Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KALKULATOR WYDATKÓW W EXCELU

djwaca

Recommended Posts

Mi się wydaje, że najlepiej samemu stworzyc taki arkusz z własnymi preferencjami - nie jest to znowu takie trudne - a później rozwijac zawartośc wraz z postępami w budowie.

Mój już ma ponad 500 wierszy, a końca nie widac. Warto miec w nim kilka dodatkowych zakładek, z np. adresami i telefonami do pobliskich hurtowni, wykaz typowych materiałów z obecnymi cenami, tabele do porównania ofert stolarki okiennej itp.

Arkusz, telefon, mój nieodłączny terminarz oraz segregator wypasiony papierzyskami to cały mój budowlany oręż :D A żona potem się dziwi czemu noszę taki ciężki plecak :o

Aha, robicie archiwum starszych plików albo jakąś historię? Póki co to kolejne wersje arkusza zapisuję pod inną datą, poza tym mam zakładkę ze zmianami najważniejszych parametrów kosztorysu (koszt całkowity i suma poniesionych wydatków) z opisem zmian - wykres z takiego podsumowania jak na razie niebezpiecznie rośnie :evil:

WITAM,

Zamierzam w niedługim czasie budować domek, czy ma ktoś może czysty formularz - kalkulator wydatków w excelu - dla łatwiejszego prowadzenia kosztów budowy.

Pozdrawiam

Ja osobiście korzystam z prościutkiego (i darmowego) programu księgowego Money Manager Ex. Możliwości obliczeniowe w zupełności wystarczające dla niedużej inwestycji, definiowanie kont, transakcji powtarzalnych (np. raty kredytu :cry: ), a wszystko ubrane w przyjazne formatki.

Polecam, naprawdę ułatwia zapanowanie nad finansami !!!

Pozdrowienia

WaldekZ

Też na początku bawiłem się w zapisywanie kosztów budowy ale odpuściłem to sobie z czasem bo ciężko nad tym zapanować. Patrzę tylko jak mi transze schodzą i co mogę za to zwojować. Na koniec budowy myślę że i tak zmieszczę się w błędzie statystycznym z wyliczeniami kosztów w porównaniu z tymi którzy zapisują każdą śrubkę. Poza tym koszty budowy ( oprócz materiałów i robocizny czy pracy sprzętu) są przez wielu różnie rozumiane i nie mam bynajmniej na myśli tylko np kosztów dojazdu do niej czy browarku tam wypitego.

pzdr

:)

przedmówcy powiedzieli już wszystko

ja ze swojej strony dodam, że najsensowniej jest podzielić budowę domu na etapy - tak jak będziesz to zlecał i wycenić - jak naniesiesz sobie te dane na oś czasu będziesz miał śliczny harmonogram i wycenionymi etapami i przynajmniej zobaczysz kiedy zabraknie kasy, a zabraknie :)