krzysztofh 21.10.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Właśnie jak?Ubiegłej zimy siedziały (bulwy) pozbawione ziemi w odkwaszonym torfie i to im zaszkodziło, bo na wiosnę żadna nie wyrosła, a bulwy zrobiły się czarne.Nie wiem czy to zły sposób czy torf był trefny.Jak sobie radzicie z tym tematem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.10.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Piasek jest artykułem ogólnie dostępnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_B 23.10.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 trociny i kartonowe pudelko i juz w lutym beda startowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess1 28.10.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 A kiedy wykopać? Czy już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 28.10.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 ja poczekam, aż pierwszy przymrozek zwarzy liscie. na razie jeszcze dekoracyjniew wyglądają i nawet jeszcze są kwiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess1 29.10.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Więc u mnie tez jeszcze są kwiaty..a znajomy ogrodnik twierdził że wykopać wtedy kiedy zaschną.Gdy przestaniemy podlewać...ale w obecnej pogodzie to prędzej zgniją niż uschną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess1 09.11.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 liście jeszcze zielone...kopać nie kopać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 09.11.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 U mnie już przymrozek zważył liście, lekko zbrązowiały i musiałem wykopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_B 09.11.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 ja w ten weekend wykopałam już wszystkiemrozu jeszcze nie było ale kwiaty juz sie nie rozwijałya poza tym na to miejsce sadzę cebulki narcyzów aż mi sie wierzyc nie chce, że z jednego kłącza kupionego 2 lata temu mam już teraz ponad 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 10.11.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 []ja w ten weekend wykopałam już wszystkie to w takim razie też chyba dziś za to się zabiorę - przygotowałam juz donnice z piaskiem do przechowywania- w takim razie jeszcze pytanie (bo ja ogrodnik od wiosny dopiero ) liście całkiem jeszcze "żywe" obciąć po prostu sekatorem jak najkrócej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 10.11.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Piasek jest artykułem ogólnie dostępnym. czy piasek ma być trochę wilgotny ? czy suchy jak pieprz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_B 10.11.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 []ja w ten weekend wykopałam już wszystkie to w takim razie też chyba dziś za to się zabiorę - przygotowałam juz donnice z piaskiem do przechowywania- w takim razie jeszcze pytanie (bo ja ogrodnik od wiosny dopiero ) liście całkiem jeszcze "żywe" obciąć po prostu sekatorem jak najkrócej? obciąć zaraz nad ziemia, dokladnie wypłukać woda i zostawic na dzien dwa w suchym miejscu, obcięte łodygi szybko zaczną zasychać ale będą puszczały przy tym sok, więc trzeba uważać aby w tym miejscu nie zaczęły gnić, kłąza przechowujemy w suchym materile, ja w zeszlym roku przechowywałam nawet bez niczego w suchej piwnicy na drewnianej półce i wszystko było ok, przy wszystkich zabiegach trzeba bardzo uwazac na młodziutkie pąki bo są bardzo kruche, a to z nich na wiosne zaczną wyrastać nowe liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 10.11.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 już wykopałam, mam w piasku w garażu zaraz więc wyjme z piasku i jeszcze przepłukam Dzięki Marda i jest i informacja dla BOHO: piasek powinien być suchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dess1 10.11.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 I ja też dziękuję za rady.Jutro do łopaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statysta 11.11.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Piasek jest artykułem ogólnie dostępnym. w ciepłej piwnicy w bloku - też ? a może -jak wyżej- niczym nie przysypywać, albo tylko położyć na trocinach a może będzie lepiej dokładnie je "schować" w trocinach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbalist 14.11.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Może pomocna będzie poniższa tabela:http://gfx.efotek.pl/images/ssr3k3xmfoa71mg7ibj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.11.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Piwnica w bloku do tego się nie nadaje.. tam jedynie to zacier można nastawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.11.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Czy bulwy dali też można w piachu przechować zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herbalist 15.11.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Czy bulwy dali też można w piachu przechować zimą? Jak widać na załączonej tabelce - można. Dodam do tego moje kilkunastoletnie doświadczenie. Nie należy tylko zapominać o spryskaniu przysypanych piaskiem bulw, 1 lub 2 razy w m-cu. Wszystko zależy od wilgotności powietrza w piwnicy. U mnie jest to w gr. 70-80. Sa b. suche piwnice gdzie należy to robić odpowiednio częściej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 15.11.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Dziękuje bardzo. Dzisiaj zasypałam je piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts