Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nadal nic się nie dzieje...

P. od dachu się nie odzywa... wprawdzie mówił, że może mieć kiepsko z czasem, ale nadal mam nadzieję, że wygospodaruje w najbliższym czasie dzień na nasze parapety w lukarnach :roll: Ale nie o tym chciałam napisać 8) Dzisiaj pierwszy dzień w przedszkolu Kingusi!!!! Jest bardzo dzielna, choć nie ukrywam, że były i łzy... Mam nadzieję, że te gorsze dni szybką miną :wink: TRZYMAJCIE ZA NIĄ KCIUKI! :wink:

• Odpowiedzi 691
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do tej pory lubiłam naszych skrzydlatych mieszkańców domu, ale jak zobaczyłam fioletowe "kupy" na marmurowych parapetach to moja sympatia do nich zmalała do zera :evil: Najgorsze jest to, że nawet jeśli uda się w ciągu tych dwóch tygodni zamontować okrągłe okienko to i tak będą miały swobodne wejście pod dachem, dopóki nie zrobimy elewacji i podbitki :-? Jedyne wyjście z sytuacji to jak najszybsze pociągnięcie parapetów krystalizatorem, wtedy chociaż nie będzie plam :roll:

-----------------------------------------------------------------

Zmagania przedszkolne nadal trwają :cry:

-----------------------------------------------------------------

41010

Pewnie niektórym będzie przykro (bo nawet mnie troszkę jest), ale ustaliliśmy, że w tym roku już nic budowlanego nie będziemy działać :( Robienie wszystkiego na raty nie ma sensu, a kusi tylko nieproszonych gości w i tak niestrzeżonym domku... Plan jest taki, aby na wiosnę uporać się z centralnym, wylewkami i ociepleniem a przez lato pociągnąć resztę przynajmniej do etapu możliwego do zamieszkania... czyli niezbędne minimum. Nie chcę nic dalej planować, bo jak wiecie z planami jest różnie... Pozostawiam więc dalsze nasze poczynania budowlane pod znakiem zapytania :-? Zdradzę tylko, że choćbym miała spać w salonie to i tak przeprowadzimy się w przyszłym roku :lol: Ale i tak nie przestanę marzyć o przeprowadzce do w pełni wyposażonego domu... Trzymajcie kciuki!!! :wink:

P.S. Oczywiście okrągłe okienko będzie zamontowane jak tylko do nas dotrze :D

Byliśmy dzisiaj z Dariem na targu staroci... Oczywiście w celu rozeznania :-? bo nawet malutkiej "pierdółki" sobie nie kupiłam...dlla małża wszystko było "za drogie". Stwierdził, że takie rzeczy w zachodnich landach można kupić za parę euro :roll: Tylko czego mi nigdy nie przywiózł?!? Nie ma czasu... ale jak zobaczył ceny to teraz już prędzej będzie skłonny do tego typu zakupów, bo w końcu jak mi się nie spodoba to nie będzie kłopotu ze sprzedażą :lol: A meble tam mają piękne. Jestem na 100% zdecydowana na "ludwiki", te gięte nogi i kształt mebelków strasznie mi się podoba!!! (najbardziej podoba mi się ludwik IV).

Najbardziej spodobały mi się oczywiście błyskotki :roll: :lol: Kryształowe żyrandole były nieziemskie :o Cudne! Do tego kompleciki kinkietów, miodzio :roll:

Kiedy doczekam się upragnionej wykończeniówki??? Na razie mogę tylko powzdychać :roll: Ale może chociaż do tego czasu będę już dokładnie wiedziała, czego chcę :wink:

:o 5 - strona dziennika (a miałam już go skasować :oops:) :o

Może nie będzie tak źle, jak mi się wydawało :D

Małż wczoraj się wygadał, że planuje ocieplenie na listopad, oby tylko pogoda dopisała :D Będzie tylko zaciągnięte klejem, ale klej ma być biały, więc będzie to taka namiastka elewacji :lol:

Myślałam nadal nad drzwiami wejściowymi i nawet fajne rozwiązanie przyszło mi do głowy... ciekawe czy wykonalne, bo przeważnie moje pomysły to czysta abstrakcja :oops: Idąc w stronę drzwi dwuskrzydłowych, z więlkim parciem na jakiekolwiek doświetla, nie koniecznie proste-górne, wymyśliłam taki własnoręcznie nakreślony (trochę niedopracowany wzór :oops: )

