Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gdzie kredyt na rozpoczecie budowy

Emil

Recommended Posts

Witam,

Jestem w tej nietypowej sytuacj, ze chce wziac kredyt na rozpoczecie budowy. Tzn posiadam dzialke, ktora stanowi 30% wartosci calej inwestycji ( liczac dzialka + dom) i szukam banku gdzie dostane taki kredyt. ( DOkonczenie inwestycji po sprzedazy wlasnego mieszkania)

Wczoraj bylem w BZWBK, ale stwierdzili, ze to nie jest normalne i moge tylko wziac na calosc (a to juz jest za duzo i na to nie mam zdolnosci kredytowej)

Czy znacie bank, ktory da mi taki kredyt

EMil

W ofercie Kredyt Banku (ze strony expandera) pisze: "Możliwość zaliczenia do wkładu własnego środków pieniężnych przewidzianych do zgromadzenia w okresie realizacji inwestycji". Ale nie wiem, jak to wygląda w praktyce.

Zawsze można też wziąć większy kredyt na budowę do końca i nie wykorzystać ostatnich transz, ale to się niestety na ogół wiąże z wyższym oprocentowaniem, no i trzeba mieć zdolność kredytową...

No... temat ciekawy. Tym bardziej, że mam identyczną sytuację. Mam działkę i duże mieszkanie. ALe według większości banków powinienem je sprzedać, rozgrzebac budowę i wtedy myśleć o kredycie. Ludzikom z banku się nie mieści, że mogę tak po prostu chcieć 100 tys PLN kredytu i się nie przeprowadzić od razu po jego wykorzystaniu. Nie interesuje ich już nawet zdolność kredytowa itd...

Jedyne wyjście z sytuacji to kredyt na całość - ale są dwa minusy: zdolność kredytowa i konieczność zapłacenia prowizji od całości kwoty kredytu. A nikt cię nie zmusi do wykorzystania całości przyznanego kredytu.

ja tez zamierzam w pko bp. Mamy z mezem dwa mieszkania do sprzedaży ale dopiero po budowie. Problem w tym ze dopiero dzis mamy zgode na budowe i przez 2 tygodnie chyba nic tam jeszcze nie mozemy zrobic. Boje sie ze mi nie dadza kredytu jak nic sie tam nie dzieje a promocja w pko bp tylko do konca miesiaca :(

Ja biorąc kredyt w PKO BP miałam działkę i za oszczędności rozpoczętą budowę (stan zero mniej wiecej). Kredytu wzięłam 120.000 zł, co w żadnym razie nie "zamykało" budowy, na zakończenie przeznaczę pieniądze z mieszkania, jak je sprzedam. Dotychczas wzięliśmy 110.000 i bank nie robił żadnych problemów z wypłatą transz. Czyli jest to możliwe.

Nie wiem tylko czy bank zechce wziąć pod uwagę samą działkę, zupełnie bez rozpoczęcia budowy, popytaj :)