Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie zmywarki i pralki zamiast do zimnej, do c. w.u.

Recommended Posts

Witam! Gdzieś w internecie czytałem, ze ktoś podłączył zmywarkę i pralkę do solarów... spowodowało to skrócenie czasu podgrzewania wody-oszczędność prądu, ja ciepłą wodę mam z kotła C.O. 200 litrów,

jakie mogą być kłopoty po takim podłączeniu ? Ktoś próbował tak zrobić ?

https://forum.murator.pl/topic/110634-pod%C5%82%C4%85czenie-zmywarki-i-pralki-zamiast-do-zimnej-do-c-wu/

Było już o tym - co prawda nie w kontekście solarów, ale w kontekście cwu.

Przy solarach rzeczywiście zysk duży.

Ale problemy:

1. Naczynia ze zmywarki nie będą błyszczące - wynik płukania w ciepłej wodzie.

2. Niektóre rzeczy wymagają prania w zimnej lub ledwie ciepłej wodzie - pogadaj z żoną (jeśli masz ;) ). Ponadto płukanie w zimnej wodzie daje bardziej miękkie tkaniny.

Cały szkopuł w tym, że węglan wapnia, (ten, który daje osad na naczyniach i powoduje, że tkaniny po praniu nie są supermiękkie), lepiej rozuszcza się w zimnej wodzie, niż w ciepłej - jest to jeden z niewielu związków chemicznych, który ma taką właściwość.

Ok, dzięki za info :) Po temacie w takim razie :] Pozdrawiam

no nie tak do konca ;) chyba sa np pralki, ktor maja 2 przyłącza wody - ciepłą i zimną ;) conajmniej np kiedys Wiatki rosyjskie miały - pralka czerpała wode ciepła jak była potrzebna/dostepna - a jak nie to zimną ;p

teraz w sumie nie wiem czy sa takie pralki jeszcze ...

też zajmowałem się tematem,

do płukania potrzebna jest woda nazwijmy ją chłodną.

Jeśli zapewnisz wodę o temp. ok. 15-18C będzie dla tkanin w pralce i naczyń w zmywarkce OK, a to już sporo oszczędności w stosunku do tej z wodociągów zimą, która może mieć np. 6C.

To kompromis, ale uzasadniony, jesli te 10C możesz mieć za darmo, no prawie ...

Aby podgrzać 1 kg wody = ok. 1 litr o 1K potrzeba ok. 0,00114 kWh

80 litrów na dobę x 10K *365 dni x 0,42 zł = 140 zł.

chyba sa np pralki, ktor maja 2 przyłącza wody - ciepłą i zimną ;) conajmniej np kiedys Wiatki rosyjskie miały - pralka czerpała wode ciepła jak była potrzebna/dostepna - a jak nie to zimną ;p

Niestety - chyba tylko Wiatki to miały.

Nie wszystkie modele mają możliwośc podłączenia do ciepłej wody. Trzeba poszukać w instrukcji czy producent dopuszcza takie rozwiązanie. :roll:
chyba sa np pralki, ktor maja 2 przyłącza wody - ciepłą i zimną ;) conajmniej np kiedys Wiatki rosyjskie miały - pralka czerpała wode ciepła jak była potrzebna/dostepna - a jak nie to zimną ;p

Kiedyś taka Wiatkę miałem, ale już się rozsypała :(.

teraz w sumie nie wiem czy sa takie pralki jeszcze ...

I tu cie zdziwie. Pralka u mnie w mieszkaniu ma dwa przylacza dla cieplej i zimnej wody. Pralka jest w miare nowa, nie pamietam producenta. Wlasnie sie zastanawiam czy nie odciac jej doplywu cieplej wody bo ciagnie mi ja z zasobnika ktory grzeje sie na prad tylko w 2 taryfie i tylko w nocy. Czasami jak sie pierze to potem nie mam cieplej wody wieczorem i musze dogrzewac drogim pradem.

Najciekawsze jest to , że większość obudów pralek na rynku ma przetłoczenie do montażu drugiego podłączenia wody....czyli gdzieś się je montuje... w Polsce niestety nikt o tym nie słyszał (Mediamarkt)
Najciekawsze jest to , że większość obudów pralek na rynku ma przetłoczenie do montażu drugiego podłączenia wody....czyli gdzieś się je montuje... w Polsce niestety nikt o tym nie słyszał (Mediamarkt)

Każdy producent pralek taką opcje ma, nawet zwykły polski polar, niedawno taką pralke zezłomowałem ( polar davne), poprostu gościowi w markecie nie chciało się poszperać w katalogu

nie wiem o pralkach. Ale co do zmywarek - jak robiłam przegląd przed kupnem rzuciło mi się w opczy, że niektóre mają wyróżnioną opcję podłączenia do ciepłej wody. Inne nie. nawet wysłałam pismo do elektroluxa, bodajże (nie pamietam czy napewno do niego) i mi odpisamno, że tylko te, co mają tę opcję są przystosowane do pobierania wody ciepłej.
Wlasnie sie zastanawiam czy nie odciac jej doplywu cieplej wody bo ciagnie mi ja z zasobnika ktory grzeje sie na prad tylko w 2 taryfie i tylko w nocy. Czasami jak sie pierze to potem nie mam cieplej wody wieczorem i musze dogrzewac drogim pradem.

:lol:

A jak ją odetniesz od zasobnika, to będzie sobie sama podgrzewać wodę w czasie prania. Drogim prądem, chyba że pierzesz wyłącznie w czasie nocnej taryfy.

Było już o tym - co prawda nie w kontekście solarów, ale w kontekście cwu.

Przy solarach rzeczywiście zysk duży.

Ale problemy:

2. Niektóre rzeczy wymagają prania w zimnej lub ledwie ciepłej wodzie - pogadaj z żoną (jeśli masz ;) ). Ponadto płukanie w zimnej wodzie daje bardziej miękkie tkaniny.

Cały szkopuł w tym, że węglan wapnia, (ten, który daje osad na naczyniach i powoduje, że tkaniny po praniu nie są supermiękkie), lepiej rozuszcza się w zimnej wodzie, niż w ciepłej - jest to jeden z niewielu związków chemicznych, który ma taką właściwość.

Dzieki za łopatologie.

Juz miałem zamiar kombinowac z trójnikami do ciepłej wody - by moc podłaczyc pralke i zmywarke. A tak zamiast podpinac sie pod cwu z kondensatu mam kolejny powod dla ktorego warto wybrac podwojna taryfe.

A ja bardzo polecam takie rozwiązanie.

Od 5 lat pobieram ciepłą wodę z c.o. Pralkę (najzwyklejsza za 1200 zł) podłączoną mam do baterii łazienkowej z dopływem ciepłej i zimnej wody.

Do prania wstępnego i pobrania wody do prania głównego ustawiam wodę ciepłą, a do płukania przestawiam na zimną (jednym ruchem ręki).

Niektóre rzeczy wymagają prania w zimnej lub ledwie ciepłej wodzie ... Ponadto płukanie w zimnej wodzie daje bardziej miękkie tkaniny.

Problem rozwiązany.

Oczywście nie zawsze mam możliwość kontroli (np. pranie podczas nieobecności w domu).

/.../

Do prania wstępnego i pobrania wody do prania głównego ustawiam wodę ciepłą, a do płukania przestawiam na zimną (jednym ruchem ręki).

/.../

Oczywście nie zawsze mam możliwość kontroli (np. pranie podczas nieobecności w domu).

No i właśnie tutaj problem.

Zwykle pranie wstawia się raczej na noc albo jak wychodzisz do pracy.

W sumie o jakiejs oszczednosci trudno mowic (pomijajac solary).

Koszty ogrzania wody w zasobniku gazem/weglem sa calkiem zblizone do tzw. drugiej taryfy i grzania wody pradem.

Do rozwazenia zostaje:

z jednej strony plus dla grzania w zasobniku - to własnie w zasobniku woda jest po raz pierwszy podgrzewana - to własnie tam osadza sie kamien i inne zanieczyszczenia. Woda dostarczana do zmywarki czy pralki jest juz "lepsza" jakościowo - mniej jest zakamieniona.

z drugiej strony minus dla grzania w zadobniku pisał

Bigbeat

2. Niektóre rzeczy wymagają prania w zimnej lub ledwie ciepłej wodzie. Ponadto płukanie w zimnej wodzie daje bardziej miękkie tkaniny.

Ja u siebie już podporowadziłem dom zmywarki ciepłą wodę która będzie brana z zasobnika.

Zrobiłem to dlatego że nie chcę uzależniać mycia naczyć od taryfy prądu.

Wystarczy że żonie każę prać w taryfie tańszej :).

Ale fakt, że naczynie nie będą błyszczały jest aż tak istotny z punktu widzenia czystości?

Jedna rzecz tylko mnie lekko niepokoi, że po zmywaniu w drogiej taryfie ubędzie z zasobbnika ok 15 l ciepłej wody i w to wleci 15 l zimnej ale "programator" tego nie zagrzeje bo będzie ustawiony na godziny tańsze i ewentualna kąpiel w godzinie drogiej będzie w ciut chłodnieszej ciepłej wodzie. Oczywiście dotyczy to jednej kąpieli bo druga w takiej sytuacji nawet nie wchodzi w grę no chyba że zakładając mycie naczyń ok godz. 20.00 zagrzać w godz. 13-15.00 wodę w zasobniku do 55-60 oC, wtedy po zmieszaniu po myciu naczyń woda będzie jeszcze ciepła.

pzdr