christof333 22.10.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Mamy wytynkowane sciany i chcemy zaczac malowanie i mam do Was pytanie spotkalem sie z dwiema roznymi opcjami1-najpierw zagruntowac sciany jakims plynem a potem wlasciwy kolor2-pomalowac najpierw farba biala a potem kolor wlasciwyDo malowania mamy cale wnetrze domu tak wiec bedzie co robic,prosze o porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tkanka7 22.10.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Jestem właśnie przy finiszu malowania, więc mogę służyć radą. Przede wszystkim dobrze by było już podjąc decyzje jakiej firmy farby będziecie stosować do malowania. Każda z firm ma swoje własne "grunty". Mogę polecić grunt firmy Tikurilla. Podobno super gruntuje, można potem stosować farby każdej firmy.U mnie fachowiec przeciągał pomieszczenia 1-2 razy gruntem, a w niektórych pomieszczeniach malował jeszcze białą zwykła farbą, wymieszaną z gruntem. Jak to wyschło, malował na docelowy kolor.Życzę powodzenia i pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.10.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 1-najpierw zagruntowac sciany jakims plynem a potem wlasciwy kolor 2-pomalowac najpierw farba biala a potem kolor wlasciwyJeszcze jest opcja malowania rozcieńczoną farbą docelową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohun_ 23.10.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Zgodze się tutaj z przedmówcą (Tkanka7) najpierw musisz wybrać farby. jeśli bedą to farby "markowe" taj jak wspomniana Tikkurila to polecam grunt producenta dlatego że wtedy pracujesz w systemie: grunt + farba.Natomiast jeśli bedą to farby np. Nobilesu czy Dekorala to polecam Nobigrunt. Natomiast nie zależnie czym będziesz malował nie polecam Unigruntu Atlasa dlatego że zostawia po sobie pświatę na ścianie i źle się na tym maluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 23.10.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 poza tym grunt tikkurilla mozna tez zabarwic na docelowy kolor i wtedy oszczedzasz na robociznie i na farbie. ja tak maluje juz od dawna i wychodzi taniej i bardzo dobra jakosc. przy dokładnym malowaniu wystarczy 1 raz gruntem i raz farba. chyba ze jakis mocny kolor to wtedy trzeba 3 warstwy.mocno polecam tikurille. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts