Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na czym gotować ? Kuchenki ...

Nefer

Jaka kuchenka w nowym domu ?  

63 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka kuchenka w nowym domu ?

Recommended Posts

A ja trzy lata temu, po wielkich przemyśleniach, przeszłam z gazu na ceramiczną i......taką też będę miała w moim domu. Nie wyobrażam sobie powrotu do gazu. Jestem baaaardzo zadowolona. Wszystko się samży doskonale, kwestia są tylko odpowiednie garnki, żeby się dobrzez przyrumieniło. Używam tefala i garnków z Lidla, które moim zdaniem są rewelacyjne.

Aha.....tylko jedna ważna rzecz. Nie wyobrażam sobie gotowania na kuchence o szer. 60 cm. Miałam 80 cm i tez mi było mało choć zdecydowanie lepiej. Ale to też zalezy od ilości strawy i ilości domowników oraz częstotliwości gotowania.

Gdyby były kuchenki ceramiczne na 5 pół i szer. 100 cm to byłabym przeszczęśliwa :lol:

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też przeszłam z gazowej na ceramiczną.

Nie muszę ciągnąć rury gazowej przez cały parter, dużo łatwiej utrzymać czystość, szczególnie jak płyta bez ramki, tylko szlifowana. Brakuje mi tylko pólka na mały garnuszek, bo to najmniejsze i tak jest za duże na rondelek 1/2 litrowy.

Gaz mam w kotłowni, doprowadzony do pieca i tam też mam dwupalnikową kuchenkę gazową na wypadek przerwy w dostawie prądu, co u mnie zdarza się niestety raz na 1-2 miesiące.

Podsumowując stara prawda wychodzi na wierzch..najlepiej zawsze zdywersyfikować dostawców(energii)..na pewno wychodzi na dobre..

ze dwa palniki gazowe i ze trzy indukcyjne wydaje sie mi ideałem...ale kto co lubi i nawet nie wiem czy mozna coś takiego nabyć..osobiscie uzywam miele ale czysta indukcja..

....

ze dwa palniki gazowe i ze trzy indukcyjne wydaje sie mi ideałem...ale kto co lubi i nawet nie wiem czy mozna coś takiego nabyć...

no właśnie, nie ma na jednej płycie, trzeba by kupić dwie oddzielne, a wtedy cena też 2X :-?

nie ma? http://www.ceneo.pl/Plyty_gazowo-elektryczne

glos za indukcja,

a wlasciwie dwa, bo zonka tez sie dolacza ;-)

ja przekonany przez naszego elektryka, a malzonka przekonana przeze mnie, dzisiaj nie wyobrazamy sobie innego sposobu gotowania,

jest szybko, czysto, wygodnie, i nie tak drogo jak wiesc gminna glosi,

jedziemy na plycie whirlpool`a,

....

ze dwa palniki gazowe i ze trzy indukcyjne wydaje sie mi ideałem...ale kto co lubi i nawet nie wiem czy mozna coś takiego nabyć...

no właśnie, nie ma na jednej płycie, trzeba by kupić dwie oddzielne, a wtedy cena też 2X :-?

nie ma? http://www.ceneo.pl/Plyty_gazowo-elektryczne

niestety nie ma, te które wkleiłaś są gazowo elektryczne a nie indukcyjne, a to drobna różnica.... podobno w europie (Benelux?) można kupić indukcję i gaz na jednej płycie, ale u nas jeszcze nie spotkałam, a śledzę temat jakiś czas... :-?

do tej pory gotowałam raczej tylko na gazie (nie licząc kuchenki elektrycznej w akademiku), w tej chwili mamy płytę teki i wg mnie zagotowuje wszystko zdecydowanie szybciej niż gaz a reakcja na zmniejszenie temperatury jest tak samo szybka jak przy skręceniu gazu, zakup trafiony w 100% w życiu nie wróciłabym do kuchenki gazowej

Wszystko pięknie ladnie z tą indukcją..... Ale napiszcie jak wyglada rachunek za prąd przy intensywnym użytkowaniu tego cacka. Moja ciotka kupila taką plytę i po pól roku użytkowania kupila sobie gazową. Jak przyszedl rachunek za prąd o malo zawalu nie dostala :-? A w kontekście najbliższego uwolnienia cen i znacznej powyżki należy i to wziąść pod uwagę.

jako nie widze tutaj wiekszych problemów..rachunek wzrósł o jakies 35zł..przynajmniej mój..biorąc po uwage że płace raz na 2 miesiace..wychodzi wiecej o 17,50 zł na miesiąc..mnie to jakoś nie zamordowało..akurat w indukcji..jest tak że o wiele efektywniej sie wykorzystuje energie ..niż w zwykłem płycie elektrycznej..poczytaj troszkę..na temat indukcji..(jak przepływaja fale itp itd..)