Co o nich myślicie??? Czekam na opinie, nawet te okrutne...:wink:

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/31000000119ae50e/1/116/xf0jBuA64D9MUX11EfnpWcFxRLadpkhp.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

45120

Rozglądam się za styropkami :roll: Jest taki wybór :roll: na szczęście cenowo wygląda to podobnie, więc nie ma problemu :lol: Zastanawiam się tylko czy 12cm wystarczy??? Zrobiłam sobie symulację na stronce austrothermu i nie ma dużej różnicy w przenikaniu ciepła w porównaniu z 13,14 czy 15 :-? Tak czy inaczej, nie spodziewałam się, że ze styropkiem zmieścimy się w 2tys. :o Fajnie!!! Ale jak znam życie kleje i siatki wyjdą drugie tyle :roll:

Już nie mogę się doczekać zimy :lol:

a, i okazało się, że okienko dopiero dzisiaj wysłane DHLem, więc jest nadzieja, że na jutro dotrze... :roll: Przelałam zresztą firmie resztę pieniędzy (naiwnie co?) i dobrze by było się nie zawieść

-----------------

46105

Przyjechało okienko!!!

Jest b. ładne, nie mam żadnych zastrzeżeń, jedyne co mnie zaniepokoiło to jego wielkość :o Szybciutko zmierzyłam i wszystko się zgadza, tylko ten otwór w górze taki mały się zdaje :lol: a to całkiem spore okno :wink:

Zobaczcie sami 8)

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/3100000011e06acd/1/10/ZCCwS4KW1j9RlzcAssfp2Qa7Rcrz_qme.jpg

Warto było zaufać :wink:

---------------

46402

Jest zimny, ale słoneczny dzień :D Dawno nie byłam na działeczce, więc dzisiaj chyba już pora się wybrać, no i będzie okazja :wink: Niestety nasz fachowiec od okien nie ma dzisiaj czasu, ale podpowiedział, jak obsadzić okienko, więc chyba się uda :o :roll: :lol:

Popołudniu zaczynamy, więc trzymajcie kciuki :lol: (oczywiście nie za okno, tylko za to by nikt z drabiny nie spadł :lol: )

-----------------

46717

Nadrabiam zaległości :D

Muszę zaznaczyć, że Inwestor montował okienko osobiście :roll: Na szczęście pomagałyśmy z Malenią świecąc w niego latarą :lol:

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/31000000120c01f3/1/52/Ti5CE6bY7T-tpX6jnxbSSnmzzRn5W3x6.jpg

Myślę też nad podbitką, po ociepleniu chcemy żeby domek był już szczelnie zamknięty :lol: Chcę taką styropianową, jakby z gzymsów, ale chyba pod tym potrzeba najpierw zrobić normalną podbitkę?!? A może płytę osb??? Może ktoś coś doradzi w tym temacie... Najlepiej, żeby nie było żadnych dodatkowych kosztów :-?

Od nowa zaczęłam się zastanawiam, czy może nie zaprojektować garażu z przodu domu?!? Muszę jeszcze wszystko policzyć, tzn. czy zostanie mi przejazd przez działkę. A i warto wykorzystać możliwość budowania w granicy działki :D

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/310000001223fb29/1/132/XOzWXJVrwj-YFCOeNgLyMY8pEj2YYJFy.jpg

by Elfirka :wink:

----------------

47650

Kiedy myślałam nad tym podjazdem, przypomniały mi się piękne inspiracje zaczerpnięte kiedyś od Moni:

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/3100000012317f2d/1/185/MIJnKKwcrj-n4lrp34BQ-EXb7F318oFN.jpg

http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/3100000012318078/1/216/1norAFTj7z_kJlxCSfyGZa592kAPvmti.jpg

Szkoda tylko, że tak duża ilość kostki granitowej będzie nam potrzebna :-? Ale co tam, pewnie za kilka lat tak właśnie będzie wyglądał nasz podjazd :D Nawet sosny już są!!! :wink:

-----------

47875

http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/k005.gifBĘDZIEMY MIEĆ PRĄD!!!http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/k005.gif

Dzisiaj w przetargu została wyłoniona firma, która wykona przebudowę sieci energetycznej na odcinku, gdzie zlokalizowana jest nasza działka :D Ma na to 6tyg. od dzisiaj :) Tak więc czekam z niecierpliwością na dalszy przebieg wydarzeń :lol: