Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sąsiada działania na granicy działek

załamka

Recommended Posts

To jest szambo. Sąsiad sam nas o tym poinformował z rozbrajająca szczerością na nasze pytanie co takiego sobie kopie wyrzucając górę piachu na naszą działkę (jeszcze wtedy nie odgrodzoną). Na razie nie chcę iść do sądu. Mam wrażenie, że on nie zdaje sobie sprawy z faktu, że zrobił coś niezgodego z prawem - dlatego chcę zacząć od POINFORMOWANIA go o tym w jaki sposób złamał prawo - on twierdzi, że kierują mną względy "ambicjonalne"! I ze jest zażenowany, że chcemy, żeby nam sie spowiadał z tego co robi na swojej działce i że na naszym miejscu to by przyszedł i zapytał ile jest winien za połowę ogrodzenia!!! Dodam jeszcze, że inni mieszkańcy osiedla sa równiez zniesmaczeni tym, że ogrodził swoją 200m2 działkę w tak "malowniczy" sposób na osiedlu bliźniaków, które z założenia miało być jednolite (przed domami nikt nie ma nawet siatki a on ma PŁOT! do samej drogi osiedlowej. Miedzy nami siatka przeplatana plastikiem, z tyłu obleczona jakąś zielona siatką plasitkową a z przodu płot drewniany! Na nowoczesnym osiedlu bliźniaków w mieście!

Sprawę z płotkiem można rozegrać na kilka sposobów. Jeśli sprawa trafi do sądu a sąsiad będzie miałpapugę lepszego od twojego albo ty wogóle nie będziesz miała papugi to może się to zakończyć właśnie zobowiązaniem cię do pokrycia połowy kosztów waszego wspólnego płota bo wspólny on jest. W najlepszym dla ciebie razie sąsiad zrezygnuje ze współwłasności z tobą i ustawi ten płot 5 cm dalej oszpecajac go od twojej strony jeszcze bardziejnp malując go na pomarańczowo. Nie pozostaje ci nic innego jak zrobienie sobie swojego płotku ładnego z twojej strony a szpetnego od strony sąsiada.

Co do zbiornika to jeśli nie jest wybudowany zgodnie z prawem to się go pozbędziesz.

Jeśli sprawa trafi do sądu [.....] to może się to zakończyć właśnie zobowiązaniem cię do pokrycia połowy kosztów waszego wspólnego płota bo wspólny on jest.

Jesteś tego pewien? Sąd nie może działać na zasadzie widzimisię tylko powołać się na konkretny paragraf. A który to paragraf narzuca obowiązek partycypacji w budowie ogrodzenia?

Poza tym gdyby nawet taki był to jeśli sąsiad niszczy i kradnie moje mienie (płot kupiony wraz z domem) to ja mam mu za to jeszcze zapłacić?

Ponieważ wojna już się zaczęła a przeciwnik ma autora w d.... to w ramach miłości bliźniego :)

- szambo - PINB

- płot - Policja (288kk)

Tylko patrzeć jak sobie zrobi dziurę we wspólnej ścianie bo mu większa piwnica potrzebna. A przed Sądem będzie domagał się połowy pieniędzy za drzwi bo są wspólne :D

Paragrafem będzą tu zasady współżycia społecznego. Z tych zasad wynika, ża za wspólna sprawę odpowiadają wszyscy solidarnie np wspólna droga, wspolny wodociąg, wspólna winda i td. Uważasz ,że jeśli jeden ze wspolnikow utwardzi drogę to nie ma prawa oczekiwać od ciebie partycypacji w kosztach tej operacji?

Co do kk to sprawę tak można ustawić ,ze on żadnego płotka nie ukradł (bo był w cześci jego) lecz rozebrał go i wybudował nowy . Uzasadni to jakąś potrzebą np ,że mu zwierzeta przez ten mały płotek uciekały a ma np amstafa na posesji lub powie ,że obawiał się twojego amstafa lub czegoś innego. Doda ,że połowy starego płotka wale ci nie broni i zaprasza po odbiór.

Znam przypadek wspólnej kamienicy która była własnością trzech osób. Dwie osoby podjęli takie działania jak remont elewacji, dachu, i innych cześci wpolnych przy braku akceptacji trzeciej osoby. Robili to w ramach czynności zwykłego zarządu więc trzeciego przegłosowali. Potem wystąpili na drogę sądową o zwrócenie im kosztów tego remontu prypadających na trzeciego wspólnika. Sąd przyznał im racje i obciążył gościa 1/3 kosztów. Facet był niewypłacalny więc w niedługim czasie została jego część kamienicy zlicytwana przez komornika. Kupili ją po cześci obaj pozostali łaściciele. W ten sposób pozbyli sie jednego ze wspołwłaścicieli.

