Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesądy, zabobony, mity... :)

Junona

Recommended Posts

to ja się wytłumaczę :wink:

nienawidzę alkoholu i plułam nim wszędzie (przy okazji dezynfekując ściany :D )

a teorię o diable wymyśliłam bo byli ze mną sami zabobonni alkoholicy i mogli mnie zlinczować za marnowanie alkoholu.

taką wersję przyjęłam i takiej się będę trzymać do końca :roll:

a z tego że się pysznie przy tym bawiliśmy tłumaczyć się nie będę i już :D

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może rzeczywiście się uniosłem za bardzo, ale sami rozumiecie o co mnie chodzi.

Nikogo nie chciałem urazić jeżeli tak sie stało to przepraszam. Akurat to tutaj jedna osoba tylko chyba napisała (też pewnie w żartach) że nie zrobili tam czegoś i cos sie stało. Poszukam napiszę co to było. Ale znam akich ludzi w realu, którzy reaguja w ten sposób: kurcze tynk odpada. To pewnie dlatego, że nie zrobiliśmy dziurki w lewym górnym rogu... A mama mnie ostrzegała, a mówiła, olaboga co to będzie...

Też znam takich ludzi. Nie przekona się ich, choćby się udowodniło czarno na białym, że przesądy to głupota. "Bo babcia tam mówiła i robiła, mamusia też, to i ja bedę! A ty nie masz racji!" I choćby sam Pan Bóg (w którego, oczywiście, wierzą) rozchylił chmury i przemówił, tłumacząc, że zabobony to grzech i głupota, to i tak by nie uwierzyli na zasadzie "ty se mów, a ja zdrów".

PS. Daliśmy grosiki murarzom, coby sypneli je w fundamenty. Tak dla zabawy. Bo zwyczaj taki. Gdybyśmy tego nie zrobili, nie spodziewałabym się z tego powodu plag egipskich.

A mój majster powiedzał veto - jak poprosiłam go o odcisk tyłka w fundamencie ( co prawda juz wylany, ale nie zasypany i ciut betonku, mozna by jeszcze podlać ) :D

Tłumaczyłam, że to taka nowa świecka tradycja, ale nie dał się przekonać - zimnem na dworze sie mgał :wink:

O nowy zwyczaj się przyjmnie???

Pewnie będzie to zalezne od atrakcyjności majstra i płci inwestora.

albo atrakcyjności inwestora i płci majstra :wink:

O matko, czy Matka Dyrektorka, coś sugeruje? Odmowa odbicia dupska mojego majstra.....ma coś wspólnego z matki wypowiedzią?

o malko :o , nigdy w życiu , chciałam tylko podkreślić jak wiele czynników moze wpływać na zakorzenienie (bądz nie) nowej świeckiej tradycji :D

nie wiem nic o twojej urodzie ani o płci twojego majstra (albo majstry?) więc jak mogłabym coś sugerować :roll:

myślę że w twoim przypadku majster jest człowiekiem światłym i nie ulega ciemnym zabobonom

a może wstydliwy jest

albo ma kompleksy co do dupy własnej

albo za mało wypił

albo .......ma alergię na beton ?

o malko :o , nigdy w życiu , chciałam tylko podkreślić jak wiele czynników moze wpływać na zakorzenienie (bądz nie) nowej świeckiej tradycji :D

nie wiem nic o twojej urodzie ani o płci twojego majstra (albo majstry?) więc jak mogłabym coś sugerować :roll:

myślę że w twoim przypadku majster jest człowiekiem światłym i nie ulega ciemnym zabobonom

a może wstydliwy jest

albo ma kompleksy co do dupy własnej

albo za mało wypił

albo .......ma alergię na beton ?

hahahahaha niezłe..

Ja wstawiłem w ławę bryłkę węgla kamiennego

Nie jestem pewien, ale to chyba powinien być kamień węgielny a nie węgiel kamienny. Ale może się mylę :roll:

Ja też słyszałam o kamieniu węgielnym wziętym od dobrej rodziny - więc chyba chodzi o węgiel kamienny? :wink:

Mój majster twierdził ,że za zimno na zdejmowanie gaci w przeciągach - ja mu wierzę 8)

:wink:

Coś kręci, uważam. Nikt mu wszak nie każe zdejmować gaci. Przynajmniej nikt wyżej nie pisał, że pupa w trakcie wykonywania odcisku ma być, że sie tak wyrażę, saute :-)

goła dupa to oczywista oczywistość ,

trzeba tylko rozważyć, czy zmusić majstra do odciśnięcia odwłoku teraz i czekać do wiosny aż wyleczy wilka czy co tam złapie :roll:

czy (co już proponowałam)wstrzymanie wszystkiego do maja i odciśnięcia wtedy.

gdyby ewentualnie znaleźć przesąd jakiś od wilka chroniący, może udałoby się bez przestojów :D

:wink: