Pearl 14.10.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 stanęliśmy przed problemem wyboru piaskowca do wykonania obudowy kominka. Piaskowiec będzie szlifowany. Początkowo chcieliśmy wybrać gładki tzn.jednolity, ale b.spodobał się nam piaskowiec tzw. "liść". Mamy jednak obawy co do wytrzymałości takiego piaskowca. taki kamień podczas szlifowania często "ujawnia" swoje naturalne defekty, odpryski itp. i generalnie nigdy nie ma się pewności, że coś tam kiedyś nie odskoczy. Może macie jakieś doświadczenia z tym materiałem. Podoba się nam wzór, ale jeśli ów piaskowiec miałby być słabszy.... Doradźcie. Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 06.11.2003 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Na prawdę nikt nie ma kominka z piaskowca? Ostatnio słuszeliśmy b.dużo niepochlebnych opini w kwestii utrzymania czystości takiego kominka . Wybrać marmur? Słyszeliśmy też, że można zrobić tzw.strukturę, którą potem można do woli szorować bez obawy, że coś się stanie. Wychodzi niewiele taniej, bo jest b.pracochłonna. Dużo tu zależy od umiejętności manualnych wykonawcy, także nie ma się do końca pewności co powstanie. Z drugiej strony z odcieniem piaskowca to też trochę loteria... Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 06.11.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Z odcieniem każdego naturalnego kamienia jest zawsze ryzyko, że będzie inny niż na niewielkim kawałku próbki - ale to ponoć urok tego materiału. Sama musiałam się "oswajać" z granitem na kominku i parapetach, bo nie tak wyobrażałam sobie końcowy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 06.11.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Pearl, a ten "liść" to co to właściwie oznacza - piaskowiec z widocznymi warstwami o różnych kolorach i grubości ziarna? Jeśli tak, to chciałbym tylko zauważyć - że taki pojawia się raczej rzadko w budownictwie ze względu na trudną do oszacowania trwałość... Polecam jednak sprawdzone piaskowce budowlane - w Beskidach jest ich dostatek a i w sudetach nie brakuje (np. piękne czerwone z okolic Radkowa). Co do brudzenia się piaskowca, to musisz sobie chyba zadać pytanie o charakter wnętrza - piaskowiec nawet w nowoczesnych formach jest materiałem o charakterze trochę rustykalnym i słabo się komponuje np. z meblami "na wysoki połysk", "ludwikami" - co innego marmur. Ten znów jest dla mnie trochę zbyt pretensjonalny, choć niewątpliwie piękny. Jeśli jednak zdecydujesz się na odrobinę rustykalności, to chyba nie będzie Ci przeszkadzała odrobina osadu na piaskowcu? W ostateczności można go potraktować Kaerscherem co jakiś czas...Ja w każdym razie, jeśli kiedyś zdecyduję sie jednak na kominek, to obuduję wkład płytami z piaskowca w prostych, geometrycznych formach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 06.11.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 A gdyby tak potraktowac piaskowiec preparatem do impregnacji kamienia? Np takim do impregnacji fug czy klinkieru? Teoretycznie mozna by potem zabrudzenia ścierać gabką.Czy ma ktoś doświadczenia z takim rozwiązaniem? Pozdr.ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 06.11.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Mam kominek i ścianę z piaskowca, oraz ogrodzenie. Jest piękny. Kominek - ścianki obłożone łupanką, ławeczki z płyt szlifowanych gr. 6cm, łuczki nad komorami na drewno, główki pod belką. Co do brudzenia, to rzeczywiście trzeba uważać na łupankę. My zaimpregnowaliśmy ją Delfinem, ale i tak powierzchnia jest chropowata, więc czyścic to trudno. Co do czyszczenia piaskowca szlifowanego - szlifować papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 06.11.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Mam kominek i ścianę z piaskowca, oraz ogrodzenie. Jest piękny. Kominek - ścianki obłożone łupanką, ławeczki z płyt szlifowanych gr. 6cm, łuczki nad komorami na drewno, główki pod belką. Co do brudzenia, to rzeczywiście trzeba uważać na łupankę. My zaimpregnowaliśmy ją Delfinem, ale i tak powierzchnia jest chropowata, więc czyścic to trudno. Co do czyszczenia piaskowca szlifowanego - szlifować papierem ściernym. A czy ten impregnowany piaskowiec zmienił wygląd po impregnacji? Chodzi i mi o to, ze Delfin daje efekt półmatu - czyli powierzchnia matowa staje sie lekko błyszczaca. Jest coś takiego u Ciebie? ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 06.11.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Kamień jakby odrobinę ściemniał, ale nie błyszczy, zachował swój naturalny wygląd, jeśli o to ci chodzi. Natomiast fugi owszem.Sporo wiem o "tym temacie" bo sam kładłem na ogrodzeniu i ścianie w salonie, sam też fugowałem kominek w obawie o pobrudzenie prze kominkarzy (oni nie będą tu mieszkać, więc im nie zależy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 06.11.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Dzięki Andrzej. Zamierzam obudować kominek szlifowanym piaskowcem i było to dla mnie wazne.pozdr. Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 06.11.2003 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Sławek dzięki za info. Chyba jednak wybiorę piaskowiec i to ten "mocny". Liść to nic innego jak piaskowiec z pierwszych warstw, tzn. tam gdzie nie jest on jednolity. Nadaje się on na elementy pionowe, masywne. Na blat nie, bo rzeczywiście jest słaby. Poza tym po przecięciu może się okazać, że są w nim "wyrwy", których nijak nie da się wyszlifować - po prostu taki materiał. Sam go namierzyłem, ale nikt mi wcześniej o nim nie wspominał, więc chyba nie jest popularny. Drugi lub trzeci gatunek... też obuduję wkład płytami z piaskowca w prostych, geometrycznych formach ...i też starą chałupę remontuję na odległość. wyślę Ci na priv kominek, który zamierzamy zmajstrować jeszcze w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts