Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BARDZO prosze o porade bo zwariuje:-(

borys33

Recommended Posts

Doświadczenia nie mam - w tej dziedzinie - stąd moje pytanie: czy taka firma odzyskująca długi to bezpieczna droga? Jakoś źle mi się kojarzy.

Borys33 - o swoje trzeba walczyć, więc trzymam kciuki za pomyślne zakończenie.

Popieram EZS w kwestii ostracyzmu towarzyskiego - inni znajomi powinni wiedzieć z kim się spotykają.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pytasz czy to bezpieczna droga......hmm......wlasnie sam nie wiem,jak pojade i pogadam z nimi to powiem co powiedzieli i jak to widza.

My z nimi wspolnych znajomych nie mamy wiec raczej nikt z ich znajomych sie o tym nie dowie. Wiem,ze nie tylko nam jest pieniadze winny,inni tez do niego dzwonia( o tym powiedziala mi jego matka). Chetnie umiescilbym jaks notke w gazecie miejscowej o tym ,ze jest mi winny kase,ale z tego co sie orientuje to to tez by bylo niezgodne z prawem :evil:

Nie wiem dokładnie jak działają firmy windykacyjne. Spotkałem się z nimi tylko raz, gdy dostałem wezwanie do zapłaty za zaległy rachunek telefoniczny. Rachunek był błędnie wystawiony. Nawet odpisywałem na ich pisma, nie otrzymując żadnej odpowiedzi z ich strony. Raz przyszedł list, że panowie windykatorzy odwiedzą mnie tego i tego dnia o tej i o tej godzinie, ale nikt nie przyszedł. Oczywiście mówimy tu o małej kwocie, ale ich działania oceniam jako nieskuteczne. Sam podawałem jednak już kilka firm do sądu za nie płacenie faktur ( w końcu to rodzaj umowy ) i zawsze była tylko jedna rozprawa, wyrok, komornik i bardzo szybko kasa. Najdłużej czekałem zawsze na rozprawę, bo potem to już szybko szło. Raz wyrok i pieniądze miałem po około 60 dniach od złożenia pozwu, kilka razy trwało to 90-120 dni. Więc w sumie dość szybko. Wydaje mi się, że jest to najszybsza, najtańsza i najbezpieczniejsza droga do odzyskania pieniędzy. Za adwokata nigdy nic nie płaciłem, pobierał on kasę od pozwanego.

Janek.....wzudziles we mnie nadzieje,ze droga sadowa moge to w miare szybko zalatwic :) ......zaczynam dzialac w tym kierunku juz od dzisiaj i na pewno w ciagu dni podejme decyzje czy zalatwiam to przez sad czy przez firme windykacyjna.

pogodzilem sie juz z tym,ze polubownie tej sprawy nie zalatwie,ale nadal nie moge wyjsc z szoku,ze znajomy,czlowiek ,ktorego znam tak poprostu moze zachowac sie jak skonczony cham i z premedytacja nie oddac pieniedzy :evil: :evil: :evil:

My z nimi wspolnych znajomych nie mamy wiec raczej nikt z ich znajomych sie o tym nie dowie. Wiem,ze nie tylko nam jest pieniadze winny,inni tez do niego dzwonia( o tym powiedziala mi jego matka). Chetnie umiescilbym jaks notke w gazecie miejscowej o tym ,ze jest mi winny kase,ale z tego co sie orientuje to to tez by bylo niezgodne z prawem :evil:

Nawet nie wiesz o czym mówisz :D

Już się przekonałam, że wspólnych znajomych ma się wszędzie. Znajomych, kontrachentów itd. W najmniej spodziewanych momentach. facet ma interesy, z kimś je robi. Ma pracę i kolegów z pracy. Przecież jeżeli mu pożyczyłeś to coś o nim wiesz... Jeżeli stałą praca - można iść do sądu a potem ściągnąć z pensji :D Albo najpierw przedstawić taką opcję. jeżeli własna firma to czymś się zajmuje, musi dbać o wiarygodność. Ile możliwości :roll:

