Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przechowywać kanny w zimie?

krzysztofh

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
[]ja w ten weekend wykopałam już wszystkie

to w takim razie też chyba dziś za to się zabiorę - przygotowałam juz donnice z piaskiem do przechowywania- w takim razie jeszcze pytanie (bo ja ogrodnik od wiosny dopiero :oops: ) liście całkiem jeszcze "żywe" obciąć po prostu sekatorem jak najkrócej?

[]ja w ten weekend wykopałam już wszystkie

to w takim razie też chyba dziś za to się zabiorę - przygotowałam juz donnice z piaskiem do przechowywania- w takim razie jeszcze pytanie (bo ja ogrodnik od wiosny dopiero :oops: ) liście całkiem jeszcze "żywe" obciąć po prostu sekatorem jak najkrócej?

obciąć zaraz nad ziemia,

dokladnie wypłukać woda i zostawic na dzien dwa w suchym miejscu,

obcięte łodygi szybko zaczną zasychać ale będą puszczały przy tym sok, więc trzeba uważać aby w tym miejscu nie zaczęły gnić, kłąza przechowujemy w suchym materile, ja w zeszlym roku przechowywałam nawet bez niczego w suchej piwnicy na drewnianej półce i wszystko było ok,

przy wszystkich zabiegach trzeba bardzo uwazac na młodziutkie pąki bo są bardzo kruche, a to z nich na wiosne zaczną wyrastać nowe liście

Czy bulwy dali też można w piachu przechować zimą?

Jak widać na załączonej tabelce :lol: - można.

Dodam do tego moje kilkunastoletnie doświadczenie. Nie należy tylko zapominać o spryskaniu przysypanych piaskiem bulw, 1 lub 2 razy w m-cu.

Wszystko zależy od wilgotności powietrza w piwnicy. U mnie jest to w gr. 70-80.

Sa b. suche piwnice gdzie należy to robić odpowiednio częściej.

Pozdrawiam