Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najmniej plytek w lazience - help!

popcarol

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Popcarol, czy możesz podać mi wymiary tego brodzika i namiar na firmę? Właśnie czegoś takiego szukam. A w Twoim przypadku to tego grafitu pod kabina to i tak nie będzie widać. Ten "dywanik"na środku jest ciekawszy. Pozdrawiam
u mnie na 1.wszej stronie dziennika masz namiary. Ale wczoraj szukalam wymiarow mojego brodzika i chyba juz go nie sprowadzaja, ja kabine kupilam w lipcu. Na stronie jest sporo innych i 1 podobna do tej, ale wieksza firma z Bialegostoku

Pozdrawiam

Vendea narysujesz mi jeszcze prosze sciane z kabina? Bede bardzo wdzieczna

Podoba mi sie wersja podlogi z grafitowym pasem, mam jeszcze plytki 31,6 x 31,6 gafitowe firmy Baldocer, seria Tokio, takie:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/l6rLTxBW6bHi6NVVvX.jpg

Tak sobie mysle czy nie polaczyc ich z tym kremowym flowerem?

Tylko rozmiar troszke rozny...

wiec moze grafit od sciany do konca szafki z umywalka kladzione prosto, a reszta kremowe w karo?

Co powiecie?

ja odradzam laczenie plytek opoczno z zupelnie inna kolekcja i producentem. to sie bedzie rzucac w oczy... moze w takim razie ulozysz wszystkie plytki nie w karo, tylko prosto i zrobisz z tego grafitu tylko 1 pasek?

kabine bym ci chetnie narysowala, ale nie wiem gdzie maja sie konczyc plytki i jakie wymiary ma kabina!

ja odradzam laczenie plytek opoczno z zupelnie inna kolekcja i producentem. to sie bedzie rzucac w oczy... moze w takim razie ulozysz wszystkie plytki nie w karo, tylko prosto i zrobisz z tego grafitu tylko 1 pasek?

kabine bym ci chetnie narysowala, ale nie wiem gdzie maja sie konczyc plytki i jakie wymiary ma kabina!

Plytki za kabina do sufitu, w sumie na szerokosc kabiny lub lekko poza - zeby bylo mozna kabine przymocowac do plytek a nie golej sciany.

Kabina ma ok 100x 85 cm

Moze w takim razie ulozyc tylko baldocera - cala podloga grafitowa?

Wersja cala podloga prosto tez nie jest zla, ale martwi mnie polaczenie podloga/sciana - podlogowa ma 30x30, scienna 30x45 - wiec najlepiej wygladaloby gdyby scienne byly jednak pionowo polozone?

vendea, fajnie u Ciebie też wyszło, taka spokojna i stonowana łazienka, ja też chyba dam na dole 16cm, a u gory puszcze tego srebrnego paska,...

ale pomęcze Cię jeszcze o wizualizacje...

bardzo prosze.

a kabina to o taka, :

http://www.aquaspa.pl/body.php?id=sklep&prod=18

będzie stala odrazu od samego rogu ściany po prawej stronie

wklejam projekt sciany.

ja bym zrobila tak, zeby wyznaczyc os na srodku odcinka miedzy kabina a lewa sciana - tam zostanie 300 cm - 115 cm = 185 cm czyli nie pełne 3 plyty bo plyty maja 65 cm. wiec po srodku pan glazurnik przyklei cala, a obie boczne przytnie po 5 cm. i na prawo za ta przycieta zamontuje juz kabine i od jej brzegu cala plytka a druga przycieta przy scianie prawej o 15 cm.

dalabym lustro po calosci na odcinku lewa sciana - kabina czyli tafle 97,5 cm wysoka i szeroka na 185 cm. bedzie pieknie powiekszac pomieszczenie. pomysl na wykonaniem na brzegach lustra frezu 2,5 cm - bedzie podkreslac wielkosc tafli i stanowic taka niby ramke.

dekory ze srebrnymi kwatami przykleilabym nad i pod lustre - bezfugowo - czyli dekor przy dekorze. zostanie minimalna szpara i ja pan glazurnik zatrze ciemno brazowa fuga.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/ec/dceh/6RPCalueH8EQYdwyuB.jpg

popcarol, teraz do ciebie.

na twoim miejscu jednak bym nie mieszala tych 2 rodzajow plytek. sa zupelnie inne. nie pasuja.

po za tym zrozumialam, ze to opoczno juz kupilas? jelsi chcesz cos zmienic z ilosci plytek = to dokup wiecej grafitu 2 na podloge i stworz od umywalki pas - taki jak na rysunku z wczoraj. a wokolo kremowe albo w karo albo normalnie. nie trzeba sie bac tych fug bo jak sa 2 plytki 45 w poziomie to jest 90 cm - czyli 3 plytki podlogowe - tylko glazurnik musi zrobic minimalne fugi 1 mm a na scianie 2 mm. no albo karo...

kacik z kabina ja bym wylozyla tylko 5 plytkami - 2 na scianie gdzie jest krotszy bok kabiny i 3 na scianie gdzie jest dluzszy bok kabiny.

fajnie byloby tez wrzucic jeszce pasek dekorow - identycznie jak przy umywalce - 5 plytek dekorow.

drzwi dobrze gdyby kolorystycznie nawiazaly do szafeczki pod umywalka!

