Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzenia melioracyjne na działce.

Recommended Posts

Witam, mam działkę i w trakcie załatwiania papierów - wydanie decyzji o warunkach zabudowy- okazało się, że na działce są urządzenia melioracyjne, bo ta działka to kawałek pola. I w związku z tym, czy można w ogóle budować na takiej działce. Może ktoś coś wie na ten temat, bo ja nie mam zielonego pojęcia. W dodatku nie mam decyzji przed sobą, więc nie wiem co tam jest napisane, wiem tylko, że to urządzenia melioracyjne.Proszę o odpowiedź, bo się podłamałam, że nici z budowy domu.

Witam, mam działkę i w trakcie załatwiania papierów - wydanie decyzji o warunkach zabudowy- okazało się, że na działce są urządzenia melioracyjne, bo ta działka to kawałek pola. I w związku z tym, czy można w ogóle budować na takiej działce. Może ktoś coś wie na ten temat, bo ja nie mam zielonego pojęcia. W dodatku nie mam decyzji przed sobą, więc nie wiem co tam jest napisane, wiem tylko, że to urządzenia melioracyjne.Proszę o odpowiedź, bo się podłamałam, że nici z budowy domu.

Ja buduje w okolicach Halinowa i tam caly teren jest zmeliorowany.Jesli przechodza przez twoja dzialke urzadzenia melioracyjne to musisz tak postawic dom zeby je ominac .Potrzebujesz tez z urzedu melioracji mapke i ich opinie ,ale mozesz uzyskac pozwolenie na budowe podpisujac u nich dokument ze w razie zalania terenu nie bedziesz roscic do nich pretensji.

Te wszystkie urzadzenia maja po 30 lat i nie dzialaja jak nalezy,rowy melioracyjne sa tez zarosniete.

Jak należy to może nie- ale fragmentami mogą. Jeśli przetniesz sączki, albo i kolektor to możesz mieć źródełko obfite na działce. Widziałem już takie cuś- wybijało na 10 cm, fajne...

Ominąć albo przełożyć, jeśli koliduje.

Nie jest to groźne. Trzeba zrobić uzgodniania i uzyskać pozwolenie wodnoprawne na likwidacje saczkow. Ew przelozenie wiekszego przykanalika jest drozsze.

Papier wszystko zniesie a pozniej sie okazuje ze - tak meliorowali w latach 70 ale pole obok a nie te a inwestor moze sobie kopac do woli w poszukiwaniu saczkow.