ppp.j 14.10.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Stan surowy, otwarty, zadaszony, zakończony '' i zbieram pomysły oraz technologie na przyszły rok. Ponieważ mam dom niepodpiwniczony to wpadł mi pomysł wykonania w łazience na parterze wanny częściowo zagłębionej w podłodze. W internecie trochę skąpo na ten temat. Czy ktoś ma takie urządzenie lub rozpracował ten temat? Proszę o wszelkie uwagi, zagrożenia, przemyślenia lub linki dotyczące tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 14.10.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Zastanawiałem się nad taką wanną, ale odpuściłem sobie ze względu na technikę mycia.Wanna "klasyczna" stojąca na podłodze ma dno powyżej twoich stup, więc z myciem jej dna nie powinno być kłopotu. Z wanna przynajmniej częściowo wpuszczoną problem rośnie, bo dno jest poniżej stóp i musisz do niej nurkować. Ale muszę przyznać, że taka wanna fajnie wygląda. Aha, problemem może być skomplikowanie podłogi.Jak chcesz wpuścić wannę na piętrze, to na dole będzie wystawała z sufitu (i rury odpływowe też muszą się gdzieś zmieścić). Na dole prościej, ale nie masz litego ocieplenia podłogi, będziesz musiał zrobić nieckę i osobno ją ocieplać i wylewać co podwyższy koszty. jak się mylę w swoich rozważaniach to sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 14.10.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Bard13 możesz mieć niestety rację z tym "myciem dna" ( z resztą zagadnień też), ale mnie akurat ten aspekt najbardzej "boli"Chciałam wpuścić wannę na kilka - kilkanaście centymetrów ale muszę w takim razie zastanowić się jeszcze, czy nie będzie z tego większej krzywdy niż pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 14.10.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 A może na pietrze nie robić ocieplenia i wylewki w miejscu pod wanną? U mnie to ok. 9 cm - o tyle łatwiejsze wchodzenie do wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 14.10.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 ja robię takie rozwiazanie na piętrze. Może nie jest to dużo ale nie dałem w miejscu wanny styropianu i wylewki uzyskałem w ten sposób około 10 cm co myślę iż powinno dać już mi namiastkę tego co chciałem uzyskać. Potem wannę chcę obudować na tyle szerokim stopniem aby sprawiała wrażenie iż jest niemal na tym samym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 14.10.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 ja robię takie rozwiazanie na piętrze. Może nie jest to dużo ale nie dałem w miejscu wanny styropianu i wylewki uzyskałem w ten sposób około 10 cm co myślę iż powinno dać już mi namiastkę tego co chciałem uzyskać. Potem wannę chcę obudować na tyle szerokim stopniem aby sprawiała wrażenie iż jest niemal na tym samym poziomie Mam tylko wątpliwość co do wytrzymałości stropu - nie ogólnej tylko "punktowej". Na Terrivie jest dość cienki nadbeton a wanna trochę waży. A rozłozy się to punktowo na nóżki. Jak jest wylewka nie ma tego problemu. Może jakiś fachowiec się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 14.10.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Myślę iż to nie jest problem ponieważ albo dno będzie opierało się o strop albo o jakieś pustaki (porotherm, siporex) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 14.10.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Hey,ja też zamierzam "wygrać" 10 cm dzięki nie budowaniu pod wanną ogrzewania podłogowego. Mam nadzieję, że to się uda.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.10.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Sławek. Pod wanną, brodzikami, sedesami, bidetami nie montuje się z zasady ogrzewania podłogowego. Przypuszczam, że miałeś na myśli rezygnację w tym miejscu z warstw styropianu i wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 14.10.2003 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Wowka, tototo, z ust mi wyjąłeś... Jako lajkonik użyłem dużego skrótu myślowego - oczywiście te 10 to odliczona wys. izolacji, maty i wylewki nad przewodami grzewczymi. Nie żebym chciał pierwotnie robić podłogówkę pod brodzikiem Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 14.10.