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/ec/dceh/YcOBwjMCva08sd39bB.jpg

popcarol, teraz do ciebie.

na twoim miejscu jednak bym nie mieszala tych 2 rodzajow plytek. sa zupelnie inne. nie pasuja.

po za tym zrozumialam, ze to opoczno juz kupilas? jelsi chcesz cos zmienic z ilosci plytek = to dokup wiecej grafitu 2 na podloge i stworz od umywalki pas - taki jak na rysunku z wczoraj. a wokolo kremowe albo w karo albo normalnie. nie trzeba sie bac tych fug bo jak sa 2 plytki 45 w poziomie to jest 90 cm - czyli 3 plytki podlogowe - tylko glazurnik musi zrobic minimalne fugi 1 mm a na scianie 2 mm. no albo karo...

kurcze zaczelam sie wczytywac w post powyzej i dopasowywac do mojej lazienki ;)tak, opoczno kupilam. Domawianie kiepsko wyglada, bo na plytki czekalam 8 tygodni wrr...

A moze 2 paski grafitowe po bokach umywalki - jak na wczorajszym Twoim rysunku, ale srodek kremowy?

kacik z kabina ja bym wylozyla tylko 5 plytkami - 2 na scianie gdzie jest krotszy bok kabiny i 3 na scianie gdzie jest dluzszy bok kabiny.

fajnie byloby tez wrzucic jeszce pasek dekorow - identycznie jak przy umywalce - 5 plytek dekorow.

drzwi dobrze gdyby kolorystycznie nawiazaly do szafeczki pod umywalka!

Dziekuje Ci za wizualke. Chyba tak zrobie, jednak tutaj mam plytki kremowe na sciane. A ten grafitowy nie dosc ze srednio pasuje do tego kremu, to jeszcze go nie mam - mam tylko 6 dekorow, wiec zostalyby mi tylko 3.

Drzwi beda w podobnym kolorze do szafki - na razie sa surowe, bedziemy bejcowac i lakierowac.

Kurcze nawet na 2 paski przez szerokosc calej lazienki nie wystarczy mi tego grafitu. Chyba zrobie po prostu dywanik grafitowy pod umywalka, z tylu plytek ile wystarczy.

Ale widzisz 3 plytki poziomo na scianie nie wygladaja dobrze, bo na podlodze zeby fugi sie zgraly wychodzi 3,5 paska.. w sumie za szafka z umywalka wystarczylyby 2 poziome plytki- szyfka ma 88 cm szerokosci, 2 rzedy plytek poziomo 90 cm. Wtedy jednak i tak nie wystarczyloby mi dekorow na kabine przysznicowa... buu

zastanawiam sie jeszcze czy szafke dostawiac do sicany z oknem, jej krotszym bokiem? W sumie boczna sciana by sie nie chlapala, bo umywalka jest z lewej strony szafki - nie w srodku..

co myslisz/myslicie?

Vendea, bardzo CI dziękuje.....

super, obiecuje nawet wkleić zdjęcie po robocie,...z reality!!!

jestem b. zadowolona,

1pytanie na koniec, ja planowałam listwe brazowa 16na dole, potem na brązowym tle te srebrne kwiaty i to umieścić pod lustrem, i .....

nie wiedziałam czy na koniec glazury, nad lustrem też dawać te dekory srebrne, czy już NIE... ty je umieściłaś, i to moje pytanie, czy uważasz że lepiej będzie wyglądało na zakończenie dodanie tej listwy , będzie to już trzecia listrwa ?????

na projekcie wygląda OK, mój znajomy ktory kiedyś był w tej łazience stwierdził że na górze to już bedzie za dużo, .....ale na projekcie Twoich to stanowi jakby zakończenie, zwieńczenie, i wygląda b.ładnie,

więc dawać tą 3-cią listwe???

jeszcze raz dzięki, jestem Ci bardzo wdzięczna...wkońcu mam swój projekt,

glazure, wzory, etc. i jak to zrobić to myślałam już od lipca,,,z marnym skutkiem, 1zamówiony dekor odpadł bo jak zobaczyłam na żywo to porażka...i od paru tyg. medytowałam nad tymi wzorami...

annnja, prosze bardzo.

ja uwazam, ze ten gorny nawet lepszy niz po srodku. wiec jesli rezygnowalabym z 1 paska, to zostawilabym sobie te listwa "wienczaca" na gorze.

a w ogole to 2 paski moga byc lepsze, bo jesli kabina 210 cm + 13 brodzik to mamy 223 cm. i wtedy 16 cm + 195 cm + (2 X 8 cm) = 227 cm czyli prawie idealnie rowno z kabina...

mysle ze obie wersje = 1 listwa srebrna i 2 liswy srebrne -> beda wygladac OK!