Tak więc przy spółkach różnie losy wspólników sięukładają.

Paragrafem będzą tu zasady współżycia społecznego. Z tych zasad wynika, ża za wspólna sprawę odpowiadają wszyscy solidarnie np wspólna droga, wspolny wodociąg, wspólna winda i td. Uważasz ,że jeśli jeden ze wspolnikow utwardzi drogę to nie ma prawa oczekiwać od ciebie partycypacji w kosztach tej operacji?

Ogólnie to można się zgodzić z tym co napisałeś (*), ale nie przesadzaj z tymi zasadami. To wynika z kodeksu cywilnego - jasno i czytelnie około art. 200 (kilka do przodu i kilka do tyłu).

(*) No i jeszcze kwestia kwalifikacji czy to jest zwykły zarząd czy przekracza. Jeśli przekracza (a postawienie nowego wg mnie przekracza, tak jak i utwardzenie drogi - ale może to być dyskusyjne; potrzebny remont dachu jest mniej dyskusyjny) - to nawet sąd potrzebuje zgodę większości (ponad 50%), co w tej sytuacji nie zajdzie (sąsiad ma max. 50%). Sąd nie jest do omijania prawa w sytuacjach szczególnych, tylko do jego stosowania - nawet jak się to sądowi czy komukolwiek nie podoba.

Paragrafem będzą tu zasady współżycia społecznego. ............. Uważasz ,że jeśli jeden ze wspolnikow utwardzi drogę to nie ma prawa oczekiwać od ciebie partycypacji w kosztach tej operacji?

Nie wspólników tylko sąsiadów. Poza tym uważam że jak najbardziej - ma prawo oczekiwać. I tyle.

Co do kk to sprawę tak można ustawić ,ze on żadnego płotka nie ukradł (bo był w cześci jego) lecz rozebrał go i wybudował nowy . Uzasadni to jakąś potrzebą np ,że mu zwierzeta przez ten mały płotek uciekały a ma np amstafa na posesji lub powie ,że obawiał się twojego amstafa lub czegoś innego. Doda ,że połowy starego płotka wale ci nie broni i zaprasza po odbiór.

Nie chciałbyś być moim sąsiadem?

Najpierw rozbiorę Ci płot uzasadniając to potrzebą szerokiej perspektywy (lubię widoki w stylu "stiep da stiep krugom") a potem zdejmę Ci dachówkę uzasadniając to potrzebą oglądania wschodu słońca (bo to takie romantyczne) :D

Niemniej jednak dalej nie jestem przekonany czy potrzeby mojej cygańskiej duszy znajdą zrozumienie u Wysokiego Sądu :wink:

Dlatego ja na początku zastrzegłem ,ża jeśli sąsiad będzie miał lepszego papugę itd. to sprawiedliwość może przybrać różną postać.

I tak jak mówiłem w najgorszym przypadku dla sąsiada przesunie on ten płot o 5 cm i nadal bedzie tam stał. O ile w dodatku stoi w ścisłej granicy . Aby tak było to przy stawianiu musiał by być obecny geodeta gdyż inaczej tudno jest utrafić dokładnie w granicę. Może się okazać ,że płotek stoi os 3 do 5 cm w głąb działki sąsiada. ( możliwość w drugą strone oczywiście też istnieje). Spory o miedzę to od dawna dobre źródło zarobku dla geodetów i prawników . Należy zawsze otym pamietać. Taka ziemia na dwa palce przez lata może ich utrzymywać.

Dlatego ja na początku zastrzegłem ,ża jeśli sąsiad będzie miał lepszego papugę itd. to sprawiedliwość może przybrać różną postać.

Bez względu na adwokata sprawa zaczyna się od zniszczenia mienia i kradzieży. I od tego wychodzimy. A jakie były motywy sprawcy to już jest ciąg dalszy. Przy zarzutach z 288kk oskarżycielem jest prokurator a autor ewentualnie oskarżycielem posiłkowym, minimum co sąsiad dostanie to grzywnę. A zgodnie z zasadami współżycia społecznego to powinien dostać jeszcze przynajmniej przywrócenie do stanu poprzedniego.

Ale chyba zbaczamy z tematu wątku więc proponuję EOT. Ewentualny ciąg dalszy to może jak w Sądzie się spotkamy? :D :wink:

Bez względu na adwokata sprawa zaczyna się od zniszczenia mienia i kradzieży. I od tego wychodzimy.

Dokładnie tak. Nie ma tu mowy o wspólnym zarządzie. Poza tym współwłasność płotku nie określa, że jego połowa jest Twoja i sąsiad ma Ci oddać pół. To jakaś absurdalna hipoteza :lol: :lol: :roll: :o