Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym pomalowa? belk? kominkow? ?

Piotr_PA

Recommended Posts

Witam.

Kolor - lakierobejca (dobrej firmy - czyli droższa, najlepsze - z wielu względów są Syntilor'a)

Bezb.- bejca transparentna (j.w.)

Temperatura nic nie "zrobi" naszej, pomalowanej belce - jeżeli będzie jak najbardziej prawidłowo odizolowana od reszty obudowy i w odległości jak najbardziej gwarantującej jej bezpieczne położenie wobec wkładu..

"Ekstremalnie" dobrze zamontowana beleczka powinna być właściwie prawie "pływająca" (to moje określenie) w porównaniu do reszty obudowy.

Pozdrawiam.

Witam.

"Pływająca" - to takie moje określenie. Znaczy to tyle, że zamocowana jest tylko do ściany tylnej i leży na postumencie kominka, do którego jest mocowany też czopuch. Wtedy taka belka może się wyginać w jakimkolwiek kierunku (pracować) i nie wyrządzi przy tym szkody reszcie (nie rozerwie czopucha).

Ten sposób mocowania stosuję praktycznie tylko wtedy jeżeli klient zażyczy sobie beleczkę z pełnego drewna lub sam takie kawałki drewna na belkę "skombinuje" (niektórzy na strychach mają takie ładne krokwie np. z wymiany dachu, że aż miło).

Z reguły jednak obudowę czopucha lączę na trwale z belką, ale stosuję mały "myk" w celu pozbycia sie problemów z pękaniem od spodu beleczki (to już mała tajemnica).

Pozdrawiam.

Piotrze, lakier i bejca to dwie różne rzeczy. U mnie zastosowano lakier bezbarny, aby nie zmieniać koloru drewna i nie zacierać jego struktury. Są również preparaty bedące połaczenien lakieru i bejcy : lakierobejce, lakobejce, lazury i jak tam jeszcze się to moze nazywać. W archiwum forum znajdziesz dużo informacji na ten temat.