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Ja tak mam (wanna stoi na stropie, a dookola jest izoalcja i wylewka), i jestem zadowolony. Dno wanny wrecz latwiej umyc, bo "przewieszasz sie" przez nizsza krawed wanny. Fotka wanny jest na mojej stronce internetowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumek 15.10.2003 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Niewątpliwie wanna na poziomie podłogi jest wciąz czymś rzadko spotykanym i budzi powszechne ..WOW! Osobiście uwazam że pasuje do salonu kąpielowego a nie łazienki o przecietnych wymiarach. więc jak kogoś stać na taką przestrzeń i ma warunki to się nie zastanawia nad technicznym rozwiazaniem tego problemu - zazwyczaj problemu nie ma. Fajnie to wygląda ale jak do niej wejśc i z niej wyjśc ...na siedząco ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.10.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Niewątpliwie wanna na poziomie podłogi jest wciąz czymś rzadko spotykanym i budzi powszechne ..WOW! ......... Fajnie to wygląda ale jak do niej wejśc i z niej wyjśc ...na siedząco ? I do tego ta wybitnie seksualna pozycja przy myciu wanny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 15.10.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Nie wiedziałem, że domowe porządki tak działają niektórym na wyobraźnię Wowka Może pozostańmy przy sytuacji typu: "Kochanie, kąpiel jest gotowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 15.10.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Stan surowy, otwarty, zadaszony, zakończony '' i zbieram pomysły oraz technologie na przyszły rok. Ponieważ mam dom niepodpiwniczony to wpadł mi pomysł wykonania w łazience na parterze wanny częściowo zagłębionej w podłodze. W internecie trochę skąpo na ten temat. Czy ktoś ma takie urządzenie lub rozpracował ten temat? Proszę o wszelkie uwagi, zagrożenia, przemyślenia lub linki dotyczące tego rozwiązania. Skoro już wykonałeś posadzkę na gruncie, to czy przewidziałeś zagłebienie pod wpuszczaną wannę ? Powinieneś mieć obniżenie w posadzce ocieplone pod spodem i z boków - warstwy takie jak w podłodze na gruncie - oraz zrobione podejście kanalizacyjne - jeśli tego noe przewidziałeś to masz teraz dużo do przerobienia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 15.10.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Kiedyś była taka propozycja - na pl.misc.budowanie - zrobić dziurę w stropie, wpuścić wannę (przy założeniu, że jest to parter nad piwnicą). Potem ktoś jeszcze proponował, żeby zrobić wannę szklaną i podświetlenie... Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 15.10.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 ktoś jeszcze proponował, żeby zrobić wannę szklaną i podświetlenie... hehe. fajny pomysl swoja droga tez 10cm zaoszczedze dajac wanne nie na wylewke tylko na strop. chcialbym wiecej bo mam wanne pod sporym skosem ale przeciez musi tam sie jeszcze zmiescic syfon a skoro zmiesci sie syfo to i warstwa styropianu coby mostka nie bylo ps. skos jest tak duzy, ze przymierzam sie do badan modelowych na temat uzytecznosci mojej wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 15.10.2003 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Do haczyk. Mam na razie stan surowy czyli tylko mury, stropy i dach. Na parterze piach nawieziony by wyrównać nachylenie terenu osiada by w przyszłym roku zrobić wylewkę, czyli jest czas by wszystko co tam się ma schować zaplanować i wykonać. Dlatego też zbieram uwagi i przemyślenia co można zrobić na podłodze parteru przed wykonaniem wylewki. Zgadzam się że po wylewce będzie „musztarda po obiedzie” dlatego już teraz zbieram wszystkie za i przeciw i dziękuję za podzielenie się swymi uwagami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 15.10.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 ppp.jna posadzce z izolacją ustaw nogi wanny (ale tylko jedne) występuje bowiem kolizja między "przednimi " nogami a syfonem syfon staraj się założyć płaski "szufladkowy" zajmuje mniej miejsca miejsce wokół syfonu nie obetonowywuj do czasu zamontowania wanny ... powinno sie udać pozdro sku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 15.10.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 ppp.j na posadzce z izolacją ustaw nogi wanny (ale tylko jedne) występuje bowiem kolizja między "przednimi " nogami a syfonem syfon staraj się założyć płaski "szufladkowy" zajmuje mniej miejsca miejsce wokół syfonu nie obetonowywuj do czasu zamontowania wanny ... sku ... A nie lepiej wyciac izolacje pod nogami wanny? Bedzie stabilniej... Nie sadze, zeby styropian utrzymal ciezar wanny wraz z woda i czlowiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts