Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wisz?cy sedes

TOMEKR

Recommended Posts

Mam pytanie Czy ktoś z was spotkał się z stelarzem na podwieszany sedes o wysokości 90 cm mam w projekcie sedes pod oknem i dopiero teraz kapnołem się że stelarze które do tej pory widziałem są wyższe więc albo sedes stojący(bardzo chce tego uniknąć) albo rewolucja w łażience albo mi pomożecie :(

• 1 month później...
A czy sedes podwieszany (stelaż) należy zamontować przed wylaniem posadzek, czy można dopiero po. Podłoga na poddaszu użytkowym, ogrzewanie ma być podłogowe wodne, 3 cm styropianu.

U nas byly montowane przed posadzkami. Ale moze to dlatego, ze jak hydraulik rozkladal rurki, to od razu zamontowal i Sanibloki czy jak to cholerstwo sie nazywa.

Montaż sedesu przed posadzkami zasugerowała mi osoba, która będzie robiła posadzki miksokretem. Szczerze mówiąc (pisząc :D ) zdziwiłem się :o ,bo byłem przekonany, że zostanie to zrobione dopiero przy wyposażaniu łaźienki. Czekam na dalsze opinie.

Ps. dobrze wiedzieć, że człowiek może liczyć na Waszą pomoc. :D

Witam

Nie bardzo znam się na podwieszanych urządzeniach, więc będę bardzo wdzięczna za jakieś sugestie. Mam WC zaprojektowane pod schodami, więc sedes nie będzie przy samej ścianie (bo ciężko byłoby z niego skorzystać ;-) ), tylko trochę od niej odsunięty. Czy można w takiej sytuacji zamontować go na stelażu? Czy są takie, które można przykręcić do podłogi i do sufitu (niskiego)?

Witam,

U nas stelaże zostały zamontowane przed posadzkami i właśnie teraz są zalewane. Jeśli chodzi o wysokość, to też miałam watpliwości czy nie są za nisko, ale nasz spec powiedział, że; "według istrukcji powinno być 22 cm od posadzki do środka odpływu". Co potwierdza rysunek w poście Sławka.Pozdrawiam, Asia.

Skoro juz jestesmy przy tym temacie to czy zastanawialiscie sie dlaczego troche metalu + kawalek plastiku (pojemnik na wode) kosztuje prawie 400 zl i to w promocji??? przeciez na zdrowy rozsadek to nie moze tyle kosztowac. Tak sie zastanawiam czy nie mamozliwosciu zakupu tego w jakiejs rozsadnej cenie. Moim zdaniem to nie powinno realnie kosztwac wiecej jak 200 zl.

odp. dot. czy montować stelaż przed zalaniem posadzek.

1) jeżeli wiesz, że na pewno nic nie zmienisz w ustawieniu łazienki to tak

2) jeżeli nie jesteś pewny to nie betonuj

W moim przypadku mam dylemat:

Stelaż został zabetonowany wg projektu, który zrobiliśmy z żoną. Niestety zmieniła nam się koncepcja co do wielkości płytek i tak mamy teraz problem - albo będziemy musieli przycinac prłytki w miejscu gdzie będzie to b. widoczne lub musimy diaksem odciąć stelaże i przesunąć je o ok 10cm.