Facet ma firme transportowa,ktora zarejestrowana jest na zone,nie znam ludzi z ktorymi on wspolpracuje bo to pewnie ludzie z calej Polski.Ja poznalem go przez znajomego i czasami sie pozniej spotykalismy na piwie zeby pogadac i to wszystko,zadnych wspolnych imprez,wyjazdow. On sie w tym miescie urodzil ja tu sie sprowadzilem kilka lat temu wiec nie mam tu za wielu znajomych:-(. Szczerze mowiac to nawet nie wiem jak to sprawdzic z kim on wspolpracuje,chyba za cienki Bolek jestem do tego.

no nie ,ze tak go wogole nie znalem,spotykalismy sie od czasu do czasu i zadzwonil ktoregos pieknego dnia i mowi,ze potrzebuje na maksymalnie miesiac czasu tyle i tyle.....no i naiwnie pozyczylem( dobrze,ze w tej naiwnosci chociaz umowe spisalem).Mnie ludzie pozyczaja i ja oddaje,ja pozyczam innym tez oddaja wiec nie przypuszczalem ,ze facet ,ktory mnie zna chamsko kasy mi nie odda.Wiem moja glupota.

Sytuacja nie jest przyjemna, ale nie beznadziejna. Jeśli chodzi o firmy windykacyjne, musisz się liczyć z tym, że działają za procent od odzyskiwanej sumy. Mogą w związku z tym odmówić zlecenia jeśli uznają, że mało zarobią.

Ciekawa jestem, czy w umowie jest zawarty termin spłaty długu. Jeśli nie, jest on też określony w przepisach.

Odsyłam do Kodeksu Cywilnego - tu fragment:

Tytuł XIX. POŻYCZKA

Art. 720. § 1. (265) Przez umowę pożyczki dający pożyczkę zobowiązuje się przenieść na własność biorącego określoną ilość pieniędzy albo rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku, a biorący zobowiązuje się zwrócić tę samą ilość pieniędzy albo tę samą ilość rzeczy tego samego gatunku i tej samej jakości.

§ 2. (266) Umowa pożyczki, której wartość przenosi pięćset złotych, powinna być stwierdzona pismem.

Art. 721. Dający pożyczkę może odstąpić od umowy i odmówić wydania przedmiotu pożyczki, jeżeli zwrot pożyczki jest wątpliwy z powodu złego stanu majątkowego drugiej strony. Uprawnienie to nie przysługuje dającemu pożyczkę, jeżeli w chwili zawarcia umowy o złym stanie majątkowym drugiej strony wiedział lub z łatwością mógł się dowiedzieć.

Art. 722. Roszczenie biorącego pożyczkę o wydanie przedmiotu pożyczki przedawnia się z upływem sześciu miesięcy od chwili, gdy przedmiot miał być wydany.

Art. 723. Jeżeli termin zwrotu pożyczki nie jest oznaczony, dłużnik obowiązany jest zwrócić pożyczkę w ciągu sześciu tygodni po wypowiedzeniu przez dającego pożyczkę.

Art. 724. Jeżeli rzeczy otrzymane przez biorącego pożyczkę mają wady, dający pożyczkę obowiązany jest do naprawienia szkody, którą wyrządził biorącemu przez to, że wiedząc o wadach nie zawiadomił go o nich. Przepisu powyższego nie stosuje się w wypadku, gdy biorący mógł z łatwością wadę zauważyć.

Namawiam, abyś listem poleconym za potwierdzeniem odbioru wysłał pisemne wezwanie do spłaty pożyczki.

No i moja rada: zanim skorzystasz z usług windykatora, poradx się adwokata. koszt takiej porady to około 100 zł.

Sprawę w sądzie wygrasz, tylko wyegzekwowanie długu może potrwać, więc im szybciej to zrobisz, tym lepiej. Pozdrawiam.

AMALFI.....bardzo Ci dziekuje. Tak mam w umowie termin splaty,ktory juz dawno,dawno bo z 5 miesiecy temu minal.

Jutro wysle ten polecony z pisemnym wezwaniem do zaplaty.Powiedzcie mi jeszcze,czy jezeli wygram w sadzie sprawe a mam nadzieje,ze tak bedzie to czy bede mogl zamiiescic informacje w miejscowej gazecie,ze ten czlowiek jest mi winnny pieniadze i zeby inni ku przestrodze mu nie pozyczali?

