Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kara za samowolne przesuni?cie budynku

Gość Milena

Recommended Posts

Gość Milena
Zgodnie z pozwoleniem na budowę dom mój może być posadowiony w odległości 1,5m od granicy działki (ściana bez okien). Niestety prawdopodobnie z uwagi na błąd murarzy oraz grubsze niż w projekcie ocieplenie budynku faktyczna odległość wynosi ok.1,3m. Budynek nie jest odbrany. Z jakimi konsekwencjami muszę się liczyć? A gdyby dodatkowo sąsiad był wobec mnie nieprzychylny? (a niestety jest bo to wredny gość) Dodam tylko, iż nie naruszam jego "przestrzeni powietrznej", choć rzeczywiście okap dachu jest dość blisko granicy działki. Jego dom (choć mniejszy) stoi prawie w granicy działki. Proszę o informacje.

• 2 weeks później...
Zgodnie z pozwoleniem na budowę dom mój może być posadowiony w odległości 1,5m od granicy działki (ściana bez okien). Niestety prawdopodobnie z uwagi na błąd murarzy oraz grubsze niż w projekcie ocieplenie budynku faktyczna odległość wynosi ok.1,3m. Budynek nie jest odbrany. Z jakimi konsekwencjami muszę się liczyć? A gdyby dodatkowo sąsiad był wobec mnie nieprzychylny? (a niestety jest bo to wredny gość) Dodam tylko, iż nie naruszam jego "przestrzeni powietrznej", choć rzeczywiście okap dachu jest dość blisko granicy działki. Jego dom (choć mniejszy) stoi prawie w granicy działki. Proszę o informacje.

Jeżeli się obawiasz sąsiada możesz też wystąpić do powiatowego inaspektora nadzoru budowlanego o naruszenie prawa budowlanego w związku z budową jego budynku niezgodnie z prawem budowlanym. Wtedy może odstąpi od zgłaszania zawiadomień i zgodzi się na warunki twojej budowy. Jeżeli nadzór budowlany odbierający zakończenie budowy karze Ci doprowadzić do zgodności z prawem, wtedy wystąpisz z wnioskiem o zmianę warunków zabudowy powołując się na zabudowę sąsiada przy granicy. Tobie przysługuje takie samo prawo jak jemu.

Wg nowego praw budowlanego jest to samowola budowlana. Jesli chcesz uniknąć konsekwencji przy odbiorze musisz iś do archotekta aby zrobił ci nowe rysunki stanu istniejącego i wystapił o zmiane załącznika graficznego bądź nawet nowe pozwolenie na budowę. Inaczej podczas odbioru jesli nie jest to sprzeczne z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego możesz to legalizować , ale slono za to zaplcisz ( nie warta skórka za wyprawkę).

• 2 months później...

Spokojnie Panowie, opanujmy rozpalone głowy. W budownictwie istnieje pewna tolerancja, a jeśli chodzi o posadowienie budynku wynosi ona zdaje się 10 cm, choć mogę się mylić (co do wielkości, bo że istnieje to już na kilu wątkach się przewinęło). Tak więc radzę DOKŁADNIE wymierzyć, i sprawdzić tę tolerancję. No i dokąd liczone, bo czsami płot stoi w innym miejscu niż granica działek, i to właśnie o te brakujące centymetry. A poza tym, luzik, przyjdzie czas, będzie rada, domu ci nie rozbiorą. Odpręż się i rozmasuj sobie stopy. :lol:

To mój setny post, i do tego w Sylwestra. Świętujmy!

• 1 month później...

Witam !

Istnieje wyrok Trybunału Konstytucyjnego, w którym wskazano że bezpodstawne było w warunkach zabudowy gruntów wskazywanie odległości 3-4m od granicy sąsiada. Wg tego wyroku można budować bezpośrednio przy granicy sąsiada tylko należy przestrzegać aby nie ingerować w jego własność przy takiej lokalizacji budynków przez kierowanie okien na grunta sąsiada, spad dachu i rynny deszczowe nie były skierowane na sąsiada własność.