Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym najpierw pomalowac sciany wewnatrz domu?

christof333

Recommended Posts

Mamy wytynkowane sciany i chcemy zaczac malowanie i mam do Was pytanie spotkalem sie z dwiema roznymi opcjami

1-najpierw zagruntowac sciany jakims plynem a potem wlasciwy kolor

2-pomalowac najpierw farba biala a potem kolor wlasciwy

Do malowania mamy cale wnetrze domu tak wiec bedzie co robic,prosze o porade.

Jestem właśnie przy finiszu malowania, więc mogę służyć radą.

Przede wszystkim dobrze by było już podjąc decyzje jakiej firmy farby będziecie stosować do malowania. Każda z firm ma swoje własne "grunty". Mogę polecić grunt firmy Tikurilla. Podobno super gruntuje, można potem stosować farby każdej firmy.

U mnie fachowiec przeciągał pomieszczenia 1-2 razy gruntem, a w niektórych pomieszczeniach malował jeszcze białą zwykła farbą, wymieszaną z gruntem. Jak to wyschło, malował na docelowy kolor.

Życzę powodzenia i pozdrawiam!!

Zgodze się tutaj z przedmówcą (Tkanka7) najpierw musisz wybrać farby. jeśli bedą to farby "markowe" taj jak wspomniana Tikkurila to polecam grunt producenta dlatego że wtedy pracujesz w systemie: grunt + farba.Natomiast jeśli bedą to farby np. Nobilesu czy Dekorala to polecam Nobigrunt. Natomiast nie zależnie czym będziesz malował nie polecam Unigruntu Atlasa dlatego że zostawia po sobie pświatę na ścianie i źle się na tym maluje. :D

poza tym grunt tikkurilla mozna tez zabarwic na docelowy kolor i wtedy oszczedzasz na robociznie i na farbie. ja tak maluje juz od dawna i wychodzi taniej i bardzo dobra jakosc. przy dokładnym malowaniu wystarczy 1 raz gruntem i raz farba. chyba ze jakis mocny kolor to wtedy trzeba 3 warstwy.

mocno polecam tikurille.