Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LK&505 pracownia LKPROJEKT

Recommended Posts

Witam

szukałem i szukałem i nie znalazłem nic na temat tego projektu, nie znalazłem też nikogo kto by go budował lub wybudował, moze się jednak ktoś znajdze?

Ja mam zamiar (no ale nic nie wiadomo bo wiadomo jaka jest sytuacja na rynku kredytów) wybudować to. W założeniu miał być domek tani, prosty i funkcjonalny padło na ten, obecnie jestem na etapie adaptacji projektu ale chętnie bym z kimś kto miał z tym domem jakąś styczność porozmawiał

pozdr Dominik

• 3 weeks później...

widzę że temat nie cieszy się jakąś dużą popularnością lub może poprostu nikt nie buduje tego domku :)

Jednak sam wiem jak zacząłem się tym interesować to wszedzie szukałem informacji więc napiszę coś niecoś bo może ktoś kiedys będzie sobie z tego korzystał.

Otóż wczoraj spotkałem sie z wykonawcą który przedstawił mi projekt kosztorysu do stanu surowego kwota wyszła 145 000zł , kwota jest wstępna poniewaz nie uwzględnia rabatów czy ewentualnych promocji i liczona jest po materiałach ze średniej półki cenowej. Technologia budowy gazobeton dach kryty blachodachówką. Doprowadzenie do stanu deweloperskiego (do zrobienia tylko podłogi, płytki i biały montaż) to plus 55% ww. kwoty czyli w sumie 225000zł

Oczywiście nei jest tu uwględnione wszystko inne co mam już załatwone (działaka, notariusz, geodeta, projekt, adaptacja, prąd, wodociąg) Dom w tej kwocie będzie miał wszystkie instalacje a media wyprowadzone na zewnątrz więc należy tez doliczyć oczyszczalnię ściaków, podłączenie prądu i wodociągu. Nie wspomnę o zagospodarowaniu terenu , czy ogrodzeniu czy powiedzmy altanie albo garażu lub jakiejś wiacie ... :(

No nic nie ma się co rozczulać trzeba sie brac w garść , w poniedziałek idę złożyć wniosek o pozwolenia na budowę a póżniej czas zacząć załatwiać z bankiem... tak bank - najsłabsze ogniowo mojego planu :)

Pozdrawiam!

• 6 months później...

Ostateczny kosztorys (mam nadzieję) zamknął się kwota 240000 razem z płytą pod garaż.

Prace ruszyły dwa tygodnie temu. Dziś będą postawione do końca ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne oraz podciągi.

Dom ma powierzchnię 84m2 plus możliwość adaptacji góry co po podłodze daje drugie tyle więc się robi konkretna chata.

Nie rozpisuję się bo chyba nikt tego nei czyta ale my z żoną i tak się cieszymy :)

• 1 year później...
  • 1 month później...

przepraszam że tak pózno ale mało czasu mam i rzedko tu zagladam.

Koszt domu (razem z oczyszczalnią przydomowa i ogrodzeniem z siatki) zamknał sie w kwocie 260000, w kwocie tej mamy dom pod klucz, tzn właczniez kuchnią , wszystkei podlogi, kompletna łazienka, no bez karniszy i firanek ;) hehe!,

Nie kończylismy góry, tzn sa wyjscia na wod, kan i wyprowadzone na góre pod instalacje c.o., ocieplenie stropu i wylewka.

Generalnie dom pomimo ze nie wielki , jest dla nas wystarczający i naprawde funkcjonalny