Mnie ta indukcja kusila , ale balam sie , ze nie bede mogla przyzwyczaic sie do takiego cuda. Poza tym na gazie jednak jakos tak jakby wydajniej. :D Brudzi sie niemilosiernie. Codziennie czyszcze , zeby sie nie zapuscilo

Jesli moge zasugerowac to pownna byc ta kuchenka jak najwieksza .

Zeby gary wygodnie staly .

Sama sie zastanawiam nad dolozeniem jeszcze jednej u siebie , bo duzo gotuje i wciaz brak miejsca .

Ty chyba w weekendy kucharzysz przewaznie , ale kto wie , moze w domu to sie zmieni ?

Raczej sie nie zmieni :) Nie łudzę się . Chociiaż uwielbiam gotowanie i już czekam na Święta :) Nie ma nic fajniejszego niż 3 noce w kuchni :)

A ja trzy lata temu, po wielkich przemyśleniach, przeszłam z gazu na ceramiczną i......taką też będę miała w moim domu. Nie wyobrażam sobie powrotu do gazu. Jestem baaaardzo zadowolona. Wszystko się samży doskonale, kwestia są tylko odpowiednie garnki, żeby się dobrzez przyrumieniło. Używam tefala i garnków z Lidla, które moim zdaniem są rewelacyjne.

Aha.....tylko jedna ważna rzecz. Nie wyobrażam sobie gotowania na kuchence o szer. 60 cm. Miałam 80 cm i tez mi było mało choć zdecydowanie lepiej. Ale to też zalezy od ilości strawy i ilości domowników oraz częstotliwości gotowania.

Gdyby były kuchenki ceramiczne na 5 pół i szer. 100 cm to byłabym przeszczęśliwa :lol:

Firmy AEG-Elektrolux może Cię uszczęśliwić :wink:

http://s.alejka.pl/i2/p/14/04/2132edeab3684_0_b.jpg

jako nie widze tutaj wiekszych problemów..rachunek wzrósł o jakies 35zł..przynajmniej mój..biorąc po uwage że płace raz na 2 miesiace..wychodzi wiecej o 17,50 zł na miesiąc..mnie to jakoś nie zamordowało..akurat w indukcji..jest tak że o wiele efektywniej sie wykorzystuje energie ..niż w zwykłem płycie elektrycznej..poczytaj troszkę..na temat indukcji..(jak przepływaja fale itp itd..)

Coś nie mogę uwierzyć o tych 17,50 zl na miesiąc.... Wszystkim moim znajomym rachunek skoczyl co najmniej o 100zl. Chyba że ktoś nie gotuje codziennie obiadów i zagotowuje tylko wodę na herbatę :lol:

.....Coś nie mogę uwierzyć o tych 17,50 zl na miesiąc.... Wszystkim moim znajomym rachunek skoczyl co najmniej o 100zl. Chyba że ktoś nie gotuje codziennie obiadów i zagotowuje tylko wodę na herbatę :lol:

mi też trudno uwierzyć w taki rachunek :-? ....hmmm, czekam z niecierpliwością na info jak jest u innych użytkowniczek płyt indukcyjnych ;)

sama jestem ciekawa jak to jest z kosztem uzytkowania indukcji, co do rachunkow za prad to moj wzrosl o 80 zl a gotuje na gazie :roll: wiec sam wzrost rachunkow jeszcze nic nie mowi.

Natomiast za gaz w sierpniu zaplacilam 300 zl :lol: a zawsze bylo 150 :-? wiec generalnie energia drozeje i ciezko tak wprost powiedziec za co sie placi.

Czy ktos kto DUZO gotuje na indukcji moze realnie powiedziec ile placi za prad?

( duzo to znaczy: codziennie obiady z dwoch dan)