Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BARDZO prosze o porade bo zwariuje:-(

borys33

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Jestem na tym forum od kilku lat choc dzis pisze pod nowym nickiem poniewaz sprawa jest delikatna,jestem zalamany i bardzo prosze o konstruktywna porade. Sprawa wyglada nastepujaco:

pol roku temu pozyczylem znajomemu dosc spora( przynajmniej dla mnie kwote pieniedzy),za ta kase moglem cos wykonczyc w domu,ale pozyczylem mu bo obiecal,ze za najdalej za miesiac odda. Znajomy jak sie domyslacie pieniedzy nie oddawal wiec zadzwonilem do niego,on tak zwodzil mnie przez 3 miesiace i nadal nie oddawal nic,nastepnie zona moja zadzwonila do niego i pozniej do jego zony z informacja ze jezeli nie oddadza kasy to sprawa trafi do sadu,znajomy oddal 10 % z calej sumy i cisza nadal,znowu dzwonilem,prosilem i zadnego odzewu wiecej kasy juz mi nie oddal. Dzis znowu zadzwonilem a on mi na to,ze moge sobie nawet do papieza dzwonic kasy nie dostane :o ....wmurowalo mnie,nie wiedzialem co powiedziec,zona sie poplakala,zadzwonila do zony znajomego a tamta nawet telefonu nie odbiera. Dodam,ze znajomy kupil sobie miesiac temu terenowe Volvo wiec kase ma. Mam z nim spisana umowe pozyczki,ale nie chialem byc chamski i isc do sadu,ale chyba nie mam wyjscia,nie wiem co robic jak to zalatwic.Poradzcie cos....

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zostaje jeszcze ponure stwierdzenie "za naukę się płaci"

Są może ze 3 osoby na świecie, którym bym pożyczyła pieniądze powyżej 100 zł. Ale wiem o tych osobach, że prędzej by tzw kit z okien jadły, niż nie oddały komuś kasy.

W sądzie można próbować. Dla zasady, choć sądzę, że z miernym skutkiem. Znacznie lepej działa ostarcyzm towarzyski. Zastosowałam to w GB, w innej trochę formie. Moja landlady nie miała ochoty oddać mi kasy -kaucji. Pilnowałam mieszkania w agencji, jak tylko dostałam informację, że ma chętnego na wynajem, napisałam grzecznie, że właśnie jestem w Londynie i wybieram się na rozmowę i jej nowym lokatorem o pułapkach, które go oczekują. Kasę dostałam po 2 dniach.

Tu można wersję inną - człowiek ma interesy, znajomych - powiedzieć, że będę informować kogo się da o nieuczciwości. Towarzysko i zawodowo. Niech idzie do sądu :D

Kochanieńki - Ty masz jeszcze skrupuły ?? Twój "kolega" ich nie ma- zlewa Cię, poniża, a Tobie go żal ??

Weż się w garść, poszukaj firmy odzyskującej długi (zależy o jaka kwote chodzi - za 2-3 tys. to oni tyłka z krzesła nie podniosą), albo roslych "przyjaciół" -oni za flachę zrobia sobie wycieczkę do "kolegi".

A jesli chcesz to grzecznie załatwić - idż do sądu - sam pozew czasem działa cuda.

Powodzenia i bądź konsekwentny - nie odpuszczaj.

Kochanieńki - Ty masz jeszcze skrupuły ?? Twój "kolega" ich nie ma- zlewa Cię, poniża, a Tobie go żal ??

Weż się w garść, poszukaj firmy odzyskującej długi (zależy o jaka kwote chodzi - za 2-3 tys. to oni tyłka z krzesła nie podniosą), albo roslych "przyjaciół" -oni za flachę zrobia sobie wycieczkę do "kolegi".

A jesli chcesz to grzecznie załatwić - idż do sądu - sam pozew czasem działa cuda.

Na marginesie, skąd taki wniosek? Śmieszny stereotyp. Wiesz ile "kosztuje" bycie rosłym i co się z tym wiąże? Zaręczam ci, że taki człowiek, co za flachę idzie robic za straszaka, to może wywrzeć wrażenie na gimnazjaliście z tzw. porządnej dzielnicy :-?

Na marginesie, skąd taki wniosek? Śmieszny stereotyp. Wiesz ile "kosztuje" bycie rosłym i co się z tym wiąże? Zaręczam ci, że taki człowiek, co za flachę idzie robic za straszaka, to może wywrzeć wrażenie na gimnazjaliście z tzw. porządnej dzielnicy :-?

Nie zrozumieliśmy się - lub to raczej ja się nieprecyzyjnie wyraziłam - myslałam o znajomych, jakimś dużym sąsiedzie, koledze z pracy , lub innym "przyjacielu", którego ów dłużnik nie zna. I nie zgodze sie z Tobą,że dzieciaki można kimś takim "straszyć" - jeśli jest dość "sugestywny" - może dać do myslenia i "facetowi z jajami", który kumplowi forsy nie chce oddać.

poprostu z natury jestem bardzo spokojny,obce mi sa sady,prokuratury wiec dlatego zwlekalem z nadzieja ,ze znajomy kase odda,ale widze ,ze wyjscia nie mam :-?

i dlatego ten pseudo znajomy wykorzystuje sytuacje, jakbyś od razu mor......ę rozdarł postraszył sądem to byś pewnie już kłopot miał z głowy.........

Wniosek z tej opowieści jeden................................dobry zwyczaj nie pożyczaj.............ja jestem wredna i nikomu nic nie pożyczam , nawet w rodzinie tej dalszej oczywiście, począwszy od ciuchów , po przez różne sprzęty, samochody , a na forsie skończywszy...........wredna jestem ale tak mam i już ................a kłopotu i mniej..........nawet nie pożyczam filmów ani książek..........

Witam z rana!

Zloze pozew do sadu i skontaktuje sie z firma odzyskujaca dlugi zobacze co mi odpowiedza .Suma jest duuuzo wysza niz 3 tys wiec pewnie by sie skusili. Ja zawsze bylem przeciwny takim silowym rozwiazaniom ,ale jak widac z nimi inaczej nie mozna:-(. Pozyczalem wielokrotnie innym ludziom kase i zawsze oddawali wiec nie spodziewalem sie,ze mozna w tam beszczelny sposob nie oddac komus pieniedzy,rozumiem gdyby mial jakies powazne problemy finansowe,choroby to poczekalbym,ale on fragles kupuje Volvo ijeszcze mowi mi,ze to nie moja sprawa czym on jezdzi. :o

Z tego co sie dowiadywalem nie maja rozdzielnosci majatkowej.

.j..........nawet nie pożyczam filmów ani książek..........

a to już lekka przesada ;)..... a wcześniejsze przykłady jak najbardziej słuszne.

Wcale , ze nie koniecznie.

Ja mysle , ze robienie komus przyslugi , jaka by to przysluga nie byla zwykle konczy sie nie tak jak trzeba . Czy to duza pomoc , pozyczka czy co tam jeszcze czy mala sprawa.

Ludzie czesto zapomnaja o tym co mowili proszac o cos i slowa swojego nie cenia sobie .

Jesli nie maja rozdzielnosci to sprawe powinienes zalatwic szybko .Jesli nawet teraz na szybko rozdzielnosc zrobia to dla Ciebie i tak nic sie nie zmienia .

Bedziesz mogl odzyskac kase . Zycze powodzenia.