Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podloga jatoba - jaki kolor na ściane

zaj

Recommended Posts

Witajcie - moze pomozecie rozwiazac mi moj zgryz? W duzym pokoju mam na podlodze polozone deski jatoba o czerwonym odcieniu. Do tego scianka miedzy kuchnia a pokojem jest z czerwono-rudego klinkieru. To daje juz duzo ciepla i duzo czerwonego. W jakim kolorze pomalowac zatem sciany? Jako mężczyzna mam ograniczone postrzeganie kolorow i wyobraznie w tym zakresie, jakos brak mi pomyslow. Pomożcie!!

dodam tylko ze pokoj ma okolo 22 metry ale jest dobrze doswietlony, cale mieszkanie 52. W sumie preferuje raczej jasne kolory.

Pomozecie??

Może i tak. A znajomemu jatoba sczerniała...

Całkiem mozliwe i prawdopodobne pod olejem??

To też calkiem możliwe. A czy to jest tak, że olej bardziej przyciemnia? Mam zamiar olejować to moje merbau, a wybrałam ten gatunek, mając nadzieję, że nie będzie za ciemne, poza tym dobrze się sprawdza na podłogówce. Czy da się przewidzieć, jaki efekt ostateczny wyjdzie?

u mnie jest jatoba, zaś ściany są w kolorze piaskowym, ze ścianą kominkową w kolorze miętowym. Jest bardzo jasno mimo faktycznie ciemnej podłogi (salon niestety nie jest od strony poludniowej) oraz ciemnych mebli (dąb bursztynowy), tyle ze salon ma ok 35 m i duże okna.

WIELKA PROŚA!!

mógłbyś podesłać mailem pare zdjęć albo wkleić na forum?

z góry dzięki!

spróbuje zrobic za dnia, choc i tak obawiam sie ze kolory beda przeklamane. Piaskowy wychodzi jak kremowy a miętowy jak biały :). W jadalni tez jatoba a na scianach oliwkowy kolor (jasna oliwka) i tez fajnie wyglada. Jak robilismy symulacje kolorystyczna na kompie, zdcydowanie zle wygladał z ostrymi barwami czyli czrwien, pomarancz, fiolet, niebieski, niezbyt tez wyglada brąz, ale wiekszosc jasnych/pastelowych barw pasuje jak najbardziej. Zawsze jest jeszcze bezpieczny biały :wink:

Doussie jesli chodzi o kolor akurat ma bardzo znikome tendencje do ciemnienia..raczej zachowuje swój kolor..naturalnie sciemniej ale leeko-nieznacznie..i jesli chodzi o ogrzewanie spisuje sie rewelacyjnie ..jest to piekne i stabilne drewno ciekawej strukturze, stabilności, twardości i usłojeniu niestety nie każdego stac wywalić na posadzkę samo drewno to koszt około 200zł..stad znikoma popularnoś zdarza sie ale dosyć mało procentowo przynajmniej u mnie w firmie..zalecałbym zaolejowane doussie..jest przesliczne..

Doussie jesli chodzi o kolor akurat ma bardzo znikome tendencje do ciemnienia..raczej zachowuje swój kolor..naturalnie sciemniej ale leeko-nieznacznie..i jesli chodzi o ogrzewanie spisuje sie rewelacyjnie ..jest to piekne i stabilne drewno ciekawej strukturze, stabilności, twardości i usłojeniu niestety nie każdego stac wywalić na posadzkę samo drewno to koszt około 200zł..stad znikoma popularnoś zdarza sie ale dosyć mało procentowo przynajmniej u mnie w firmie..zalecałbym zaolejowane doussie..jest przesliczne..

Ba... też wybrałabym doussie, gdyby nie to, że potem do niego jeszcze trudniej dobrać kolorystykę reszty wnętrza niż do merbau... Jest jeszcze bardziej czerwone...