Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin wentylacyjny - zagwozdka

Recommended Posts

Np. taki układ:

I------I---------------I

I I I

I ---- I---------------I

I I I

I I I

I------I---------------I

To w prawym dolnym rogu to kanał dymowy, wentylacja - pozostałe.

I co wtedy?

Pozdrowienia

WaldekZ

sorry, moze tokwestia wyobraźni ale ja nie widzę o co chodzi, polecam wszystkim stworzenie małego dzieła przekroju komina żeby widać było w czym rzecz, kreski kropki spacje i inne zamienniki sa przeważnie amlo czytelne, a wystarczy odpalić zwykłego paina i wstawić kilka kółek i kwadratów zapisujac to jpegu...

Czyli nikt nie ma obawy, że połaczone na górze komina kanały wentylacyjne będą narażone na wzajemne zasysanie powietrza?

skoro kanały wentylacyjne służą do zasysania powietrza,

wtedy będą sobie ssały...

wzajemnie...

jeden drugiemu,

aż któryś...

.

.

.

będzie już miał dość ssania

• 4 weeks później...
ja rozbiłem taką ściankę u siebie w kominie (pustak wentylacyjny, dwukanałowy), ale przewody mam z kuchni i łazienki, gazu nie mamy, więc co najwyżej przejdą zapachy :-) jak zaczęło dmuchać w komin, to mi wiatrak łazienkowy zaczął się kręcić, tylko w drugą stronę, w łazience zamiast 22 zrobiło się 19, i rozbiłem...

• 5 months później...

Mam sytuacje taką, że dwa kanały wentylacyjne są obok siebie. Z toku dyskusji wnioskuje, że najlepiej (zgodnie z normą ?) byłoby zrobić zakończenie ich odpowiednią nasadą bez boczynych kratek ? Tylko czy w takiej sytuacji nie będą one zasysać dymu z komina spalinowego tuż obok ?

Czy łącząc dwa kanały wentylacyjne na przestrzał nie będzie problemu z odbiorem przez kominiarza ?

• 5 months później...

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego uparcie budujecie system wietrzenia STAJNI w swoich domach! :o :o :o

Kominy wentylacyjne (w domu mieszkalnym) maja mieć wyloty "na przestrzał" i inaczej NIE!

Jak jakimś zasysa - to wykonajcie obrzęd gromniczny, bo chałupa spartolona i wentylacji w niej NIE MA!!!

Są tylko KRATKI WENTYLACYJNE tu i uwdzie - ale to nie to samo!

W stajniach buduje się (mam nadzieję, że nadal) tak kominy wentylacyjne, że spory kanał dzieli się wkładem wewnątrz "na krzyż" i tak, że dzielące kanał ścianki są wyższe nieco od samego komina.

Nie ma siły, żeby przy dowolnym kierunku wiatru, nie nawiewało połową przy jednoczesnym wywiewaniu drugą połową.

Tyle, ze to od stuleci wypraktykowany sposób dla STAJNI.

Pozdrawiam Adam M

A jak ta teoria ma się do kominków wentylacyjnych? U mnie są trzy takie:

http://m-ski.net/img/dach.jpg

Ostatnio jak mocno wiało do dmuchało mi do wnętrza, że ho ho (zapalniczka gasła momentalnie). Są w tej kwestii jakieś wskazania i zalecenia?

toomyem

Pewnie masz to do pomieszczeń na poddaszu? Jeżeli tak to zwróć się do projektanta lub ew. do wykonawcy z reklamacją bo went. grawitacyjna nie ma prawa tam działać :-(

Nawet projekty domów z muratora zawierają takie cuda do went. grawitacyjnej!

Pewnie masz to do pomieszczeń na poddaszu? Jeżeli tak to zwróć się do projektanta lub ew. do wykonawcy z reklamacją bo went. grawitacyjna nie ma prawa tam działać :-(

Nawet projekty domów z muratora zawierają takie cuda do went. grawitacyjnej!

Akurat nie. Do poddasza mam dwa kanały wentylacyjne z kratkami (są widoczne na zdjęciu). Tam będę chyba musiał wybić ściankę pomiędzy kanałami. Natomiast kominki są od garażu, kotłowni i łazienki na dole.

Akurat nie. Do poddasza mam dwa kanały wentylacyjne z kratkami (są widoczne na zdjęciu). Tam będę chyba musiał wybić ściankę pomiędzy kanałami. Natomiast kominki są od garażu, kotłowni i łazienki na dole.

Czyli nie jest jeszcze tak źle jak myślałem ale nie myśl że masz dobrze. A że ci wdmuchuje powietrze do łazienki na dole (bo rozumiem że o tym pisałeś) to jest powód tego że nie dopuszczasz powietrza z zewn. np. przez nawiewniki. Masz otwór w kominie murowanym i otwór w dachówce wentylacyjnej na różnych poziomach, stąd różnica ciśnień powodująca że do łazienki ci wdmuchuje powietrze aby ujść kominem.

Wszystkie kominy wentylacyjne powinny mieć ujście na tych samych wysokościach a kończących się ponad kalenicę dachu! Jeżeli tak miałeś w projekcie to wg mnie nie jest to zgodne z prawem budowlanym

A że ci wdmuchuje powietrze do łazienki na dole (bo rozumiem że o tym pisałeś) to jest powód tego że nie dopuszczasz powietrza z zewn. np. przez nawiewniki.

Muszę mieć coś bardzo pokopane, bo w tym momencie w łazience na dole nie mam założonych drzwi (docelowo będą oczywiście otwory wentylacyjne wycięte w drzwiach). Więc dopływ powietrza z zewnątrz jest a i tak wdmuchuje go przez wentylację.