Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie zmywarki i pralki zamiast do zimnej, do c. w.u.

Blizzard

Recommended Posts

• 6 months później...
  • 4 weeks później...
  • 3 months później...

Szanowni Pracze!

Pralka, która nie ma fabrycznie przewidzianej opcji pobierania ciepłej wody, ma skrócony czas prania, bo po prostu opuszcza ten czas prania, kiedy woda się grzeje. W zwiazku z tym należałoby trochę zmienić ustawienia programatora, aby taka opcję uwzględniał, bo czasami można się rozminąć z oczekiwaniami co do jakości prania.

Dlatego wg mnie lepszym rozwiazaniem jest inwestycja w proszki piorące w 30 czy 40 stopniach. I po bólu.

Dlatego wg mnie lepszym rozwiazaniem jest inwestycja w proszki piorące w 30 czy 40 stopniach. I po bólu.

Lepszym od czego? Podłączenie ciepłej wody ma za zadanie zmniejszyć zużycie prądu latem, gdy wody z kolektora jest zbyt dużo. Lepsze proszki zmniejszą zużycie prądu, ale nadmiaru wody z kolektora nie zagospodarują. :)

Co do tego zagospodarowania wody z kolektora w pralce, jakoś nie widać aby wiele temp. ubywało z zasobnika. Może dlatego że obecnie większość prania robi się w 30-40stopniach a tylko nieliczne w 60. Żałuję, że nie mam zmywarki z 2 podłączeniami wody - gdy kupowałam pralkę takowe były, lecz gdy w końcu zdecydowałąm się na zmywarkę - nie mogłam już takiej nigdzie znaleźć :(

Wodę z kolektora zagospodarowuję więc dodatkowo do gotowania, np. zamiast lać do czajnika zimną wodę, wlewam gorącą 50-80 stopni - w zależności jak słońce dogrzało;)

Moi rodzice mają zwykłą pralkę, która podłączona została na czas pierwszego rozruchu testowego do baterii umywalkowej jednouchwytowej. I tak juz została.... Woda jest odkręcana przy włączeniu pralki, a zakręcana przy jej wyłączeniu. Nikt nie stoi przy pralce i nie zmienia ciepła - zimna ponieważ baterię ustawiono na wodę ciepłą/letnią i taka jest i do prania (pralka podgrzewa wodę nie od kilku stopni, lecz od 20 czy 20-kilku do zadanej temp.) i do płukania.

Marcin_Pe ma dobry pomysł z mieszalnikiem - woda nie byłaby zbyt gorąca jak na pranie delikatne, ale też i nie tak zimna jak z wodociągu. Pralka/zmywarka mogłaby zaoszczędzić co nieco prądu i czasu na podgrzewaniu wody. Na Allegro można kupić taki mieszalnik za 130zł (Honeywell)

Lepszym od czego? Podłączenie ciepłej wody ma za zadanie zmniejszyć zużycie prądu latem, gdy wody z kolektora jest zbyt dużo. Lepsze proszki zmniejszą zużycie prądu, ale nadmiaru wody z kolektora nie zagospodarują. :)

lepszym od "niedopierania". napisałem wyraźnie.

• 1 month później...
Witam a ja podłączyłam 7 lat temu zwykłą zmywarkę whirlpool do ciepłej wody którą mam z kotła co przez 7 lat użytkowania nic zmywarce się nie stało ani naczyniom też nie :)) nie zauważyłam też różnicy w błyszczeniu po umyciu :)) Czasem gdy nie ma ciepłej wody w bojlerze np latem to zmywarka pobiera taką jak jest czyli zimną ale różnica w wyglądzie naczyń żadna a oszczędność ogromna szczególnie zimą kiedy co chodzi 24h na dobę Dodam że czasem woda w zbiorniku ma 70-80 stopni i to też jak na razie nie zaszkodziło zmywarce

/.../

Do prania wstępnego i pobrania wody do prania głównego ustawiam wodę ciepłą, a do płukania przestawiam na zimną (jednym ruchem ręki).

/.../

Oczywście nie zawsze mam możliwość kontroli (np. pranie podczas nieobecności w domu).

No i właśnie tutaj problem.

Zwykle pranie wstawia się raczej na noc albo jak wychodzisz do pracy.

tak jak nie ma problemu ze zmywarką

tak od wielu lat mam podłączone pralki / wczesniej inna teraz inna/ do ciepłej wody - i nie miałem z tym kłopotu ...

pralka pierze w ciepłej wodzie i zuzywa zapas ciepłej z bojlera

pierwsze płukanie wody robi już w letniej, wężownica/grzałka/ nie nadązy nagrzac wody w czasie prania !

następne płukania sa juz w bardzo letniej lub wręcz zimnej wodzie

dwa podejścia dla pralki są mi niepotrzebne - bo i po co ?

dla ozdoby ... ? :roll:

• 3 years później...
no nie tak do konca ;) chyba sa np pralki, ktor maja 2 przyłącza wody - ciepłą i zimną ;) conajmniej np kiedys Wiatki rosyjskie miały - pralka czerpała wode ciepła jak była potrzebna/dostepna - a jak nie to zimną ;p

teraz w sumie nie wiem czy sa takie pralki jeszcze ...

No właśnie kiedyś moi rodzie zakupili taka pralkę i były 2 przyłącza na ciepłą i zimną wodę. A czy teraz są takie pralki. Ruscy to jednak pomysłowi byli!

Edytowane przez fenix2
literówka

• 3 months później...