Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styro na ścianę standard czy grafit?

Recommended Posts

witam,

przymierzam się do ocieplenia ściany styropianem, grubości 15 cm; czy jest jakieś uzasadnienie żeby wstępnie wybrany styropian AUSTROTHEM EPS 70-040 (λ=0,040) zastąpić grafitowym SWISSPOR LAMBDA EPS 032 (λ=0,032)?

pociagnie to zasoba tez zastosowanie inngo kleju ale nie to jest najwazniejsze; czy rzeczywiscie taka zmiana przy tej grubosci bedzie w trakcie pozniejszego użytkowania zauważalna? jak z ich jakoscią i twardoscia?

pozdr

Piotr

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

20 cm nie moge bo mam co do centymetra wpasowany dom w dzialke, musi byc max. 15 cm;

co masz na mysli "rownie cieple"? dach bedzie tylko 21 lub 23 cm welny, okna drewno z szyba 1,1 to chyba raczej standardowo;

wiem ze roznice miedzy jednym a drugim zobacze przy rachunkach, tym bardziej ze bede grzal propanem ale jaki to moze byc rzad wielkosci tych 'oszczednosci'? 0,1% czy 10%? zeby nie bylo jak z solarami, inwestycja rzedu 10 tys ktora zwroci sie po 10 latach i jeszcze w lato nie bede nigdzie mogl wyjechac (no chyba ze skorzystam z rady instalatora 'niech sasiad przyjdzie z kochanka sie wykapac pare razy to upusci nadmiar cieplej wody')

pozdrawiam

Piotr

możesz tez dać u siebie 20 cm zwykłego styropianu, będzie to równowartość 15 cm grafitowego, jeśli reszta domu będzie równie ciepła to zauważysz to w rachunkach za ogrzewanie

wiem ze roznice miedzy jednym a drugim zobacze przy rachunkach

Niby jak chcecie te różnice zobaczyć w rachunkach za ogrzewanie?

Na ścianie będzie ten zwykły styropian albo ten z grafitem. Po wykonaniu ocieplenia budynku nie będzie już co porównywać. Porównanie (obliczeniowe) można zrobić co najwyżej przed robotami ociepleniowymi.

Do przyklejania grfitowego Styropianu polecam system ociepleń BASF MultiTherm Neo. Firma BASF jest to firma która jest wynalascą Neoporu czyli szarego styropianu jak również białego styropianu i głównym producentem surowca na świecie oni pomogą w rozwiązaniu problemu. http://www.basf-cc.pl

Do przyklejania grfitowego Styropianu polecam system ociepleń BASF MultiTherm Neo. Firma BASF jest to firma która jest wynalascą Neoporu czyli szarego styropianu jak również białego styropianu i głównym producentem surowca na świecie oni pomogą w rozwiązaniu problemu. http://www.basf-cc.pl

na ta pore roku znalazłem Bolix UZ a producent nie widzi zadnych przeciwskazń co do styropianu grafitowego

pozdr

Piotr

na ta pore roku znalazłem Bolix UZ a producent nie widzi zadnych przeciwskazń co do styropianu grafitowego

pozdr

Piotr

witam,

przymierzam się do ocieplenia ściany styropianem, grubości 15 cm; czy jest jakieś uzasadnienie żeby wstępnie wybrany styropian AUSTROTHEM EPS 70-040 (λ=0,040) zastąpić grafitowym SWISSPOR LAMBDA EPS 032 (λ=0,032)?

pociagnie to zasoba tez zastosowanie inngo kleju ale nie to jest najwazniejsze; czy rzeczywiscie taka zmiana przy tej grubosci bedzie w trakcie pozniejszego użytkowania zauważalna? jak z ich jakoscią i twardoscia?

pozdr

Piotr

Teoretycznie, obliczeniowo to oszczędość ok. 3 kWh/rok*m2 ściany

jeśli masz propan to jako najdroższe źródło ciepła może Ci się to opłacać ale przelicz sobie to co wyżej w stosunku do inwestycji.

A różnica w m3 styro lambdy w stosunku do zwykłego to ok. 60-80 zł/m3

pzdr

• 6 months później...
I na co się zdecydowaliście?

Ja właśnie stoję przed dylematem - co na ściany.

I nie wiem czy iść w ten "cieplejszy" styro z mniejszą lambdą czy kłaść normalny.

zdecydowałem się na "cieplejszy" i wydaje mi się że było to dobre rozwiązanie; podczas minionej zimy trwale prace wykończeniowe, a ponieważ nie było jeszcze pieca c.o. więc nie ogrzewaliśmy wewnątrz domu a mimo to temperatura utrzymywała się na poziomie + 7-10 stopni :) dla twojej wiedzy dom około 360 m2 ( w tym 40 garaż), salon wysoki na 6m żadnych drzwi więc powietrze hulało po całej chałupie;

pozdr

Piotr

zależy czym się kierować przy wyborze, ja bardziej zważałem na grubość izolacji i jej parametry przy tej określonej grubości (czyli moje założone 15cm)

a jeśli chodzi o różnice cenowe to w momencie zakupu przedstawiało się to mniej więcej tak: zwykły 0,040 ~105zł, lambda 0,032 ~150zł, dla mnie różnica była "do przełknięcia" :wink:

Co do pytania w topicu: grafit

Cieplejszy.

Ktoś kiedyś napisał na FM: nie ma takiej grubości ocieplenia, która by się nie opłacała. Kwestia tylko sposobu liczenia.

Mam 24 cm. szarego styro do podbitki, powyżej 30 cm. białego.

Biały jest rzeczywiście tańszy, ale nie ma się co łudzić, że nośniki energii będą tanieć. Za kilka, kilkanaście lat lepiej nie żałować swojej decyzji. W ogólnym koszcie domu ta różnica w cenie jest... jak napisał edde do .

pzdr