśmy jak należy - pierwsi spali panowie od podłogówki i pc, grosiki są zalane w ławach, przeprowadziliśmy się w styczniu (dzięki zawalającym wykonawcom, bo planowane było w grudniu), ogrodzenie powstało później niż dom, a pierwszymi meblami były fotele (lepiej niż łóżko, gorzej niż stół). :wink:

zgadza sie hie hie ;)

ja wiem ale nie powiem bo sobie nawbijasz do głowy i będzie.

A tak serio to fajne to wszystko. Jasne że nalezy traktować z przymróżeniem oka ale jak wniosę do domu stół przed łózkiem czy tam szafą to przecież nic mi nie będzie. W ławach na wszelki wypadek zamurowałem butelkę i nie powiem co tam wsadziłem bo zostanę nawyzywany od ciemnych wieśniaków.

A i nie ma mowy o wprowadzce w listopadzie czy grudniu - po tym co przeczytałem nic mnie nie zmusi.

A gdzieś tu na forum czytałam o sikaniu na fundament - ludzie o co chodzi ?? :o :o

Może wystarczą jakieś inne płyny (moze nawet ustrojowe) :wink:

mnie też to gryzie :D

my kupiliśmy gotowy dom więc nie mieliśmy szans obsikać fundamentów

ale w celu "wygonienia diabła" oparskaliśmy alkoholem wszystkie ściany , po tym zabiegu nikt diabła w domu nie widział (przed nim też :wink: )

A gdzieś tu na forum czytałam o sikaniu na fundament - ludzie o co chodzi ?? :o :o

Może wystarczą jakieś inne płyny (moze nawet ustrojowe) :wink:

mnie też to gryzie :D

my kupiliśmy gotowy dom więc nie mieliśmy szans obsikać fundamentów

ale w celu "wygonienia diabła" oparskaliśmy alkoholem wszystkie ściany , po tym zabiegu nikt diabła w domu nie widział (przed nim też :wink: )

My też kupiliśmy gotowy, ale dla frajdy zobaczenia mojego slubnego, sikającego przy pełni księżyca, przez własne lewe ramie, oczywiście wydając wilcze dźwięki - kazałam wylać nowy fundament :wink: :D

ja też chcę , ja tez ! :) musze koniecznie!

dajcie spokoj! :) to tak jak z przesądami zwiazymi ze ślubem, dobrze że żadnych nie znam tylko dwa , bo gdybym znała wiecej to pewnie bym nie wyszła za mąż bo na pewno byłaby katastrofa i wieczne nieszczęście! :p

przesądy to tylko samospełniające się proroctwo i niedocenianie negatywnego potwierdzenia hipotezy O! nie mają racji bytu! to tylko "samoutrudnianie" :wink:

a czerwona kokardka na łóżeczku niemowlaka działa na mnie jak czerwona płachta na byka, zwłaszcza gdy nad łóżeczkiem wisi anioł stróż :)

o budowlanych przesądach nigdy nie słyszałam , nie znam żadnego! i co ja biedna mam zrobić, coś mi się na pewno stanie :)

:wink:

lepiej sobie podkowy zbierajmy! na zbrojrnie wieńca będą jak znalazł :p

z przymrużeniem oka! żeby pośmiać sie przy wódce! :wink: