Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO: NASZ WYMARZONY DWOREK

dardurdka

Recommended Posts

Witaj Dardurdka - teraz ja zaglądnęłam do Ciebie :) Przyznaje bez bicia - nie przeczytałam całego dziennika ale spory kawałek i doszukałam się wielu wspólnych cech

- mam na imię Kinga tak jak Twoja córcia :)

- też będę mieszkać w lesie a dokładnie to za płotem mam Puszczę Niepołomicką a na swojej działce kilkset sosen samosiejek

- tak jak Ty planuję część ogrodu przeznaczyć na leśny ogród - niech rośnie co chce: jeżyny , paprocie, bluszcze, trawska....... Od tarasu do granicy z Puszczą mamy 30 metrów (cała działka ma 30arów) i ok 10 metrów przy tarasie będę chciała zagospodarowac na ładny ogódek z równo przyciętą trawką a resztę pozostawie "dziką"

- mój dom też jest spory choć nie aż tak jak Twój (240m2)

- też podobają mi się schody wstęgowe - od kilku lat marzyłam o takich ale ostatnio znalazłam na necie inne , bardziej nowoczesne i nie wiem teraz , które wybrać

resztę podobienstw zapomniałam , ha, ha ale i tak sporo, no nie?

A teraz mam pytanie do Ciebie:

jak zamierzasz radzic sobie z komarami i innym leśnym robactwem, którego w okolicach lasów zawsze jest więcej niż gdzie indziej? Myślałaś o tym? Bo ja strasznie się boje, pająków przede wszystkim i nie wiem jak to będzie.... Na stówę w uchylnych oknach zamontuje moskitiery choc okna chyba bedą rzadko otwierane ze względu na rekuperację.....Ale mimo tego na pewno bedzie tego sporo..... Najbardziej martwią mnie komary, które obawiam się, że uprzykrzą nam wieczorne przesiadywanie na tarasie....:confused: Jeśli masz jakieś sposoby to napisz proszę.... A może u Was nie ma komarow? U nas niestety jest i to sporo :confused:choc w każdym roku inaczej...

Pozdrawiam serdecznie i jeśli pozwolisz będę zaglądać

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uff, przeczytałam całość ! GRATULUJĘ !!! I trzymam kciuki za dalsze powodzenie.

Ps.

doszukałam się jeszcze jednego podobieństwa :) Mamy dzieciaczki (te młodsze) z tego samego roku , Twój synuś z listopada 2010 a moja Lenka z 01.01.2010 :)

Edytowane przez 1976pinacolada

Na komary najlepsza jest MUGGA - wystarczy raz dziennie się posmarować (naprawdę działa) na przykład taka http://www.mugga.com.pl/2,NA-KOMARY-TROPIKALNE-Nr-1-ORYGINALNA-MUGGA-DEET-SPRAY-MUGA

A w domu to tylko moskitiery. Od pająków się nie uchronisz raczej, a poz tym potraktuj je jako sprzymierzeńców w walce z owadami :rolleyes:

U nas na komary stosujemy oprysk (niestety nie znam nazwy) i uwierz mi działa. Początkiem lata jest wszystko spryskane i w lesie nie ma komarów :) Po prostu nie przylatują, w dzikiej części lasu jest mnóstwo, ale oprysk sprawia, że nie przylatują bliżej. Myślę, że to najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza jeśli w pobliżu jest woda :(

Agawi, przez te zmiany na forum nawet nie wiedziałam, że napisałaś http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon8.png Tulipany mam wsadzone w doniczki (część w domu, część na dworze). Te w domu mają już po 10-12 cm :)

Mnie też te techniczne nowinki forum wkurzają do bólu :mad::mad:

A co do tulipanków, to fajnie.... będzie pięknie jak zakwitną.

Na swoje też czekam z utęsknieniem ;)

• 2 weeks później...

Zgadza się, takie duże okna mamy 2: w sypialni i hollu ( w dodatku z obu widać las http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/a080.gif

Widziałam ostatnio domek zrobiony właśnie białym klejem i wygląda, jakby był zrobiony na biało ;) Zawsze to lepiej niż na "szaro", hihi ;)

A tulipany przemroziłam, tak jak kazałaś i już pięknie powyrastały :) Ciekawe tylko czy zakwitną?!?

Zgadza się, takie duże okna mamy 2: w sypialni i hollu ( w dodatku z obu widać las http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/a080.gif

Widziałam ostatnio domek zrobiony właśnie białym klejem i wygląda, jakby był zrobiony na biało ;) Zawsze to lepiej niż na "szaro", hihi ;)

A tulipany przemroziłam, tak jak kazałaś i już pięknie powyrastały :) Ciekawe tylko czy zakwitną?!?

Czyli dobrze kojarzę:cool:

No my właśnie "na szaro":rolleyes:... ale już niedługo;)... Beauty chiba też zrobiona na biało... Jej chata znaczy się:wiggle:

A tulipcie nie mają innego wyjścia... muszą zakwitnąć:)

Beaty na raczej na szaro, al;e u niej to tymczasowe rozwiązanie, z tego co pamiętam zastanawiała się nad kolorem :) A u nas raczej będzie na dłużej :) Mam nadzieję, że choć kilka tulipanów zakwitnie na święta, miło było by zrobić bukiet z własnej plantacji http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/a080.gif

Właśnie niedawno wyniosłam wszystkie na zewnątrz i to właśnie tam im lepiej. Te które były na parapecie od południa słabo rosły, a te od zachodu pięknie, za to zmarniały na dworze... najlepiej prezentują się te które były cały czas na zewnątrz. Są sztywne i ciemne z purpurowymi obwódkami, a te które w domu powyrastały - bladozielone :(