Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO: NASZ WYMARZONY DWOREK

dardurdka

Recommended Posts

Widzę, że spore postępy zrobiliście na budowie. Drzwi zewnętrzne wyszły imponujące. I dworek od razu szlachetniej wygląda.

A jakie planujecie barierki balkonowe? Bo chyba niedługo będziecie je montować, skoro kładziecie już płytki?

Fajnie Dorotko, że zajrzałaś :)

Barierki będą proste, albo takie jak w projekcie, czyli zwykłe beczkowane "pręty", albo takie beczkowane koszyczki, jakby plecionki z prętów. Bez jakiś ozdóbek. Mam nadzieję, że będzie ok, chociaż jeszcze nie zamówione i nie wiem kiedy będą zamówione, na razie robimy "niezbędniki" a potem się zobaczy na co kasy wystarczy ;)

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że w tym projekcie to będzie bez różnicy: i pojedyncze i podwójne kolumny będą pasowały :) Nasz domek ma 14m szer. więc podobnie :)

http://img.extradom.pl/grafiki/3285/big695.jpg?ext=gif,jpg&q=85&resize=695x695

W ogóle bardzo ładny projekt i co najważniejsze wewnątrz bardzo przestronny!

Jedyne co ja bym zmieniła to układ kuchni, wolałabym powiększyć ją o spiżarkę i kotłownię chyba? Jakoś lubię mieć dostęp do okna od frontu...

Domek piękny, i w dodatku z okiennicami - bosko ;)

A dworek jankamy to już legenda forum - najbardziej dworkowy z dworków ;)

Dorfi, nasze też styropianowe, tylko powlekane klejem żywicowym, no i cięte wg wzoru ;)

Byłam zobaczyć i nawet może być :) Mogłyby być grubsze, no i góra jeszcze nie obita blachą, więc tak byle jak wygląda... w środę przyjedzie Pan Dachowy to powinno być lepiej. Może m zrobi zdjęcia jak skończą to wkleję ;)

Niestety mam tylko zdjęcie z montażu, na którym niewiele widać, ale wzór gzymsu da się wypatrzeć ;)

http://deco-00.slide.com/r/1/0018/dl/Ek37wg0-1z-ZjcBbxUZwlFZBe8gAqPgH/item

W czwartek wkleję, jak już będzie obłożone blachą...

Swoją drogą, co radzicie, zrobić tak jak było płaską blachą czy położyć blachodachówkę?

Iwonko, przyszłam pochwalić drzwi i pogratulować ogólnych postępów - rozpędziliście się mocno :) :) :) Czyżbyś planowała przeprowadzkę na Swięta? Drzwi wyszły b.ładnie - niepotrzebnie się martwiłaś. Są bardzo duże i dostojne. Moje przy Twoich to chudzinki - zaledwie 1,4m szer. :lol2: Ale to nie ma znaczenia - ważne, żeby zachować proporcje :) Myślę, że powinnaś być bardzo zadowolona :)

Czytałam, że już macie gotową sztukaterię zewn.? U nas na razie leżą próbki od firmy, która robiła nam kolumny, ale na razie nie miałam czasu zdecydować co wybrać, więc chyba zaczeka ta sprawa do wiosny. Koniecznie pochwal się fotkami!

Moniś, z drzwi jestem zadowolona :) Mimo że Twoje są węższe to proporcje wyszły chyba identyczne :) Tylko filunki inne, no i kolor ;)

W ogóle to baaardzo Ci dziękuję za pomoc!!! Bez niej wszystko było by 100-razy trudniejsze!!!

A gzymsy w trakcie montażu... może dzisiaj będę na działce to zrobię zdjęcie bez rusztowań. A jak mi się nie uda to na pewno w czwartek już z blachą ;)

Beatko, Ty jak zwykle pochlebiasz mi baaardzo :)

Ja też jestem za płaską blachą tylko majster do m zagadnął, że może zrobić jak na tym zdjęciu dworku Kamila, ale tam jest dachówka, więc całkiem inaczej to wygląda. Ja obawiam się że blachodachówkę za bardzo byłoby widać od spodu, ale może się mylę...

Bardzo się cieszę że Ci się podoba mój domek...nie wiem czemu ale jestem "zakochana" w tym projekcie już 8 lat.Niestety nie da się przesunąć drzwi ,bo tam będzie klatka schodowa....ale chyba trzeba by było zrobić szerszy daszek i poszerzyć ganek o ten 1.10 z każdej strony tak jak Ty masz,bo w tej chwili jest dokładnie 3 m między kolumnami.Dzięki za porade,pocieszyłaś mnie bo miałam dylemat czy by potem nie pogorszyłam sobie z tym wejściem>...

Gzymsiki już zapowiadają się cudnie !!...coraz piękniej !! ...a tej jesieni na tle lasu istnie musi bajkowo wyglądać Twój dworek!!...

....błagam Cię jeszcze proszę napisz mi jaką masz odległość między kolumnami a ścianą...bo umnie jest 1.15 i myślę że to za mało trzeba by to przesunąć ..a jest to ważne ...przepraszam że tak ciągle o coś Cię proszę...

Edytowane przez marzycielka74

Dorotko, u mnie w lukarnach jest sporo miejsca nad i po bokach okna, więc myślę że nie będzie problemu z karniszami :) Pewnie będą jakieś najzwyklejsze ;)

U nas nie jest fajnie pod tym względem. I nie wiem czy to wina konstrukcji czy robotnicy źle zrobili.

A możesz wstawić fotkę jak to u Ciebie wygląda od środka?

Hejka... jak już będziecie robić wylweki to KONIECZNIE PAMIĘTAJCIE o odcięciach pomiędzy pomieszczemiami, kolumnami ipt. !!!! Nam zapomnieli zrobić pomiędzy kuchnią a salonem oraz salonem a gościnnym ----- popękało :(... dobrze, że mamy trawertyn to pęknięcia nie rzucają się w oczy ;)....

I oczysiście też jestem za trawertynem ;) . Piękny kolor wybrałaś :).

Bardzo się cieszę że Ci się podoba mój domek...nie wiem czemu ale jestem "zakochana" w tym projekcie już 8 lat.Niestety nie da się przesunąć drzwi ,bo tam będzie klatka schodowa....ale chyba trzeba by było zrobić szerszy daszek i poszerzyć ganek o ten 1.10 z każdej strony tak jak Ty masz,bo w tej chwili jest dokładnie 3 m między kolumnami.Dzięki za porade,pocieszyłaś mnie bo miałam dylemat czy by potem nie pogorszyłam sobie z tym wejściem>...

Gzymsiki już zapowiadają się cudnie !!...coraz piękniej !! ...a tej jesieni na tle lasu istnie musi bajkowo wyglądać Twój dworek!!...

....błagam Cię jeszcze proszę napisz mi jaką masz odległość między kolumnami a ścianą...bo umnie jest 1.15 i myślę że to za mało trzeba by to przesunąć ..a jest to ważne ...przepraszam że tak ciągle o coś Cię proszę...

U nas jest ok. 1,5m, ale to chyba nie robi różnicy skoro schody będą od frontu? Ja myślę, że nie ma co za wiele zmieniać projektu bo konstruktorzy na pewno wszystko przemyśleli a inwestorzy często nie zdają sobie sprawy, że jedna zmiana ciągnie za sobą inną, która może być problemem dopiero później... WIem coś o tym, uwierz mi... Jeśli koniecznie chcesz po dwie kolumny to musisz poszerzyć cały ganek, sprawdź tylko, czy po poszerzeniu, będzie Ci nadal się podobało, najlepiej rozrysuj sobie ;) Przez powiększenie ganku, cały domek może stracić proporcje, a w końcu w takim się zakochałaś!!! :) W dodatku ganek będzie wtedy zachodził na okna, a to niedobrze wygląda :( Trzymam kciuki, za Twoją realizację, mam nadzieję, że pochwalisz się zdjęciami ;)

U nas nie jest fajnie pod tym względem. I nie wiem czy to wina konstrukcji czy robotnicy źle zrobili.

A możesz wstawić fotkę jak to u Ciebie wygląda od środka?

Dorotko, jak będę na budowie to zrobię zdjęcie na wprost. Znalazłam w dzienniku takie, po obu stronach mam po ok.15-20cm i u góry 25cm.

http://deco-00.slide.com/r/1/34/dl/muQIlY7f4j_0vbNsDkuaP8YJCUzyObj9/item

http://deco-00.slide.com/r/1/106/dl/PBV75B43wT_XtRkUyaPMMtpxVDU1HTWP/item

Hejka... jak już będziecie robić wylweki to KONIECZNIE PAMIĘTAJCIE o odcięciach pomiędzy pomieszczemiami, kolumnami ipt. !!!! Nam zapomnieli zrobić pomiędzy kuchnią a salonem oraz salonem a gościnnym ----- popękało :(... dobrze, że mamy trawertyn to pęknięcia nie rzucają się w oczy ;)....

I oczysiście też jestem za trawertynem ;) . Piękny kolor wybrałaś :).

Dzięki, mam nadzieję, że wszystko zrobią dobrze i nic nie popęka :) Już rozmawialiśmy o tych odcięciach i Pan zapewniał, że będzie oki ;)

A trawertyn ostatecznie nie wybrany, ale skłaniam się właśnie ku temu :)