Co do umieszczania informacji w gazecie. Absolutnie nie wolno Ci tego zrobić. Istnieje coś takiego jak ochrona danych osobowych. Pomyśl, że nawet na opublikowanie danych (takich jak nazwisko czy wizerunek) morderców zgodę musi wyrazić sąd. Ma to swój sens, ponieważ wyobraź sobie, że bezkarnie można zamieszczać informacje w gazecie typu: Pani Kowalska jest kochanką mojego męża, Pani Nowakowa to szmata, która mnie obgaduje, Pan Iksiński jest zwykłym złodziejem itp.

pozostaje Ci poczta pantoflowa :lol: :lol: :lol:

Istnieje coś takiego jak krajowy rejestr dłużników, ale to dotyczy raczej osób prawnych, czyli firm. Możesz wejść na stronę KRD i bezpłatnie dowiedzxieć się na jakich zasadach prowadzony jest ten rejestr. Nie pożyczałeś jednak pieniędzy firmie znajomego, a jemu samemu, więc pozostaje powództwo cywilne.

Poczytaj sobie ustawę o ochronie danych osobowych oraz rozdział 2 kodeksu postępowania cywilnego. Powodzenia.

Tak sobie myślę....

Ile mogą być warte części do nowego terenowego Volwo...

Pytałeś go czy on się orientuje?....

Bo mnie jakoś ciekawość gryźć zaczęła...

Masz kogoś kto może go zapytać?

Kto pyta podobno nie błądzi a pytanie niewinne jest...

Adam M.

A jeszcze jedno: prywatne pożyczki trzeba zgłaszać do urzędu skarbowego. Sprawdź kto to powinien zrobić, czy zapłacić podatek itp. , bo nie znam szczegółów, ale wiem, ze trzeba. Może to bedzie dodatkowy argument na tego padalca. Skarbówki takie cwaniaczki boją się i to baaaaaaaaaardzo.

Powodzenia.

Dzieki Wszystkim za porady!!!! Z ta skarbowka tez sie nad tym zastanawialem,podobno choc glowy nie daje to pozyczkobiorca rejestruje taka umowe w US,sprawdze to wszystko jutro i jutro z rana wysylam ten list polecony! Nie mial chlop klopotu to kase pozyczyl:-(........czlowiek i tak zalatany jest problemow mnostwo ma i teraz jeszcze to na glowe.

Tak sobie myślę....

Ile mogą być warte części do nowego terenowego Volwo...

Pytałeś go czy on się orientuje?....

Bo mnie jakoś ciekawość gryźć zaczęła...

Masz kogoś kto może go zapytać?

Kto pyta podobno nie błądzi a pytanie niewinne jest...

Adam M.

:D :D :D zapytam go bo to naprawde interesujace :wink:

Nigdy nie jechałem nowym terenowym Volwo...

Może bym się skusił na "krótkotrwały zabór mienia" aby zaspokoić swą ciekawość...

Przecież to prawie wcale nie szkodliwe społecznie.... (tak twierdzą znawcy prawa)

Nie wiem.

Może bym się skusił? Tyle teraz nerwowości w dniu pospolitym...

Taka chwila luzu...

Adam M.

A jeszcze jedno: prywatne pożyczki trzeba zgłaszać do urzędu skarbowego. Sprawdź kto to powinien zrobić, czy zapłacić podatek itp. , bo nie znam szczegółów, ale wiem, ze trzeba. Może to bedzie dodatkowy argument na tego padalca. Skarbówki takie cwaniaczki boją się i to baaaaaaaaaardzo.

Powodzenia.

Podatek od czynności cywilnoprawnej (pożyczka takową jest) opłaca pożyczkobiorca - chyba,że w umowie są inne zapisy. Warunkiem tej opłaty jest także fakt zawarcia umowy wyłącznie na terenie Rp.

I ważne jest to czy masz pokwitowanie odbioru tej kasy, KP, przelew , pisemne oswiadczenie z podpisem.

Jeśli tak - śmiało możesz sprawdzać w US-czy "prawo zostało wypełnione" i podatek zapłacony