Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styro na ścianę standard czy grafit?

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Dołączę się z pytaniem.

Dom piętrowy pow około 215m2 p. uzytkowej + garaż 37m2 dołączony do bryły budynku (z przejściem).

pierwotnie planowaliśmy ocieplić:

dach 20+10 (miedzy i pod krokwie) wełna

podłoga na gruncie 20cm - styro

fundamenty już sa ocieplone 10cm styrodurem

pomiędzy kondygnacjami tylko 5cm (welna lub styro - wciaż się zastanawiamy)

ale główne pytanie co na ściany zewnętrzne - planowaliśmy wełnę 20cm - ale raczej przejdziemy na styropian bo:

oddychanie scian to dla nas pojecie nieco abstrakcyjne tym bardziej ze dom bedzie z rekuperacją i wm oraz gwc (ca. 70mb - fi 200mm) wiec na pewno z tego tytulu "oddychalność" bedzie wieksza. Ogrzewanie na pewno pompa ciepla - najpewniej cos a'la altehrma daikina (powietrzna).

Co byście wybrali na ścianę -- pozostać przy wełnie, iść w "zwykly" styropian (parametry jak dobra welna) czy w grafit?

ja bym poszedł w styropian, zwykły czy grafit to już kwestia chyba kasy i grubości (grafit pozwoli osiagnąć te same parametry co kilka cm grubszy zwykły), ja ze względu na grubość mam 15cm grafitu (a tę grubość w otworach okiennych i tak mm ok. 19cm bo mam obwódki z 3cm styro dookoła okien)

ściany fundamentowe piwnicy ocieplone od zewnątrz 10cm styropianu posadzkowego, eps100, zaciągnięte 2xsiatką i klejem i jakimś czarnym mazidłem (moze gdybym wtedy miał za dużo kasy i inne rozeznanie to zrobiłbym jakiś xps czy aquastyro, a tak jest jak jest, kazdym razie mimo gliniastego terenu wokół po odkopaniu do ław w kilku miejscach zniszczenia czy przemakania kleju i styro czym powszechnie na forum straszą nie zauważyłem), posadzka piwnicy to 2cm styropianu (tu bardziej dla wyrównania chudziaka niż termoizolacji, piwnica z zasady nieogrzewana wiec styro w posadzce prawie brak)

co do ceny to te same parametry będą w graficei droższe przynajmniej były 2 lata temu wiec pewni i dziś tak jest, ale różnicy niepamiętam

to zupelnie jak u mnie, latem fakt obejdzie sie bez klimatyzacji :)

a co ty na to ze dach sciany i posadzka - powinny byc ogrywane ta sama gruboscia, aby nie miec problemow ze jeden z elementow bedzie miec straty?

teoretycznie tak powinno być, a w praktyce jak parametry lambdy cz oporu cieplnego przegród wyjda zbliżone to też będzie ok, a uważam, ze znacznie większym problemem sa mostki termiczne, parametry okien, drzwi czy bramy garażowej, straty na wentylacji graiwtacyjnej, dziś sam żałuję, że np. nie wykosztowałem się na porządne okna "energooszczędne", w każdym razie jestem po zimowej termowizji w 25st mróz i wiem, ze nie jest źle, ale wiem też, ze idealnie też nie nie jest

ach, że jest grafitowy droższy to ja się domyślam. Ciekawi mnie o ile jest droższy :)

kubus, nie bądź leniwy ;) w kilka minut to sobie policzysz, weź ceny m3 styropianów, wylicz albo jakiś kalkulator internetowy ci wyliczy porównywalne grubosci dla tych samych parametrów termoizolacyjnych podtsaw to do kosztu i wiesz, excel jest idealny do tego ładnie sobie tabelkę zrobisz i zobaczysz różnice dla poszczególnych grubosci dla m2, m3 czy całej elewacji, ja dwa lata temu sobie tak liczyłęm, gdy trzeba było podjąć decyzję, teraz, wybacz, zwyczajnie mi się nie chce :)

a wiesz ze ja wymieniajac okna jakies 10lat temu sie nad tym nie zastanawialem, a w dodatku straty musza byc znaczace. Dokladnie zdaje sobie sprawe ze okna drzwi to glowne bolączki budynku, czlowiek uczy sie cale zycie!

tylko ze jak wszystko sie zbierze do kupy to jest po ptakach chyba ze zmieniasz miejsce zamieszkania i budujesz nowy dom, a to juz duze ulatwienie bo doswiadczenie zdobyte na wlasnym jest duzo lepsze niz czytanie madrych ksiazek artykułów itd.