Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na czym gotować ? Kuchenki ...

Nefer

Jaka kuchenka w nowym domu ?  

63 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka kuchenka w nowym domu ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeszłam z kuchenki gazowej na ceramiczną(elektryczna) i nie wyobrażam sobie powrotu do tej pierwszej.Gotuje sie fantastycznie.

Nie ma wielkiego mycia kuchenki,brak oparów gazu..itp.Używam dość tanich garnków(Ikea,jakiś plac,TESCO).Za prąd płacimy podobnie,jak przy gazie...

Pewnym problemem jest brak prądu,ale brakło go tylko 2 razy w ciągu roku. :D

Wodę na kawę(uzalezniona jestem) gotowałam wtedy na ...grillu.

W razie większej awarii mam na wszelki wypadek w piwnicy butlę turystyczną i do tego kuchenkę.

Polecam kuchnie elektryczną(witroceramiczną). Indukcyjne sa pewnie jeszcze lepsze,ale na razie stać mnie tylko na zwykła, prostą.

Po ponad 10 latach użytkowania kuchenek ceramicznych i indukcyjnych, swoich i nie swoich, planuję wrócić do kuchenki gazowej. :-)

Na ceramicznych i indukcujnych gotuje się duuuużo czyściej i ogólnie schludniej i tego nie da się ukryć, ale nie da się tez ukryć, że mułowato jakoś (i nie, to nie kwestia kiepskiej kuchenki, słabego napięcia, czy innych wymysłów, po prostu na gazie gotuje się szybciej i w wyższej temperaturze smaży).

Co ogień to ogień.

I woka żeliwnego normalnego w końcu nabędę a nie te badziewiaste ni pies ni wydra przystosowane do ceramiki.

Ale na wypadek zakręcenia kurka z gazem, chcę mieć kuchenkę gazowę z 5 palnikiem ceramicznym, tak, zeby zawsze była szansa że coś zadziała i obiad ciepły będzie.

(a na wybadek wojny, planuję ruszt w kominku i zbieranie chrustu :wink: )

Mnie ta indukcja kusila , ale balam sie , ze nie bede mogla przyzwyczaic sie do takiego cuda. Poza tym na gazie jednak jakos tak jakby wydajniej. :D Brudzi sie niemilosiernie. Codziennie czyszcze , zeby sie nie zapuscilo

Jesli moge zasugerowac to pownna byc ta kuchenka jak najwieksza .

Zeby gary wygodnie staly .

Sama sie zastanawiam nad dolozeniem jeszcze jednej u siebie , bo duzo gotuje i wciaz brak miejsca .

Ty chyba w weekendy kucharzysz przewaznie , ale kto wie , moze w domu to sie zmieni ?

Na razie wygrywa indukcja :)

No ja jakaś jestem zachowawcza czy co ... ta zupa z ognia ( takiego prawdziwego) to jakiś taki symbol dla mnie :):) :wink:

Może więc mix ?

a więc prawdę mówiąc ja w nowym domu tez palnuję mixa. Od 10 lat używam płyty, bo jest bardzo praktyczna w utrzymaniu czystości, ale.... trochę kiepsko się smaży, jak nagle wrzucisz sporo na patelnię (spada temp. i nie podgrzewa się tak szybko jak na ogniu), podobnie z gotowaniem w dużym garnku, a poza tym - uwaga, argument mojego mężusia - nie da sie używac woka :-(

więc będize mix - prąd dla mnie, a gaz dla niego...

poza ty będziemy mieszkać w dzikim lesie, wiec wolę się uniezaleznić od jednego żródła energii, jak zabraknie oprądu - jest gaz, jak zabraknie gazu (mamy zbiornik na gaz płynny) - będize płyta ;-)

a poza tym - uwaga, argument mojego mężusia - nie da sie używac woka :-(

Bo się nie da, a te woki przystosowane do płyt ceramicznych czy indukcyjnych to jakas kpina a nie wok.

Jaką płytę planujesz? znalazłam sobie taką:

http://images50.fotosik.pl/10/ef65a4cd5f50ef89.jpg

Ale wolałabym żeby było 3 gazowe na 2 elektryczne.

Jaką płytę planujesz?

u mnie max 60 cm i chciałabym na ceramice, a znalazłam tylko takie:

amica:

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=9123

i gorenie:

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=9197

ale żadna zbytnio mi się nie podoba :roll: chociaż może ta gorenie?

2 el/3 gaz, o ile pasuje Ci na inoxie robi np. amica:

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=129236