Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Kupuję bloczki betonowe, które niedawno zeszły z taśmy. Beton jak wiadomo schnie te kilka tygodni. Dodatkowo pogoda jest marna. Czy dużo ryzykuję budując z takich bloczków? A co będzie jak za tydzien przyjdą mrozy?

https://forum.murator.pl/topic/110659-niewyschni%C4%99te-bloczki-betonowe-murowa%C4%87-czy-czeka%C4%87/

Producent twierdzi, że bloczki wytrzymują temp do 10 st poniżej zera, nie muszę mu wierzyć, chodzi mi raczej o to, czy obecna pogoda, czyli duża wilgotność, spadek temp nocą do około zera nie wpłynie na trwałość tych fundamentów. No i kiedy w obecnych warunkach murować ściany po wykonaniu ław. Majstry chcą oczywiście następnego dnia.
Dzięki, to czy od razu po wymurowaniu ścian fundament mogę zasmarowac je mazidłem (desperbit itp) nie zamykam wtedy wilgoci wewnątrz ściany? Pogoda raczej nie sprzyja wysychaniu
mozesz smiało murować nic sie nie stanie a wilgotna pogoda sprzyja lepiej dojrzewaniu betonu a przymrozkow nie zapowiadaja
Hmmm .... ja tam dzisiaj miałem pierwsze skrobanie szyb w aucie rano.

Sam się właśnie zastanawiam, czy uda mi się wymurować taras jeszcze w tym roku.

Podłączę się pod pyt. zwiazane z dysperbitem. Jak już nawet na wilgotno wymuruję fundament, to raczej trzeba chyba poczekać z mazidłem, aż wszystko wyschnie.

Producent twierdzi, że bloczki wytrzymują temp do 10 st poniżej zera, nie muszę mu wierzyć, chodzi mi raczej o to, czy obecna pogoda, czyli duża wilgotność, spadek temp nocą do około zera nie wpłynie na trwałość tych fundamentów. No i kiedy w obecnych warunkach murować ściany po wykonaniu ław. Majstry chcą oczywiście następnego dnia.

Ja bym z murowaniem przy obecnej pogodzie zaczekała 2-3 dni od wylania ław. Potem murowanie ścian fundamentowych. Przy ładnej pogodzie obsmarować to mazidłem okleić styropianem, siatka, klej, znów mazidło. Zasypać od środka i zostawić do wiosny.

nie zamykam wtedy wilgoci wewnątrz ściany?

Trochę odparuje choć bloczki i tak są w ziemi i zawsze będzie wilgoć. Ważna jest izolacja między ścianą fundamentową a ścianą właściwa.

mozesz smiało murować nic sie nie stanie a wilgotna pogoda sprzyja lepiej dojrzewaniu betonu a przymrozkow nie zapowiadaja
Hmmm .... ja tam dzisiaj miałem pierwsze skrobanie szyb w aucie rano.

Sam się właśnie zastanawiam, czy uda mi się wymurować taras jeszcze w tym roku.

Podłączę się pod pyt. zwiazane z dysperbitem. Jak już nawet na wilgotno wymuruję fundament, to raczej trzeba chyba poczekać z mazidłem, aż wszystko wyschnie.

Trochę tak, najlepiej sprawdzić co pisze producent mazidła, w jakich warunkach smarować, ile ma schnąć. Jesienią i zimą też bywają ciepłe dni.